Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

COVID19 – Βατόπουλος: Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε κατά τα φαινόμενα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
COVID19 – Βατόπουλος: Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε κατά τα φαινόμενα

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε κατά τα φαινόμενα. Είναι συγκεντρώσεις που δεν χρειάζεται να γίνουν. Το να πας με την παρέα σου, 6-7 άνθρωποι, για φαγητό, είναι κατανοητό. Το να μαζευτούν 500 άτομα δεν είναι κατανοητό για εμένα, όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση», προειδοποίησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, μιλώντας για τους κινδύνους των συναθροίσεων που «μπορούν να αποφευχθούν», ενώ παράλληλα τόνισε και τη διαφορά ανάμεσα στον νέο κορωνοϊό και τον SARS.

Ως παράδειγμα ο καθηγητής ανέφερε τη Γερμανία. «Ξαφνικά έχουν εστίες συνέχεια. Ο δείκτης R έχει πάει πάνω από το 2, επειδή έχουν πάρα πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

«Τα πάρτι προς το παρόν δεν δημιούργησαν πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζουμε την τύχη μας», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε ότι το βασικό είναι πως η νόσος υπάρχει ακόμη.

Σε ερώτηση για το αν η Παραμυθιά- όπου εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού- μπορεί να γίνει ο νέος «Εχίνος» και να επιβληθεί τοπικό lockdown, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Πάντα υπάρχει η λογική του παγόβουνου, ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα περισσότερα από κάτω. Ας το ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει. Η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ κινούνται με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά».

«Αν κανείς νιώθει άρρωστος, ας αποτανθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη, ας πούμε ότι “έχει” κορωνοϊό, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, όσο ακραίο κι αν ακούγεται αυτό. Το παιχνίδι παίζεται στη γρήγορη διάγνωση, ιχνηλάτηση και απομόνωση», τόνισε.

Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «αν εγκατασταθεί ο ιός, δύσκολα εκριζώνεται και για αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση», ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε τις διαφορές ανάμεσα στον Covid-19 και τον SARS. «Ο SARS μεταδιδόταν μόνο από συμπτωματικούς και ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εδώ (ο νέος κορωνοϊός) μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο και το πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί», εξήγησε.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των συνόρων, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις φαίνονται σε 15 ημέρες. Δηλαδή, την επόμενη εβδομάδα θα φανεί αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, από το άνοιγμα της 15ης Ιουνίου.

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ