Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Διακεκριμένος Έλληνας δικηγόρος στο στόχαστρο των Τούρκων μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Ανάμεσα στην ομάδα των νομικών που χειρίζονται την υπόθεση είναι και ο διακεκριμένος δικηγόρος με καταγωγή από την Χάλκη Ανδρέας Ακαρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διακεκριμένος Έλληνας δικηγόρος στο στόχαστρο των Τούρκων μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ unsplash

Στο στόχαστρο Τούρκων χρηστών του διαδικτύου μπήκε ο διακεκριμένος ομογενής δικηγόρος κ. Ανδρέας Άκαρας, έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για να εξετάσει τις δύο πρωτόδικες αποφάσεις που αφορούν στα επεισόδια στο Sheridan Circle, όταν σωματοφύλακες του Ερντογάν επιτέθηκαν σε διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, τη 16η Μαΐου 2017.

Όπως μεταδίδει η dimokratiki.gr, ανάμεσα στην ομάδα των νομικών που χειρίζονται την υπόθεση είναι και ο διακεκριμένος δικηγόρος με καταγωγή από την Χάλκη κ. Ανδρέας Ακαρας, ο οποίος από την αρχή έχει ενεργή εμπλοκή και έχει αφιερώσει εκατοντάδες ώρες.

Έπειτα από τις εξελίξεις, ο κ. Ανδρέας Ακαρας, δέχεται διαδικτυακές επιθέσεις από Τούρκους χρήστες οι οποίοι έχουν παραφράσει το επώνυμό παραπέμποντας σε βωμολοχία αισχρολογώντας εις βάρος του και στοχοποιώντας τον σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες social media, μην κρύβοντας το μένος τους εναντίον του για την καταλυτική συμβολή του να μην γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας που ζήτησε να απορριφθούν δύο προσφυγές που κατέθεσαν διαδηλωτές, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις.

dimokratiki.gr

Στο εδώλιο οι μπράβοι του Ερντογάν για τα επεισόδια του 2017

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε

να εκδικάσει την αίτηση της Τουρκίας να απορρίψει δύο αγωγές που είχαν κατατεθεί από διαδηλωτές που ζητούσαν χρηματική αποζημίωση αφού κατηγόρησαν τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ότι τους τραυμάτισαν κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας στην Ουάσινγκτον το 2017, η οποία συνέπεσε με την επίσκεψη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δικαστές απέρριψαν την έφεση της Τουρκίας κατά των αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων που επέτρεπαν τη συνέχιση της δίκης, απορρίπτοντας το επιχείρημα της συμμάχου στο ΝΑΤΟ ότι έχει ασυλία από τέτοιου είδους νομικές ενέργειες στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου που ονομάζεται νόμος περί ασυλίας ξένων κρατών.

Αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης είναι μια συμπλοκή στην οποία ενεπλάκησαν μέλη της ασφάλειας του Ερντογάν και η οποία σημειώθηκε καθώς διαδηλωτές διαδήλωναν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον στις 6 Μαΐου 2017. Ο Ερντογάν βρισκόταν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το περιστατικό επιβάρυνε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δύο αγωγές κατατέθηκαν το 2018 – η μία υπόθεση από 15 ενάγοντες και η άλλη από πέντε – με στόχο να θεωρηθεί υπεύθυνη η κυβέρνηση της Τουρκίας και ζητώντας χρηματική αποζημίωση για τραυματισμούς που περιλάμβαναν διάσειση, επιληπτικές κρίσεις και απώλεια δοντιών. Οι ενάγοντες ζητούσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ο νόμος περί ασυλιών ξένων κρατών περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων επί αγωγών κατά ξένων κυβερνήσεων.

Η Τουρκία επέρριψε την ευθύνη για τον καβγά σε διαδηλωτές που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Ο αρχηγός της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα περιέγραψε το περιστατικό ως “βίαιη επίθεση” εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Στην Ουάσινγκτον απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ποινική επίθεση εναντίον αρκετών Τούρκων πρακτόρων ασφαλείας και άλλων εμπλεκομένων. Δύο από τους κατηγορούμενους – που δεν ήταν μέλη της ομάδας ασφαλείας του Ερντογάν – δήλωσαν ένοχοι. Οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον 11 πρακτόρων το 2018.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία

unsplash

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε παροτρύνει το Ανώτατο Δικαστήριο να μην εκδικάσει την προσφυγή της Τουρκίας για να αποφύγει τις αγωγές, λέγοντας ότι όταν το ξένο προσωπικό ασφαλείας αναπτύσσει βία με τρόπους που δεν σχετίζονται με την προστασία αξιωματούχων από σωματική βλάβη, ενεργεί εκτός της νομικής του προστασίας.

Τα κατώτερα δικαστήρια αποφάνθηκαν εναντίον της Τουρκίας. Το Αμερικανικό Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια το 2021 έκρινε ότι ενώ τα μέλη της τουρκικής ασφάλειας είχαν το δικαίωμα να προστατεύουν τον Ερντογάν, οι ενέργειές τους σε αυτό το περιστατικό δεν πληρούσαν αυτή την εξαίρεση.

Η Τουρκία είχε υποστηρίξει ότι η αποτυχία του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει αυτή την απόφαση απειλούσε να διαταράξει τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ και “προσκαλεί την αμοιβαία διάβρωση της ασυλίας για τους πράκτορες ασφαλείας των ΗΠΑ που προστατεύουν Αμερικανούς προέδρους, διπλωμάτες και αποστολές στο εξωτερικό”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ