Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

COVID-19: Νοσοκομεία, γάμοι και στρατόπεδα εστίες εξάπλωσης της νόσου – Αυξάνονται τα κρούσματα και η ανησυχία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
COVID-19: Νοσοκομεία, γάμοι και στρατόπεδα εστίες εξάπλωσης της νόσου – Αυξάνονται τα κρούσματα και η ανησυχία

Τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στη χώρα άρχιζαν να αυξάνονται ορμητικά μετά τις 27 Ιουλίου, ημέρα που είχαμε μόνο 35 νέες μολύνσεις. Από εκείνη την ημέρα και ύστερα ο ιός άρχιζε να εντοπίζεται σε πολλούς ελέγχους συμπολιτών μας με ραγδαίο ρυθμό με τις 2 τελευταίες μέρες πλέον, λόγω και συγκεκριμένων γεγονότων όπως οι γάμοι, να έχει ξεπεράσει τις 100 μολύνσεις. Μάλιστα μόνο 1 στα 5 νέα περιστατικά αφορούν σε κρούσματα εισαγόμενα από το εξωτερικό.

Από τα 124 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, τα δέκα αφορούν γιατρούς από νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο κατά την πρώτη κρίση της πανδημίας αρκετοί γιατροί είχαν νοσήσει.

Από τα δέκα κρούσματα στον χώρο της Υγείας, τα τέσσερα αφορούν επαγγελματίες στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και τα άλλα έξι αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική. Ηδη έχει ξεκινήσει διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες απολύμανσης και ελέγχων στο προσωπικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα στην τελευταία εβδομάδα, συνολικά 13 άνθρωποι του συστήματος Υγείας έχουν νοσήσει, ενώ αργά τη νύχτα της Τετάρτης, κυκλοφόρησε η πληροφορία πως άλλα τρία μέλη του ΕΟΔΥ νόσησαν σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ηλεία. Σύμφωνα με το tempo24.gr, αμφότεροι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ σε φιλοξενούμενους και προσωπικό στο συγκεκριμένο κέντρο.

Ανησυχεί η διασπορά των κρουσμάτων από τους γάμους

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα από τους δύο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη αυξάνονται, αλλά αυτό που ανησυχεί είναι πως εντοπίζονται σε διαφορετικούς Νομούς, γεγονός που αυξάνει τη διασπορά του ιού. Την Τετάρτη, ανακοινώθηκε άλλο ένα κρούσμα στην Θεσσαλονίκη που συνδέεται με τον γάμο που έγινε στην συμπρωτεύουσα και δύο ακόμα κρούσματα στην Ρόδο, και αυτά συνδεόμενα με την ίδια θρησκευτική τελετή. Τα προηγούμενα 24ωρα είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα στον Εβρο και την Πέλλα, που αφορούσαν σε καλεσμένους στον ίδιο γάμο.

Οσον αφορά τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη, 18 κρούσματα στον Εβρο όλα συνδέονται με τον γάμο, καθώς και άλλο ένα στην Μαγνησία. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δείχνει πως πέρα από την διασπορά σε αρκετούς νομούς, υπάρχουν και αρκετές εστίες που εξακολουθούν να βγάζουν κρούσματα, όπως το εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα, αλλά και το στρατόπεδο στον Βόλο.

Πώς μοιράζονται τα κρούσματα κορωνοϊού

Δεκαπέντε (15) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, εννέα (9) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως. Είκοσι δύο (22) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής είκοσι δύο (22) στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του ΓΝΘ «Γεννηματάς», δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με τον γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ενα (1) στην Αρκαδία. Ενα (1) στη Δράμα. Δύο (2) στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Δεκαοκτώ (18) στον Εβρο, όλα συνδεόμενα με τον γάμο της Αλεξανδρούπολης. Δύο (2) στην Ημαθία. Οκτώ (8) στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre. Οκτώ (8) στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική, και ένα είναι στενή επαφή τους. Εξι (6) στη Μαγνησία, από τα οποία τα τέσσερα συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβικείου στον Βόλο και το ένα συνδέεται με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη. Ενα (1) στην Πιερία. Ενα (1) στην Καστοριά. Ενα (1) στην Κέρκυρα. Δύο (2) στην Κοζάνη. Ενα (1) στις Κυκλάδες. Ενα (1) στην Πέλλα. Δύο (2) στη Χαλκιδική. Ενα (1) στα Χανιά.

Σε σύνολο 791 νέων κρουσμάτων από τις 27 Ιουλίου:

Στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 89 Αυτοβούλως προερχόμενα για έλεγχο ήταν 62 Στην Αττική εντοπίστηκαν 198 Θεσσαλονίκη 175 Καβάλα 67 Στην περιοχή τους Έβρου 28 Χαλκιδική 21 Κέρκυρα 20 Μαγνησία 18 Λάρισα 17 Αχαΐα 11 Ημαθία 8 Κοζάνη 7 Περιοχή Κορινθίας 6 Βοιωτία 6 Πέλλα 5 Λέσβος 5 Πιερία 4 Χανιά 4 Εύβοια 4 Ξάνθη 4 Λευκάδα 4 Περιφέρεια Δωδεκανήσου 4 Αρκαδία 3 Κυκλάδες 3 Ηράκλειο 3 Δράμα 2 Καστοριά 2 Σέρρες 2 Φθιώτιδα 2 Ζάκυνθος 2 Χίος 1 Ευρυτανία 1 Ιωαννίνων 1 Κεφαλλονιά 1 Φλώρινα 1 Κιλκίς 1 Ροδόπη 1

Ο νομός φέρεται να είχε ενεργή εστία η οποία λόγω μη τήρησης των μέτρων πρόσφερε έδαφος στον ιό να επεκταθεί σε σημείο όπου υπήρχε συγχρωτισμός. Η περίπτωση της Καβάλας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από έναν ιδιαίτερα μικρό αριθμό κρουσμάτων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 124 νέα κρούσματα και με βάση τα σχετικά στοιχεία, μόνο το 1 στα 3 συνδεόταν με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών. Τα υπόλοιπα μπορεί να συνδέονται με κάποιο ταξίδι ή με κάποιο άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όμως αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό και τα ορφανά, ενώ έχουν ξεπεράσει πλέον τα 700 τα ενεργά.

Επίσης χθες σημειώθηκε και νέο ρεκόρ γεωγραφικών περιοχών που παρουσίασαν νέα κρούσματα φτάνοντας τις 18. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ανησυχίας καθώς αναπτύσσονται νέες εστίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα μεγάλη άνοδο τις επόμενες ημέρες, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ξεπερνώντας το κρίσιμο επίπεδο της μονάδας.

Πηγή: iefimerida.gr – news247.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ