Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

COVID-19: Διευρύνεται η διασπορά – Αυξάνονται οι νέες εστίες της πανδημίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
COVID-19: Διευρύνεται η διασπορά – Αυξάνονται οι νέες εστίες της πανδημίας

Σε 16 διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες -αριθμός ρεκόρ- εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Σύψας: «Αγνοια και θεωρίες συνωμοσίας πυροδοτούν την πανδημία – Η φωτιά καίει γύρω μας»

«Ο κόσμος δεν νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν. Αντίθετα, οι νέοι δεν προσέχουν, αλλά δεν νοσούν και βαριά επίσης. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας,

Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού είπε: «Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Απολύμανση, μάσκα κι αποστάσεις μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. Αν τηρηθούν, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο… ατύχημα».

Για τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως τα μπαρ επεσήμανε: «Ισως χρειαστεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα. Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, τώρα δεν μπορούμε να μην χορέψουμε στα μπαρ;» αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανώς θανάτους. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παραμείνουμε θεατές στην αύξηση των κρουσμάτων».

Για τα τοπικά lockdown που είναι πλέον ορατά αν δεν αναστραφεί άμεσα η κατάσταση θα χρειαστεί να κάνουμε «ό,τι κάναμε στην Ξάνθη, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί».

Ξεκαθάρισε ότι οι εκκλησίες είναι χώροι συνάθροισης και θα πρέπει να φοριούνται μάσκες, στέλνοντας και μήνυμα ενόψει των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου.

Για τις θεωρίες συνωμοσίας ξεκαθάρισε ότι «Δεν κρύβουμε ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές που πλήττονται», ενώ για το κύμα αμφισβήτησης τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται την Πολιτεία και τους επιστήμονες. Η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία. Η επιδημία είναι σε κατάσταση έξαρσης παγκόσμια. Η φωτιά είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, να μην επεκταθεί και σε μας».

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 75, εκ των οποίων μόνο τα 9 ήταν εισαγόμενα (4 στις πύλες εισόδου και 5 που επιβεβαιώθηκαν μετά).

Από τα υπόλοιπα:

19 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης 15 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 4 από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης 13 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, 11 από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος, 4 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4662 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Τα 1 με 2 κρούσματα σε διαφορετικές περιοχές είναι αυτά που δημιουργούν την ανησυχία. Για παράδειγμα το 1 κρούσμα στην Αρκαδία δεν μπορεί να μην προκαλεί υποψίες ότι σχετίζεται με κάποια επαφή πολίτη με κρούσμα είτε σε άλλο νομό είτε με εισερχόμενο ασθενή στην εν λόγω περιοχή.

Επίσης αν και διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα σοβαρά περιστατικά, χθες ανακοινώθηκε ότι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (83.3% άνδρες), σημειώνοντας αύξηση. Αναλογικά με τα νέα περιστατικά που από την αρχή του Ιουλίου μέχρι σήμερα είναι λίγα, τα πιο σοβαρά είναι λίγα. Κι αυτό αποτελεί το απόλυτα θετικό γεγονός. Όμως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Μόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση της διασποράς, λόγω της χαλαρότητας που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων

Σύμφωνα με ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής Υγείας κ. Ηλία Μόσιαλου, ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστεί αύξηση νέων κρουσμάτων και σημαντική διασπορά, λόγω της χαλαρότητας που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ.

Τα καλά νέα σημειώνει είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. “Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες. Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι όπως συνηθίζουν διάφοροι)”, αναφέρει ο καθηγητής

“Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία). Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών”, συμπληρώνει κ. Μόσιαλος.

Πηγή: news247.gr – ethnos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ