Σάββατο 04 Μαϊου 2024

“Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη” κατέθεσε ο εντατικολόγος για την ύστατη προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας – “Μου έκανε εντύπωση η ερώτηση της μητέρας αν δουλεύει ο βηματοδότης”

“Δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω. Ήταν ήρεμη σχετικά, φαινόταν όμως ότι μέσα της κάτι έβραζε. Μας ευχαρίστησε για τη προσπάθεια”. Περίεργο είπε πως η Πισπιρίγκου επέλεξε να γίνει νεκροτομή στην Πάτρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη” κατέθεσε ο εντατικολόγος για την ύστατη προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας – “Μου έκανε εντύπωση η ερώτηση της μητέρας αν δουλεύει ο βηματοδότης” eurokinissi

Με την κατάθεση του εντατικολόγου Κωνσταντίνου Τζιούβα ο οποίος πήρε τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας συνεχίστηκε η διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο συγκεκριμένος γιατρός κλήθηκε στις 29 Ιανουαρίου όταν το παιδί παρουσίασε το τελικό επεισόδιο στο νοσοκομείο Παίδων του «Αγλαΐα Κυριακού» και περιέγραψε όλες τις κινήσεις που έγιναν προκειμένου η Τζωρτζίνα να ανακτήσει της αισθήσεις της.

Κατάθεση εντατικολόγου στη δίκη Πισπιρίγκου: “Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη”

«Γύρω στα 20 λεπτά βρήκα να ενημερώσω τη μητέρα ότι η Τζωρτζίνα πιθανότητα δεν θα τα καταφέρει. Μίλησα στη μητέρα και της είπα ότι το παιδί έχει φύγει από τη ζωή και ότι δεν τα καταφέραμε. Μου ζήτησε να προσπαθήσουμε. «Και στην Πάτρα κάναμε 55 λεπτά» μου είπε και με ρώτησε αν δουλεύει ο βηματοδότης. Μου έκανε εντύπωση αυτή η ερώτηση. Είναι μια τεχνική ερώτηση» είπε ο μάρτυρας που δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα.

Πρόεδρος: Το παιδί το ακούσατε;

Μάρτυρας: Ελέγξαμε μια λειτουργία του στελέχους του εγκεφάλου. Άκουσα αμυδρούς χτύπους μηχανικούς θα τους έλεγα.  Δεν ήταν συστολή. Οι σφίξεις ήταν κάπου εκεί 35 με 32.

Πρόεδρος: Μας είπε η γιατρός που διασωλήνωσε το παιδί πως στο βαλιτσάκι της ανάνηψης υπήρχαν 4 δόσεις αδρεναλίνης έτοιμες προς χορήγηση.

Μάρτυρας: Ναι γιατί πρέπει να χορηγηθούν όσο πιο γρήγορα. Στη Τζωρτζίνα έφτανε για 4 δόσεις. Γιατί δεν είναι όλα τα παιδιά ίδιο βάρος. Χορηγήθηκε και άλλη αδρεναλίνη. Και αυτή η επιπλέον αδρεναλίνη είναι μέσα στο βαλιτσάκι. Αυτό το βαλιτσάκι έχει πολλά φιαλίδια διαφορετικά. Την αδρεναλίνη ετοίμασε η νοσηλεύτρια, ήμουν μπροστά.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η εικόνα της ασθενούς όταν μπήκατε στο δωμάτιο;

Μάρτυρας: Ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι, χαλαρή χωρίς καμία αντίδραση ούτε στα επώδυνα με κυανά στα χείλη, δεν είχε καμία αντίδραση. Η κ. Θεοτακάτου είδε εκκρίσεις, κάναμε αναρρόφηση και σταμάτησε να δώσει οξυγόνο και ξαναπροσπάθησε να διασωληνώσει.

Πρόεδρος: Αυτές οι εκκρίσεις πως μπορεί να προκαλούνται;

Μάρτυρας: Από πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι βρογχικές εκκρίσεις επειδή το παιδί είναι ξαπλωμένο. Μπορεί να είναι γαστρικές εκκρίσεις και σάλια, δεν είναι σπάνιο να το δεις.

Κατάθεση εντατικολόγου στη δίκη Πισπιρίγκου

eurokinissi

Ο εντατικολόγος κλήθηκε να εξηγήσει τη λειτουργία της κεταμίνης και σχολίασε πως είναι φάρμακο που χορηγείται για να προκαλέσει καταστολή. «Υπάρχουν πρωτόκολλα που χρησιμοποιείς τη κεταμίνη για γρήγορη διασωλήνωση. Εμείς στα πρωτόκολλα που είχαμε δεν τη χρησιμοποιούμε γιατί κάνει βρόγχοδιαστολή και αύξηση των βρογχικών εκκρίσεων. Το χρησιμοποιούμε μόνο όταν πρέπει να διασωληνώσουμε για αναπνευστικά προβλήματα με πιο συχνό το άσθμα» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως δεν υπήρχε λόγος χορήγησης κεταμίνης στη Τζωρτζίνα.

Πρόεδρος: Το φιαλίδιο της κεταμίνης και της αδρεναλίνης και του ρεκουρόνιου πως είναι; Είναι τα ίδια εξωτερικά;

Μάρτυρας: Κάποιες φορές μοιάζουν, κάποιες φορές δε μοιάζουν.

Πρόεδρος: Είχατε κεταμίνη μέσα στο βαλιτσάκι;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Μοιάζει το φιαλίδιο της αδρεναλίνης με την κεταμίνη;

Μάρτυρας: Μοιάζουν. Η αδρεναλίνη όμως γράφει απ έξω και έχει μια κόκκινη γραμμή, το ρουκουρόνιο είναι έτοιμο και το χορηγούμε αδιάλυτο.

Ο γιατρός περιέγραψε «στρεσαρισμένη» στην κατάθεση του τη Ρούλα Πισπιρίγκου συμπληρώνοντας πως ήταν «πολύ ευγενική, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω. Ήταν ήρεμη σχετικά, φαινόταν όμως ότι μέσα της κάτι έβραζε. Μας ευχαρίστησε για τη προσπάθεια και μάλιστα της είπα «τι μας ευχαριστείς δεν τα καταφέραμε». Η  άλλη ερώτηση που προσπαθήσαμε να συζητήσουμε ήταν αν το παιδί θα πάει για νεκροτομή στην Αθήνα ή στην Πάτρα. Περίεργο μου φάνηκε αλλά σκέφτηκα ότι είχε γίνει νεκροτομή του άλλου παιδιού στη Πάτρα».

Κούγιας: Βρέθηκε στο παιδί κεταμίνη. Έχω μια πληροφορία ότι όταν παίρνεις αίμα από την καρδιά για την τοξικολογική, όπως έγινε στη Τζωρτζίνα, η ποσότητα της τιμής των ουσιών τριπλασιάζεται.

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. Όμως από την εμπειρία μου θα σας πω ότι η συγκέντρωση στο αίμα όταν αυτό κυκλοφορεί είναι παντού ίδια.

Κούγιας: Εσείς καταθέσατε ότι χορηγήσατε μόνο ρουκουρόνιο, βρέθηκαν όμως και άλλες ουσίες. Πως το εξηγείτε;

Μάρτυρας: Κάποια από αυτά τα φάρμακα τα έπαιρνε προφανώς για τους σπασμούς, η κεταμίνη είναι για καταστολή δεν ξέρω πως βρέθηκαν. Δεν χορηγήσαμε εμείς αυτά τα φάρμακα στο παιδί, εμείς χορηγήσαμε αδρεναλίνη και ρουκορόνιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ