Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

COVID-19: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο περιστατικό επαναμόλυνσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
COVID-19: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο περιστατικό επαναμόλυνσης

Ένας άνδρας 33 ετών, στο Χονγκ Κονγκ, μολύνθηκε εκ νέου από τη νόσο Covid-19, ενώ είχε νοσήσει για πρώτη φορά πριν από τεσσερισήμισι μήνες.

Το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται πως είναι η πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης στον κόσμο, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δήλωσαν ότι ο άνδρας βρέθηκε ξανά θετικός στον ιό μετά από τεστ που έκανε στο αεροδρόμιο, επιστρέφοντας από ταξίδι στην Ισπανία.

«Ένας, προφανώς, νέος και υγιής άνθρωπος είχε μια δεύτερη περίπτωση λοίμωξης Covid-19, η οποία διαγνώστηκε 4,5 μήνες μετά το πρώτο επεισόδιο», ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους New York Times. Χρησιμοποιώντας ανάλυση ακολουθίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στέλεχος του ιού φάνηκε να είναι το ίδιο που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο άνδρας δεν εκδήλωσε συμπτώματα κατά τη νέα μόλυνση, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει ότι οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι περισσότερο ήπιες.

«Πριν από αυτό το περιστατικό, πολλοί πίστευαν ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19, έχουν ανοσία, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως το επίπεδο αντισωμάτων εξασθενεί μετά από μερικούς μήνες», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Είναι σημαντικό να καταγράφονται περιπτώσεις όπως αυτή του Χονγκ Κονγκ» αναφέρει από την πλευρά του ΠΟΥ η επιδημιολόγος Maria van Kerkhove, αλλά «ας μη βιαζόμαστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα» καθώς χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός δείγματος για να κατανοηθεί καλύτερα η ποιότητα και η ανθεκτικότητα των αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει οι ασθενείς με SARS-CoV-2.

Επιφυλάξεις ΠΟΥ για χρήση πλάσματος από ασθενείς Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα επιφυλάξεις για την έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 για τη θεραπεία νοσούντων, λέγοντας πως οι αποδείξεις [ότι είναι αποτελεσματική] παραμένουν «χαμηλής ποιότητας», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επείγουσα έγκριση για τέτοιες θεραπείες.

Η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, δήλωσε πως μόνο λίγες κλινικές δοκιμές πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν έχουν παραγάγει αποτελέσματα, και οι αποδείξεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν είναι αρκετά πειστικές ώστε να εγκριθεί πέρα από τη χρήση του ως πειραματική θεραπεία. Αν και λίγες δοκιμές έχουν δείξει κάποιο όφελος, είπε, ήταν περιορισμένες και τα δεδομένα τους, μέχρι τώρα, ασαφή.

«Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμα πολύ χαμηλής ποιότητας αποδείξεις» είπε η Σουαμινάταν σε συνέντευξη Τύπου. «Άρα συστήνουμε το πλάσμα ασθενών που ανέρρωσαν να παραμείνει πειραματική θεραπεία, να συνεχίσει να αποτιμάται σε καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.»

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος, ένας υγιής 33χρονος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό για δεύτερη φορά. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση δεύτερης λοίμωξης από τον κορωνοϊό, η οποία διαγνώστηκε στον ίδιο ασθενή 4,5 μήνες μετά την πρώτη, μετά δηλαδή από την ανάρρωσή του από την ασθένεια νωρίτερα αυτό το έτος.

Εξασθενούν τα αντισώματα στον κορωνοϊό

Πριν από αυτό το περιστατικό, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 έχουν πιθανώς ανοσία σε όλα τα στελέχη του. Η επαναμόλυνση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και με άλλους εποχικούς κορωνοϊούς και αυτά τα νέα δεδομένα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ορίζουν την ανοσία στον SARS-CoV-2.

Υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων εξασθενούν σε ορισμένους ασθενείς μετά από μερικούς μήνες, και ίσως να πρέπει να εμβολιάζονται και οι ασθενείς που έχουν νοσήσει. Ίσως να είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν και πρώην ασθενείς στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια.

Πηγή: lifo.gr / iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ