Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Covid 19: Κλειστές λαϊκές και πάρκα – Έως τις 10 Απριλίου κλειστά τα σχολεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Covid 19: Κλειστές λαϊκές και πάρκα – Έως τις 10 Απριλίου κλειστά τα σχολεία

Από σήμερα δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές, απαγορεύεται ο απόπλους ή καταπλους ιδιωτικών σκαφών στα νησιά, από τις 6 το πρωί και για έναν μήνα (μέχρι τις 21 Απριλίου) η μετάβαση στα νησιά είναι δυνατή μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ αναστέλλονται όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης. Πρόκειται για νέα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την ορμητική εξάπλωση του Covid 19 στην Ελλάδα.

Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν αν θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση με ενδεχόμενη απόφαση για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Παράλληλα από σήμερα είναι κλειστά τα πάρκα και άλση του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή του Πεδίου του Άρεως, του Άλσους Φινόπουλου και του Αττικού Άλσους ενώ ζητήθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρμόδιους Δημάρχους να προχωρήσει στο κλείσιμο των εισόδων πρόσβασης στον Υμηττό. Στο ίδιο πλαίσιο θα αστυνομεύονται οι είσοδοι του Κτήματος Τατοΐου με τις οδούς για την Πάρνηθα να είναι ανοιχτές, όχι όμως για τον ιστορικό πυρήνα του Κτήματος.

Σήμερα αναμένεται, επίσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα επεκτείνεται το κλείσιμο των σχολείων αλλά και η αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, έως και τις 10 Απριλίου, την ημερομηνία, δηλαδή, κατά την οποία τα σχολεία θα έκλειναν για την περίοδο του Πάσχα.

Από τη Δευτέρα στις λαϊκές αγορές θα μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των παραγωγών που θα στήνουν πάγκους προκειμένου να υπάρχει απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους ενώ στα σούπερ μάρκετ θα μπαίνει πλέον ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. προκειμένου να είναι ακόμα μικρότερος ο αριθμός των πελατών μέσα σε αυτά.

Ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς για τη μετακίνηση με πλοία

Από τον περιορισμό των μετακινήσεων με πλοία μόνο για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών εξαιρείται:

-το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

-οι υπάλληλοι του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

– το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

– οι μετακινούμενοι για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.

Η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ή τα σκάφη.

Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή θα αποδεικνύεται με την επίδειξη είτε του ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είτε, σε περίπτωση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ