Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021

Διαζευγμένη πήρε τα παιδιά και… έφυγε στη Ρουμανία – Παραβίασε το δικαίωμα επικοινωνίας τους με τον πατέρα

Δικαστική απόφαση δικαίωσε τον πατέρα. Ορίζει πως βάσει νέων διατάξεων στην προσωρινή επιμέλεια τέκνων πρέπει να αποφασίζεται από κοινού από τους δύο γονείς ο τόπος διαμονής τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διαζευγμένη πήρε τα παιδιά και… έφυγε στη Ρουμανία – Παραβίασε το δικαίωμα επικοινωνίας τους με τον πατέρα

Με γραπτό μήνυμα στον πρώην σύζυγό της του ανέφερε: «Σε ενημερώνω ότι σήμερα φύγαμε με τα παιδιά στη Ρουμανία για διακοπές. Είμαστε ήδη στη Ρουμανία». Ενώ λίγες μέρες αργότερα του απέστειλε νέο γραπτό μήνυμα, όπου ανέφερε: «Τελικά θα μείνουμε εδώ. Το παιδί θα πάει εδώ σχολείο. Οι διακοπές τελειώνουν την Παρασκευή».

Η μητέρα των δύο ανηλίκων μετεγκαταστάθηκε με αυτά από την Κέρκυρα, όπου ήταν ο τόπος διαμονής του ζευγαριού πριν το διαζύγιο τους, στη Ρουμανία, χωρίς βεβαίως να έχει τη συναίνεση του πατέρα, ο οποίος απεναντίας εξ αρχής είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται κάθετα στο ενδεχόμενο αυτό.

Παρ’ ότι μάλιστα υπήρχε δικαστική απόφαση μετά τη διάλυση του γάμου βάσει της οποίας «ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων ., ηλικίας σήμερα 10 ετών (ημερομηνία γέννησης 1-9-2011) και ., ηλικίας σήμερα 5 ετών (ημερομηνία γέννησης 5-8-2016), στην καθ’ ης μητέρα τους, υποχρεώθηκε ο αιτών να καταβάλει στην καθ’ ης, ως αναλαμβάνουσα προσωρινά την επιμέλεια τους και για λογαριασμό τους, ως προσωρινή διατροφή το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €), κατά μήνα, για κάθε ανήλικο τέκνο του και ρυθμίστηκε προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας του αιτούντος με τα ανήλικα τέκνα του, ως εξής: 1) Καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία ή επικοινωνία με βιντεοκλήση μέσω κατάλληλης διαδικτυακής εφαρμογής επί τριάντα (30) λεπτά της ώρας, μεταξύ των ωρών 18:00-21:00, ανάλογα με το πρόγραμμα των ανηλίκων και κατόπιν συνεννόησης των διαδίκων. 2) Κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του μήνα από ώρα 10:00 του Σαββάτου μέχρι ώρα 18:00 της Κυριακής. 3) Κατά τις εορτές των Χριστουγέννων από ώρα 12:00 της 23ης Δεκεμβρίου μέχρι ώρα 18:00 της 6ης Ιανουαρίου. 4) Κατά τις εορτές του Πάσχα από ώρα 12:00 του Σαββάτου του Λαζάρου μέχρι ώρα 18:00 της Κυριακής του Θωμά. 5) Κατά τις θερινές διακοπές για τριάντα (30) συνεχόμενες ημέρες είτε σε ένα καλοκαιρινό μήνα είτε μοιρασμένες σε δύο καλοκαιρινούς μήνες με επιλογή της χρονικής αυτής περιόδου από τον αιτούντα». Διαζευγμένη πήρε τα παιδιά

Άμεση επιστροφή των παιδιών στην Κέρκυρα

Ο πατέρας αντέδρασε και κατέθεσε προσφυγή ασφαλιστικών μέτρων με το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας να τον δικαιώνει, να ορίζει προσωρινά ως τόπο διαμονής των ανήλικων τέκνων την Κέρκυρα και να επιβάλλει την άμεση επιστροφή τους στο νησί, μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης.

Καθοριστικής σημασίας υπήρξε η νέα διάταξη σε νόμο του 2020 σύμφωνα με την οποία «μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο».

Για το λόγο αυτό στη δικαστική απόφαση αναφέρεται: «Με βάση τα παραπάνω πιθανολογούμενα πραγματικά περιστατικά, καθίσταται σαφές ότι η καθ’ ης έχει παραβιάσει την ως άνω διάταξη του άρθρου 1519 ΑΚ, που ήταν σε ισχύ όταν μετεγκαταστάθηκε μαζί με τα ανήλικα τέκνα της στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, καθώς μετέβαλε μονομερώς τον τόπο διαμονής των ανήλικων τέκνων των διαδίκων, των οποίων ασκεί προσωρινά την επιμέλεια, χωρίς προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση. Η μετεγκατάσταση αυτή αναμφίβολα επέδρασε ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του αιτούντος με τα ανήλικα τέκνα του, καθότι η επικοινωνία αυτή, όσο τα παιδιά διέμεναν στην Ελλάδα, δηλαδή μέχρι τις 2-9-2020, ήταν σαφέστατα ευχερέστερη από ότι μετά τη μετεγκατάσταση τους στη Ρουμανία». Διαζευγμένη πήρε τα παιδιά

Το καθεστώς αυτό θα ισχύει μέχρι την οριστική δικαστική απόφαση για την επιμέλεια, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καθοριστεί από τις αρμόδιες αρχές ο τόπος διαμονής των παιδιών μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς ή μέχρι την επίτευξη σχετικής έγγραφης συμφωνίας των γονέων τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ