Δευτέρα 29 Μαϊου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Διάσωση της πρώτης κατοικίας: Απελευθερώνονται οι λογαριασμοί, αδύνατη η καταβολή των μηνιαίων δόσεων

Απόρροια και οφειλών από τον πατέρα της, που έχασε τη ζωή του. Τι αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διάσωση της πρώτης κατοικίας: Απελευθερώνονται οι λογαριασμοί, αδύνατη η καταβολή των μηνιαίων δόσεων Eurokinissi

Στην αναστολή εις χείρας τρίτου και εν προκειμένω τράπεζας προχώρησε το Μονομερές Διοικητικού Πρωτοδικείο Κορίνθου. Με την απόφαση αυτή αποδεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί, μέσω των οποίων αποπλήρωνε τη δόση για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας της.

Οι λογαριασμοί της δεσμεύτηκαν όταν κλήθηκε να καταβάλει «αφενός μεν το ποσό των 227,96 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων ποσού 3,32 ευρώ, ήτοι το συνολικό ποσό των 231,28 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ατομική φορολογική οφειλή της προς το καθ’ ου Ελληνικό Δημόσιο (ΕΝ.Φ.Ι.Α., φορολογικού έτους 2019), αφετέρου δε, λόγω της ιδιότητάς της ως εγγύτερη συγγενής (κατά ποσοστό 37,50%) του αποβιώσαντος πατρός της, ……………, το ποσό των 2.066,85 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων ποσού 4.857,30 ευρώ, ήτοι το συνολικό ποσό των 6.924,15 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε φορολογικές οφειλές του τελευταίου προς το καθ’ ου Ελληνικό Δημόσιο». Διάσωση πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ζητείται να ανασταλεί η εκτέλεση της δέσμευσης των λογαριασμών «μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ανακοπής της, προβάλλοντας την πρόδηλη βασιμότητα της τελευταίας. Επιπλέον, η αιτούσα ισχυρίζεται ότι η άμεση εκτέλεση των πράξεων αυτών θα της προκαλέσει ανεπανόρθωτη υλική βλάβη, δεδομένου ότι τυγχάνει μακροχρόνια άνεργη και, ως εκ τούτου, η είσπραξη της επίδικης οφειλής θα οδηγήσει σε οικονομική εξόντωσή της και σε πλήρη αδυναμία επιβίωσης» σημειώνεται.

Και προσθέτει πως λόγω «της ένδικης κατάσχεσης και της συνακόλουθης δέσμευσης των λογαριασμών της, δεν δύναται να προβαίνει σε καταβολή των μηνιαίων δόσεων, ποσού 98,18 ευρώ –υποχρέωση που εκπληρώνει με την οικονομική βοήθεια του συνταξιούχου συζύγου της-, δυνάμει της 63/2017 απόφασης του Ειρηνοδικείου Κορίνθου, προκειμένου να διασώσει το ½ εξ αδιαιρέτου της πρώτης κατοικίας της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτη».

Στην απόφαση του το Δικαστήριο δικαιώνει την προσφεύγουσα, επισημαίνοντας πως «η αιτούσα αδυνατεί να καταβάλει την επίδικη οφειλή της και, ως εκ τούτου, η βλάβη, που θα υποστεί από την άμεση εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων, συνιστάμενη στη στέρηση των μέσων βιοπορισμού της και στην αδυναμία συνέχισης της εμπρόθεσμης καταβολής των προαναφερθέντων δόσεων, κατόπιν της υπαγωγής της στις διατάξεις του Ν. 3869/2010, για τη ρύθμιση των οφειλών της, δυνάμει της 63/2017 δικαστικής απόφασης, παρίσταται ανεπανόρθωτη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ