Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Δέος: 59 σαρκοφάγοι στο φως 2.500 χρόνια μετά – Σπουδαία ευρήματα στην νεκρόπολη της Σακκάρα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δέος: 59 σαρκοφάγοι στο φως 2.500 χρόνια μετά – Σπουδαία ευρήματα στην νεκρόπολη της Σακκάρα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Δάκρυα χαράς στα μάτια των αρχαιολόγων και δέος σε ολόκληρο τον πλανήτη προκάλεσαν τα καταπληκτικά ευρήματα στην νεκρόπολη της Σακκάρα στην Αίγυπτο.

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 59 σαρκοφάγοι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη 2.500 χρόνια μετά, σε μια ανακάλυψη που θεωρείται η σημαντικότερη του 2020.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλιντ Ελ Ανάνι, πρόκειται για 59 καλά διατηρημένες σαρκοφάγους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη μεγάλη αποκάλυψη πραγματοποίησε ο Ελ Ανάνι ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών και περίπου 200 δημοσιογράφους. Μάλιστα, όλοι οι προσκεκλημένοι έγιναν μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, για να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα, τονίζεται πως οι σαρκοφάγοι διατηρούν αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.

Σημειώνεται πως όπως ο ίδιος τόνισε, μπορεί και πολλές άλλες σαρκοφάγοι να βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο έδαφος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους, με τη σημαντική αυτή νέα ανακάλυψη, κάνοντας και τον γνωστό αρχαιολόγο και πρώην γενικό γραμματέα Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς να δηλώνει ευχαριστημένος ότι «σήμερα με έφερες πίσω στη δράση», αλλά και τον Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι να εκφράζει το πόσο περήφανος είναι για το γεγονός ότι «οι περισσότερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από αιγυπτιακές αρχαιολογικές ομάδες σε αιγυπτιακό έδαφος».

«Σήμερα δεν είναι το τέλος αυτής της ανακάλυψης, θεωρώ ότι έγινε μόνον η αρχή», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ