Σάββατο 15 Μαϊου 2021

Δεν ανακατεύεται το ΣτΕ στα της Ιεράς Συνόδου που αφορούν διορθόδοξες σχέσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δεν ανακατεύεται το ΣτΕ στα της Ιεράς Συνόδου που αφορούν διορθόδοξες σχέσεις

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αφορούν αποκλειστικά εσωτερικά εκκλησιαστικά ζήτημα αλλά και τις διορθόδοξες σχέσεις δεν υπόκεινται σε έλεγχο από τα δικαστήρια. Αυτό επί της ουσίας προκύπτει από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε ότι δεν έχει την νομική δυνατότητα να ελέγξει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα του Πατριαρχείου να ανακηρύξει ως αυτοκέφαλη την Ουκρανική Εκκλησία, καθώς αυτό είναι αποκλειστικά εσωτερικό εκκλησιαστικό ζήτημα.

Της Ολομέλειας προήδρευσε ο πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος, με εισηγητή της υπόθεσης τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλειο Ανδρουλάκη, απορρίπτοντας ως απάραδεκτη την αίτηση ακύρωσης του Ειρηνικού Γράμματος του Αρχιεπισκόπου, προς τον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται αποκλειστικά από το κανονικό δίκαιο και όχι από πολιτειακούς κανόνες και δεν συνεπάγεται έννομες συνέπειες στην κατάσταση και τις αρμοδιότητες πολιτειακών οργάνων. Κατά συνέπεια η αίτηση ακυρώσεως είναι απαράδεκτη γιατί στρέφεται κατά πράξεως πνευματικού περιεχομένου, η οποία δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως, δηλαδή δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ