Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Σωτήρης Τσιόδρας: Με τον εμβολιασμό γλιτώσαμε 8.400 θανάτους

Η επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα έρχεται σε μια περίοδο όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα παρουσιάζει κάμψη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σωτήρης Τσιόδρας: Με τον εμβολιασμό γλιτώσαμε 8.400 θανάτους

Σωτήρης Τσιόδρας- Έκτακτες ανακοινώσεις: Ο καθηγητής επέστρεψε και το μεσημέρι της Τετάρτης έκανε έκτακτες ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς από το υπουργείο Υγείας.

“Είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης”, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι θα μιλήσει για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας έχουν ήδη ανακοινωθεί στην κυβέρνηση, την επιτροπή Εμβολιασμού και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων.

Σωτήρης Τσιόδρας-Έκτακτες ανακοινώσεις: ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΔΩ

Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”, σημείωσε ο Σωτήρης Τσόδρας, δίνοντας μια απάντηση σε όσους “πατάνε” για να μην εμβολιαστούν στο ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό. Γι’ αυτό ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.

Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα και μετά από αυτή. Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο κίνδυνος θανάτου των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%.

Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Επίσης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Με τον εμβολιασμό, είπε, έως τις 11 Οκτωβρίου έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους στη χώρα μας. Επίσης, έχουμε αποφύγει 5.660 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.500 διασωληνώσεις.  Σημείωσε δε ότι αν ο εμβολιασμός είχε ξεκινήσει νωρίτερα, σήμερα θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους από κορονοϊό.

Οι ζωές που σώθηκαν και οι διασωληνώσεις και οι ΜΕΘ που γλιτώσαμε θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον με την αύξηση του εμβολιασμού. Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ανάλυση που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό.

Η μελέτη αναλύει και σε τεχνικό επίπεδο και έχει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης.

Σωτήρης Τσιόδρας: Τι είπε στις έκτακτες ανακοινώσεις που έκανε για τους εμβολιασμούς

Η επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα έρχεται σε μια περίοδο όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα παρουσιάζει κάμψη όπως έχουν παραδεχθεί αρκετά στελέχη της κυβέρνησης με το υπουργείο Υγείας να έχει προχωρήσει σε εξορμήσεις στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να πείσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες, Τρίτης, συνολικά 12.450.262 εμβολιασμοί.

Αναλυτικότερα:

  • έχουν πραγματοποιηθεί 6.315.479 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί
  • 6.558.299 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση
  • 230.436 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ