Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Covid-19: Αναστολή 3 μηνών για δόσεις σε τράπεζες – Το δώρο Πάσχα θα δοθεί το καλοκαίρι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Covid-19: Αναστολή 3 μηνών για δόσεις σε τράπεζες – Το δώρο Πάσχα θα δοθεί το καλοκαίρι

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα έχουν αναστολή καταβολής δόσεων σε τράπεζες για τρεις μήνες.

Το τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης για τον Covid 19 παρουσίασαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας. Όπως ανακοινώθηκε, οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα αναστολής δόσεων τριών μηνών. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται όλο το φάσμα ιδιωτικών χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επίσης, θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου.

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε όλους. Δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες για την καταβολή του δώρου Πάσχα μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις και συνέπειες.

Ωστόσο ο υπουργός δεν προσδιόρισε τον χρόνο καταβολής. Διευκρίνισε ότι το δώρο Πάσχα που είχε καταργηθεί στο Δημόσιο θα δοθεί φέτος σε γιατρούς και νοσηλευτές και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Συνολικά, θα στηριχθούν 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που είναι ακατάσχετη.

Επίσης θα είναι ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το συνολικό κόστος του πακέτου ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα θα δοθούν στην δημοσιότητα οι λίστες των επιχειρήσεων που πλήττονται και θα περιληφθούν στα προγράμματα στήριξης. Η λίστα είναι δυναμική θα μεταβάλλεται.

Γεωργιάδης: Τρίμηνη αναστολή για δάνεια

Οι τράπεζες συμφώνησαν να δώσουν τρίμηνη αναστολή σε όλα τα χρέη προς αυτές. Για όλους τους δανειολήπτες που είναι στις επιχειρήσεις που πλήττονται θα λάβουν τρίμηνη αναστολή ή ευνοϊκότερες λύσεις στα χρέη τους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως πρόσθεσε «Και εμείς ζητήσαμε και εκείνοι ζήτησαν όσοι δεν έχουν πληγεί να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους». Ήδη σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός το συνολικό πακέτο πλέον ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το θέμα για το δώρο του Πάσχα, ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι προς όφελος της οικονομίας να πάει λίγο πιο πίσω η καταβολή του, ώστε να «πέσει» στην πραγματική οικονομία.

Αναστολή δόσεων 3 μηνών για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αποφάσισαν οι τράπεζες σε συνεννόηση με την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεών της στην παγκόσμια και κατ’ επέκταση και στην ελληνική οικονομία. Τα μέτρα αφορούν περίπου 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους και το πακέτο στήριξης ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

Πρώτον: Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800€ θα έχουν αναστολή καταβολής δόσεων για τρεις μήνες.

Δεύτερον: Στηρίζουμε άμεσα 1,4 εκατ. εργαζόμενους. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται θα είναι δικαιούχοι το ίδιο για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης. Το συνολικό κόστος για 1,4 μισθωτούς, ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατ. εργαζόμενους και μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ.

Τρίτον: Θα λάβουν 800 όσοι απολύθηκαν ή όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι 17 Μαρτίου.

Τέταρτον: Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί όλο. Δίνουμε τη δυνατότητα η καταβολή του Δώρου Πάσχα να καταβληθεί αργότερα, χωρίς κυρώσεις.

Επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς κι ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και όσοι υπηρετούν στη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν Δώρο Πάσχα που έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

Πέμπτον: Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ