Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Covid 19: Το Σαββατοκύριακο θα κρίνει αν θα υπάρξει ολικό lock down

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Covid 19: Το Σαββατοκύριακο θα κρίνει αν θα υπάρξει ολικό lock down

«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται εάν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: “Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε”. Αυτό ήταν το απόσταγμα του χθεσινού μηνύματος του πρωθυπουργού – το δεύτερο μέσα δύο 24ωρα – αφού για πολλούς συνιστά την τελευταία προειδοποίηση πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στο έσχατο μέσο, σε απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει ισχύσει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από τον Covid 19.

Το πιθανότερο είναι να εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο προληπτικών μέτρων, στο οποίο επιτρέπονται συγκεκριμένες μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, και ο πολίτης θα φέρει μαζί του έγγραφο που θα αποδεικνύει τον σκοπό της μετακίνησής του.

Συναθροίσεις

Κλειστά σχολεία, πάρκα, καφετέριες, νυχτερινά μαγαζιά, μπαρ, καφενεία, εμπορικά καταστήματα, εκκλησίες, μουσεία και όλοι οι χώροι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή περαιτέρω διασποράς του Covid 19, με παράλληλη απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 10 ατόμων στον ίδιο χώρο, είναι τα βασικά περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβραδυνθεί η επιδημία Covid 19 και να μην επιβαρυνθεί, σε σημείο κατάρρευσης, το σύστημα Υγείας της χώρας.

Κλείσιμο Ξενοδοχείων / Σκέψεις για παύση των πτήσεων

Τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης αποτέλεσε το κλείσιμο των ξενοδοχείων σε όλη την επικράτεια, που θα ξεκινήσει από τις 22 Μαρτίου 2020 τα μεσάνυχτα, ενώ ένα σενάριο που εξετάζεται, είναι η αναστολή όλων των επιβατικών πτήσεων στην Ελλάδα, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η διασπορά του Covid 19. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, καθώς οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά των πολιτών – και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου – και σε ποιο ποσοστό θα πειθαρχήσουν στη βασική οδηγία για την καταπολέμηση της επιδημίας, το «μένουμε σπίτι» και τον περιορισμό των μετακινήσεών μας.

Μετακινήσεις με πλοία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε για το θέμα της αποκέντρωσης και μετακίνησης νέων προς μικρά νησιά, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι είναι επίσης πιθανό να επιβληθούν περιορισμοί και στις μετακινήσεις με πλοία, εάν αυτό χρειαστεί.

Οι εξαιρέσεις για τα ξενοδοχεία είναι:

1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας

2 ξενοδοχεία στην Αθήνα

3 ξενοδοχεία στην Θεσσαλονίκη

4 ξενοδοχεία που φιλοξενούν προσωπικό για την φύλαξη των συνόρων

Τέλος το Μετρό μετά τα μεσάνυχτα – Αλλαγές στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού και των Λεωφορείων

«Ανοιχτή» η διατίμηση των αντισηπτικών και των μασκών

Να επιβάλει ακόμα και διατίμηση στα αντισηπτικά και τις μάσκες αφήνει πλέον ανοικτό ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, που συμπεριλαμβάνεται στην ΠΝΠ, προβλέπει την επιβολή ιδιαίτερα «τσουχτερών» προστίμων που θα κυμαίνονται από 1.000 έως 1 εκατ. ευρώ ανάλογα με την υπόθεση καθώς επίσης και την άσκηση ποινικών διώξεων. Ήδη από σήμερα Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχοι στην αγορά για τον εντοπισμό φαινομένων αισχροκέρδειας από μικτά κλιμάκια της ΓΓ Εμπορίας και Καταναλωτή του υπ. Ανάπτυξης, των περιφερειών και της ΕΛΑΣ που έχουν ήδη συγκροτηθεί.

Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνέταξε 22 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις με τις οποίες επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει όλα τα νέα μέτρα και τις ρυθμίσεις σχετικά με τον κορωνοϊό. Αναλυτικά στο σημείωμά της αναφέρει:

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων

1. Τι περιελάμβανε το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοινώσε η Κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα;

Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε η πρώτη δέσμη μέτρων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κινούνταν σε τρεις κατευθύνσεις:

1.Την ενίσχυση του συστήματος υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, επιπλέον του υφιστάμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

2. Τη δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, το κόστος της οποίας θα επιμερίζεται μεταξύ του Δημοσίου, της επιχείρησης και του εργαζόμενου Καθώς και τη νομοθέτηση διευκολύνσεων πρόσβασης στην εργασία, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια και διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εργασίας.

3.Την δυνατότητα αναστολής στην καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις που έχουν κάνει στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Τι περιλαμβάνει η δεύτερη δέσμη μέτρων που μπαίνει σε εφαρμογή τώρα;

Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοίνωσαν για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς που πλήττονται τα παρακάτω μέτρα:

1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

3. Χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

4. Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ, καθώς και για δάνεια επενδυτικού σκοπού που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

5. Αύξηση πόρων κατά 250 εκατ. ευρώ του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο μήνες.

6.Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό.

7.Αποζημίωση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ στους εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

8. Ενίσχυση 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου.

9. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής. Σε περίπτωση απολύσεων, αυτές θα θεωρούνται άκυρες.

10. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

11. Παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες.

12. Μείωση κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του επαγγελματικού μισθώματος που καταβάλλουν επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

13. Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6%, από 24%, σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

14. Αναστολή της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο σημερινό καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

15. Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ύψους έως 30.000 ευρώ.

16. Αναστολή από τις τράπεζες έως τον Σεπτέμβριο, των πληρωμών χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

3. Τι ακριβώς προβλέπεται για τις αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων;

Αφορούν τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Για τις επιχειρήσεις αυτές αναστέλλεται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου η καταβολή -χωρίς τόκους και προσαυξήσεις- των οφειλών Μαρτίου, για Φ.Π.Α., για βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα και για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία αναστέλλεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. Επίσης αναστέλλεται η καταβολή δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

4. Μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ;

Με τα ισχύοντα δεδομένα ναι, αλλά το θέμα εξετάζεται και θα δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, σε συνάρτηση με την ένταση και την έκταση των προβλημάτων.

5. Πως θα γίνει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή;

Πρόκειται για ένα νέο μέτρο με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού και θα έχει συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ. Για την χρηματοδότηση κάθε επιχείρησης με τη μορφή αυτή, θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου της, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Προϋπόθεση και σε αυτή την περίπτωση είναι, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

6. Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή τι άλλο προβλέπεται για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων;

Επιπλέον, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση.

Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.

Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.

Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του, κατά 250 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

7. Πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή;

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αποζημίωση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση αφορά διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη.

Επιπλέον, το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλονται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες, και των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

8. Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;

Καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας.

Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με δική τους απόφαση, οι εργοδότες εξακολουθούν να υποχρεούνται να καταβάλλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους.

9. Πώς θα λάβουν την αποζημίωση οι εργαζόμενοι που τη δικαιούνται;

Θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το Υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζόμενους. Οι εργοδότες θα δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη», σε ειδική ενότητα που θα δημιουργηθεί, τους εργαζόμενους που απασχολούσαν σε επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή.

10. Από πότε ισχύει η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και πώς ελέγχεται;

Από χθες απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη. Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων θα ελέγχεται μέσω του συστήματος «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας.

11. Πώς θα βοηθηθούν οι άνεργοι;

Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31/3/2020.

12. Πώς θα στηριχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις σε κλάδους με μεγάλη μείωση του τζίρου τους, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού;

Καταρχάς, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες.

Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται (π.χ. δικηγόροι, που πλήττονται από το κλείσιμο των δικαστηρίων), για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί, στις αρχές Απριλίου, ενίσχυση 800 ευρώ. Για την ενίσχυση αυτή ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.

13. Δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις της παραπάνω περίπτωσης με παράλληλη μερική απασχόληση ως μισθωτοί;

Εάν δεν έχουν άλλη πλήρη απασχόληση, δικαιούνται την αποζημίωση.

14. Ιδιοκτήτης περισσοτέρων της μίας ατομικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, θα λάβουν παραπάνω από μία αποζημίωση;

Όχι, θα λάβουν μία αποζημίωση των 800 ευρώ.

15. Πώς θα διευκολυνθούν στην πληρωμή του επαγγελματικού ενοικίου τους επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και πώς οι εργαζόμενοί τους που καταβάλλουν ενοίκιο για την πρώτη κατοικία τους;

Είναι δίκαιο να μοιραστεί το βάρος της δύσκολης αυτής κατάστασης μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών. Έτσι, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Η καταβολή του 60% του μισθώματος, αντί του 100%, δεν θα έχει καμία νομική συνέπεια για τον μισθωτή.

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

16. Τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες;

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ. Ήδη, από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

17. Πως θα συμβάλλει το τραπεζικό σύστημα στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών;

Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Πρέπει, όμως, οι τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, θα πρέπει, με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί, μέσω τραπεζών, η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

18. Τι θα γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές;

Το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

19. Μέτρα για το Δημόσιο Τα 9 μέτρα που λαμβάνει το ΥΠ.ΕΣ για το Δημόσιο

1. Διευκόλυνση όλων των εργαζομένων γονέων με παιδιά έως 15 ετών με άδειες ειδικού σκοπού. Ήδη κάνουν χρήση αυτής της άδειας περίπου 15.000 χιλιάδες υπάλληλοι.

2. Δίνεται ειδική άδεια απουσίας σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου τομέα που κινδυνεύουν περισσότερο καθώς έχουν ήδη βαριές παθήσεις όπως πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν, αν θέλουν, εξ αποστάσεως. Θεσπίζουμε άδεια αναρρωτική ειδικού σκοπού για όσους υπαλλήλους έχει δοθεί οδηγία για κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς υποχρέωση να παραστούν σε υγειονομική επιτροπή.

3.Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-presence μέσω των κωδικών του taxis και επομένως μπορούν να μετέχουν σε τηλεδιασκέψεις και σε επικοινωνία από απόσταση με τους προϊσταμένους ή τους άλλους εργαζόμενους που συνεργάζονται στην υπηρεσία τους. Ταυτόχρονα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει κατά προτεραιότητα με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών τη δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση, για να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξ αποστάσεως.

4.Κάθε Υπουργείο έχει εκπονήσει, κατόπιν οδηγιών, το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες εφόσον κριθεί απαραίτητο τις επόμενες ημέρες. Ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα εργασίας ως προς το ωράριο.

5.Προκρίνουμε σε όλο το δημόσιο την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Οι εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Αυτό θα ισχύει και στα Κ.Ε.Π. σε πολύ λίγες ημέρες.

6.Μεταθέτουμε κατά 2 μήνες κάθε προθεσμία στο Δημόσιο για αιτήματα των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για τις διοικητικές προσφυγές. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου αυτού του χρόνου η προθεσμία αιτήσεων για τα αδήλωτα τ.μ.

7.Μεριμνήσαμε για την αδιάλειπτη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και των νομικών τους προσώπων με συνεδρίαση όλων των συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς. Έχουν δοθεί οδηγίες για την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών των Ο.Τ.Α..

8.Δώσαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες έχουν τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις σε προμήθειες υλικού που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

9. Εντάσσονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, τα οποία δεν λειτουργούν, για να συνδράμουν στην στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Λήψη νέων μέτρων για τη μη μετάδοση

20. Ποιά άλλα μέτρα παίρνετε για την αποτροπή της διάδοσης του ιού;

Απαγορεύονται από σήμερα οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα και πέρα ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά περίπτωση ενώ δίνονται ισχυρές συστάσεις για τις ιδιωτικές. Επίσης αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε δημόσιο χώρο με την συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων. Επαναλαμβάνεται και η αυστηρή σύσταση στους πολίτες να μένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου. Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών.

ΕΟΠΥΥ

21. Ποια μέτρα παίρνει ο ΕΟΠΥΥ για τη διευκόλυνση ασθενών;

Ο ΕΟΠΥΥ προχωρά στα παρακάτω μέτρα.

1.Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι 30/6/2020 για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

2. Όσοι ασθενείς λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να ορίσουν άτομο που θα παραλαμβάνει τα φάρμακά τους με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, η οποία δεν χρειάζεται θεώρηση.

3.Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει η εφαρμογή της προγραμματισμένης παραλαβής Φάρμακα Υψηλού Κόστους (με ραντεβού) στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι και κατόπιν η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο των φαρμακείων του Οργανισμού.

4.Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών υποβολών για εκτελέσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής από πιστοποιημένους (μη συμβεβλημένους) θεραπευτές, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Οργανισμού (eΔΑΠΥ Ανοικτής) χωρίς να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

5.Παρατείνεται η ημερομηνία των υποβολών (eΔΑΠΥ και αποστολή φυσικού αρχείου) όλων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Παροχών Υπηρεσιών Υγείας για το μήνα Φεβρουάριο έως και 31/03/2020.

Μεταναστευτικό

22. Ποια μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στα ΚΥΤ των νησιών έχουν ληφθεί και τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα;

Υπάρχει ήδη δραστικός περιορισμός της κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Συγκεκριμένα:

1.Παραμένουν εκτός των υπαρχόντων ΚΥΤ οι αφιχθέντες μετά την 1η Μαρτίου και εντός των προσεχών ημερών θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος.

2.Η μετάβασή, όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, προς τα αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους θα είναι ελεγχόμενη. Θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα και για ένα άτομο ανά οικογένεια, στα γειτονικά αστικά κέντρα από 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Ο συντονισμός και έλεγχος θα πραγματοποιείται από την ΕΛ.ΑΣ, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται μόνο με την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

3. Ξεκινά άμεσα η διαδικασία μετατροπής των ΚΥΤ Κω και Λέρου, μετά από έγγραφο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, σε κλειστές δομές.

4.Επιταχύνεται η διαδικασία ολοκλήρωσης του νέου Κλειστού Κέντρου Σάμου, σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, με ταυτόχρονο κλείσιμο της ανοιχτής δομής στο Βαθύ.

5.Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάπτυξης μέσα στα ΚΥΤ ειδικών υγειονομικών μονάδων που περιλαμβάνουν ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού.

6.Έχουν ήδη ανασταλεί όλες οι επισκέψεις ατόμων/ φορέων, καθώς και δράσεις τους εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εργασία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ