Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πλεύρης: “Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό” – Πώς θα κάνουμε Πάσχα, τι αλλάζει – ΒΙΝΤΕΟ

Τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πλεύρης: “Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό” – Πώς θα κάνουμε Πάσχα, τι αλλάζει – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Κορονοϊός: Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης για την πανδημία και εν όψει Πάσχα

Στην ενημέρωση συμμετέχουν η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κορονοϊός: Δείτε τις ανακοινώσεις Πλεύρη

Κορονοϊός: Πλεύρης – “Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό”

«Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμόν 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. «Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», επεσήμανε.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Κορονοϊός: Αγαπηδάκη -Πρέπει τώρα το Πάσχα να είμαστε προσεκτικοί και όταν θα επιστρέψουμε στον παππού και την γιαγιά να πάρουμε προφυλάξεις

Στη συνέχεια  η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα μέτρα προστασίας καθημερινά. Δεν καταργούμε τα μέτρα προστασίας αλλά τα χρησιμοποιούμε. Βασικό μέλημα όλων μας είναι ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση». Τόνισε ακόμα ότι πρέπει τώρα το Πάσχα να είμαστε προσεκτικοί και όταν θα επιστρέψουμε στον παππού και την γιαγιά να πάρουμε προφυλάξεις.

Κορονοϊός: Ζαούτης – Τα περισσότερα κρούσματα απο την Όμικρον 2

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης έκανε αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας στην Επικράτεια. Όπως τόνισε, τις τελευταίες 2 εβδομάδες βλέπουμε μια σημαντική μείωση κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, είπε, είναι από την Όμικρον 2. Και τα λύματα επίσης δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο στην Ελλάδα. Ο δείκτης θα είναι λιγότερο σημαντικός καθώς όλα τα κράτη έχουν αλλάξει την μεθοδολογία των τεστ. Οι πιο σημαντικοί δείκτες, τόνισε θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων. Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων, πρόσθεσε.

Για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη καθώς ο τρόπος καταγραφής δεν είναι ενιαίος σε κάθε χώρα.

Παπαευαγγέλλου: Τι είπε για τα self test στους μαθητές

Παίρνοντας τον λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία. Όπως είπε, στην αρχή της χρονιάς σχεδιάστηκε ένα πρωτόκολλο λειτουργίας που είχε ως στόχο την διατήρηση της σχολικής ζωής. Και αναφέρθηκε στα self test που λειτουργούσαν προληπτικά αλλά και της ιχνηλάτισης επαφών. Σημαντικό όπλο ήταν η άριστη συνεργασία όλων αλλά και η ορθή χρήση της μάσκας. Πετύχαμε παρά την έξαρση του πανδημικού κύματος τον Φεβρουάριο τα παιδιά λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα έφτασαν να αποτελούν το 33% των κρουσμάτων. Τώρα η πανδημία αποκλιμακώνεται, πρόσθεσε και θα εφαρμόσουμε μια νέα πρακτική που ο έλεγχος για covid στα σχολεία θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα. Ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος στα παιδιά με συμπτώματα.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ιχνηλάτηση των επαφών θα συνεχίσει να ισχύει όπως και τώρα. Θα γίνεται χρήση δυο τεστ την πρώτη και την 4η μέρα μετά την διάγνωση του κρούσματος. Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι, τόνισε. Αν τα παιδιά εμφανίζουν ίωση να κρατούν τα παιδιά σπίτι και να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει σχολείο μετά από 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν συνδέεται η long covid με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουμε δει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε: «δεν υπάρχει συσχέτιση με το long covid αλλά κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν. Τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν τελικά μαζεμένα, είπε χαρακτηριστικά. Ηπατίτιδα από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου». 

Ο κ. Ζαούτης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό καθώς τα παιδιά ειδικά στην Βρετανία που νόσησαν δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα καταγραφής και αντιμετώπισης, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης για την Σανγκάη και είναι εξαιτίας και της πολιτικής zero covid στην οποία είμαστε αντίθετοι. Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα είχαν λογική στην αρχή της πανδημίας αλλά όχι τώρα. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι έχουμε να κάνουμε με την Όμικρον.

Για το αν υπάρχει παράλληλη βάση δεδομένων στον ΕΟΔΥ που να υπάρχει καταγραφή των θανάτων ο κ. Ζαούτης απάντησε: «Οι πραγματικοί θάνατοι είναι αυτοί που δηλώνονται στην ανακοίνωση. Εμείς χρησιμοποιούμε τον ορισμό του ΠΟΥ από την αρχή της πανδημίας. Μας λέει ότι αν κάποιος πεθάνει από covid χρεώνεται σαν θάνατος covid. Κάποια άλλα κράτη το κόβουν αυτό σε 28 ημέρες. Εμείς ακολουθούμε από την αρχή τον ορισμό του ΠΟΥ. Δεν θα αλλάξει ο τρόπος καταγραφής».

Για το ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, απάντησε ότι είναι αυτοί με τις 2 δόσεις.

Για την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό από το φθινόπωρο ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από το ECDC.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ