Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Δ. Βερβεσός: Προ των πυλών αρνησιδικίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών – Χωρίς δικαστική προστασία οι πολίτες ακόμη και για ένα μήνα

Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΣΑ σε επιστολή του προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου που κοινοποιεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δ. Βερβεσός: Προ των πυλών αρνησιδικίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών – Χωρίς δικαστική προστασία οι πολίτες ακόμη και για ένα μήνα dikastiko.gr

Φαινόμενα αρνησιδικίας καταγγέλλει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός μετά την απαράδεκτη κατάσταση που έχει προκύψει στο Πρωτοδικείο Αθηνών με τον προσδιορισμό των αιτημάτων προσωρινής διαταγής προς συζήτηση το δεύτερο δεκαήμερο Αυγούστου 2022.

Φαινόμενα αρνησιδικίας

eurokinissi

«Είναι σαφές ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια κατάσταση που δημιουργεί εν τοις πράγμασιν αρνησιδικία, αφήνοντας μεγάλο αριθμό διαδίκων, για χρονικό διάστημα που πλησιάζει τον ένα (1) μήνα, χωρίς κανένα μέσο δικαστικής προστασίας, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου λειτουργούν μόνο τμήματα διακοπών και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν υπηρεσία ακροατηρίου» επισημαίνει σε επείγουσα επιστολή του ο κ. Βερβεσός που απέστειλε προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου και την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών, Σοφία Φούρλαρη με αίτημα την συντόμευση των δικασίμων προσωρινών διαταγών.

Φαινόμενα αρνησιδικίας

areiospagos

«Η κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα του τελευταίου αναχώματος αποτελεσματικής απονομής δικαιοσύνης, καθώς είναι γνωστό ότι η διαδικασία των προσωρινών διαταγών αποτελεί την πιο ουσιαστική έκφανση της προσωρινής δικαστικής προστασίας, που καλείται να διασώσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα ενός δικαστικού συστήματος το οποίο επιδεικνύει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις» σημειώνεται.

Για το ζήτημα που έχει ανακύψει ενημέρωσε τα όργανα του ΔΣΑ ο αρμόδιος για το Πρωτοδικείο Αθηνών Σύμβουλος του ΔΣ, Φώτης Γιαννούλας. Με βάση τα σημερινά στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο ΔΣΑ αιτήματα συζήτησης προσωρινών διαταγών προσδιορίζονται για το δεύτερο δεκαήμερο Αυγούστου 2022.

Φαινόμενα αρνησιδικίας

eurokinissi

Φαινόμενα αρνησιδικίας: Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του ΔΣΑ

Μετά την απαράδεκτη κατάσταση που έχει προκύψει στο Πρωτοδικείο Αθηνών με τον προσδιορισμό των αιτημάτων προσωρινής διαταγής προς συζήτηση το δεύτερο δεκαήμερο Αυγούστου 2022, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου και την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών, Σοφία Φούρλαρη με αίτημα την συντόμευση των δικασίμων προσωρινών διαταγών.

Η κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα του τελευταίου αναχώματος αποτελεσματικής απονομής δικαιοσύνης, καθώς είναι γνωστό ότι η διαδικασία των προσωρινών διαταγών αποτελεί την πιο ουσιαστική έκφανση της προσωρινής δικαστικής προστασίας, που καλείται να διασώσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα ενός δικαστικού συστήματος το οποίο επιδεικνύει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.. Για το ζήτημα που έχει ανακύψει ενημέρωσε τα όργανα του ΔΣΑ ο αρμόδιος για το Πρωτοδικείο Αθηνών Σύμβουλος του ΔΣ, Φώτης Γιαννούλας.

Είναι σαφές ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια κατάσταση που δημιουργεί εν τοις πράγμασιν αρνησιδικία, αφήνοντας μεγάλο αριθμό διαδίκων, για χρονικό διάστημα που πλησιάζει τον ένα (1) μήνα, χωρίς κανένα μέσο δικαστικής προστασίας, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου λειτουργούν μόνο τμήματα διακοπών και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν υπηρεσία ακροατηρίου.

Είναι γνωστό σε όλους τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης η κομβική σημασία της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών που αποτελεί την πιο ουσιαστική έκφανση της προσωρινής δικαστικής προστασίας κορωνίδα του Κράτους Δικαίου. Σε ένα σύστημα απονομής Δικαιοσύνης που για τους γνωστούς σε όλους λόγους επιδεικνύει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, η χορήγηση προσωρινής διαταγής αποτελεί ένα από τα λίγα μέσα που διασώζουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος και αποτρέπουν σε ένα βαθμό να μην μένει γράμμα κενό η συνταγματικής περιωπής υποχρέωση του Κράτους για λυσιτελή δικαστική προστασία.

Δυστυχώς, όμως, μετά από ενημέρωσή μας από τον αρμόδιο σύμβουλο του ΔΣΑ για το Πρωτοδικείο Αθηνών κ. Φώτη Γιαννούλα, την τρέχουσα περίοδο η  κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, το Πρωτοδικείο Αθηνών, θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα του τελευταίου αυτού αναχώματος αποτελεσματικής απονομής δικαιοσύνης. Με βάση τα σημερινά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας αιτήματα συζήτησης προσωρινών διαταγών προσδιορίζονται για το δεύτερο δεκαήμερο Αυγούστου 2022. Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια εν τοις πράγμασι αρνησιδικία, καθώς πολύ μεγάλος αριθμός διαδίκων μένει, για χρονικό διάστημα που πλησιάζει τον ένα (1) μήνα, χωρίς ουσιαστικά κανένα μέσο δικαστικής προστασίας (!!!) και αυτό σε μια περίοδο δικαστικών διακοπών που λειτουργούν μόνο τμήματα διακοπών και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν υπηρεσία ακροατηρίου.

Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε ένα ευνομούμενο κράτος και μάλιστα στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Χώρας. Για αυτό και σας καλούμε άμεσα να προβείτε σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το μείζονος σημασίας πρόβλημα, το οποίο εντείνει την έκθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης στα Ευρωπαϊκά fora.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ