Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

Δεν θα υποβάλει ερωτήσεις στους μάρτυρες η εισαγγελέας στην υπόθεση Novartis

Αυτό αποφάσισε με βούλευμα του και με οριακή πλειοψηφία (3-2) το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για την υπόθεση της Novartis με κατηγορούμενο -μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Βουλή, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δεν θα υποβάλει ερωτήσεις στους μάρτυρες η εισαγγελέας στην υπόθεση Novartis

Της Μαρίας Δήμα

Δεν θα υποβάλει ερωτήσεις η εισαγγελική λειτουργός στους μάρτυρες που καταθέτουν ενώπιον της ανακρίτριας – αρεοπαγίτου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά τους χειρισμούς του αναπληρωτή πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Αυτό αποφάσισε με βούλευμα του και με οριακή πλειοψηφία (3-2) το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για την υπόθεση της Novartis με κατηγορούμενο -μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Βουλή, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με το βούλευμα η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου στον στάδιο των καταθέσεων των μαρτύρων, δεν έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων.

Κατόπιν τούτου, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να προσέλθει στον Άρειο Πάγο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεση του, ενώπιον της κ. Αλεβιζοπούλου, η οποία διενεργεί την ανάκριση για τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis. Η κατάθεση του κ. Βενιζέλου είχε ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου και είχε διακοπεί καθώς ανέκυψε το νομικό ζήτημα για το εάν η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου στο στάδιο των καταθέσεων των μαρτύρων αν δύναται να υποβάλει ερωτήσεις.

Ακολουθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2020, η κατάθεση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος, ήταν ένας από τους υπουργούς που είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος τον είχε εμπλέξει στην δικογραφία, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου πολιτικού προσώπου που τυχόν προκύψει από την ανάκριση. Ο πρώην υπουργός είχε καταθέσει και ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, κάνοντας λόγο για θεσμικά ατοπήματα που πρέπει να διερευνηθούν. Το πρώτο σκέλος της κατάθεσης Βενιζέλου ενώπιον της ανακρίτριας – αρεοπαγίτου στις αρχές του περασμένου μήνα διήρκεσε τρεις ώρες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικός πυρήνας της κατάθεσης του φέρεται να ήταν ότι είχε ξεκινήσει η εξόντωση κάποιων πολιτικών προσώπων ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής στην Βουλή της δικογραφίας (2018). Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται η κατάθεση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος παράλληλα διώκεται για την υπόθεση της Novartis. “Διακοσμητική” η εισαγγελέας

Πάντως, μετά την έκδοση του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, κορυφαίοι ποινικολόγοι σημείωναν με νόημα ότι το εν λόγω βούλευμα καθιστά την εισαγγελέα διακοσμητικό στοιχείο σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση για την πολιτική ζωή του τόπου. Μάλιστα, οι ίδιοι νομικοί κύθκλοι ανέφεραν ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ως προς τον τρόπο σύνθεσής του, έτσι ώστε να συμμετέχουν δικαστές (μόνο) από τον Άρειο Πάγο και καθηγητές των Νομικών Σχολών που διδάσκουν Ποινικό Δίκαιο. Και ανάφεραν σαν παράδειγμα την σύνθεσή του Ανωτάτου

Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίο συμμετέχουν (και) Πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι των Νομικών Σχολών. Υπενθυμίζεται, ότι όταν είχε ανακύψει το εν λόγω ζήτημα η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου Βασιλική Θεοδώρου είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι ο εισαγγελεύς σύμφωνα και με το Ποινικό Κώδικα, έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων.

Παράλληλα, οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι σημείωναν, ότι έχει νομολογηθεί ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, δεν έχει την δυνατότητα να ασκήσει αναίρεση υπέρ του νόμου, επί του επίμαχου βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ