Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από το 2022

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από το 2022

Σε πλήρη σύγχυση οδήγησαν πολλούς ασφαλισμένους που είναι κοντά στη σύνταξη δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδοι τίτλοι σχετικά με την κατάργηση των σημερινών μεταβατικών διατάξεων που δίδουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων πολύ πριν από το 67ο έτος ηλικίας. ε ο νόμος;

Η  «Εφημερίδα των Συντακτών» απευθύνθηκε στον νομικό Διονύση Τεμπονέρα.

«Με βάση τον νόμο ουδεμία απαγόρευση ισχύει από 1.1.2022 για όσους έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, με βάση τα μεταβατικά όρια» σημειώνει ο κ. Τεμπονέρας. Η πεποίθησή του και η προτροπή του προς τους ασφαλισμένους να μη σπεύσουν υπό τον φόβο των δημοσιευμάτων σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που θα ενέχουν πέναλτι επί των συντάξιμων ποσών πηγάζει από το ίδιο το περιεχόμενο της εφαρμοστέας νομοθεσίας η οποία δεν είναι άλλη από τον νόμο 4336/2015 και την εγκύκλιο 52/2015 που εφαρμόζεται για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος είναι το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή το 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης), ενώ για μειωμένη είναι το 62ο έτος με 4.500 ημέρες ασφάλισης. Σημειώνεται ότι με τα μεταβατικά όρια προσδιορίζεται η ηλικία στην οποία κάποιος μπορεί να λάβει τη σύνταξή του, έχοντας συμπληρώσει σε μια συγκεκριμένη χρονιά τον χρόνο προϋπηρεσίας που απαιτείται.

Κι όπως ορίζεται εκ της νομοθεσίας, «σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους πίνακες περί μεταβατικών ορίων συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται αυτό το νέο όριο ηλικίας».

Εάν, για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει την 40ετία που απαιτείται για σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας του και το έτος 2022 θα είναι 60 ετών, θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί το 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ