Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Διευκρινίσεις από την ΕΛΑΣ μετά τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή αξιωματικού σε κύκλωμα διαφθοράς

"Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αναφορές για αφαίρεση δικογραφίας από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διευκρινίσεις από την ΕΛΑΣ μετά τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή αξιωματικού σε κύκλωμα διαφθοράς Eurokinissi

Στα όσα καταλογίζονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛΑΣ σε μεγάλη υπόθεση κυκλώματος διαφθοράς, απαντά με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, εξηγήσεις ζήτησαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή το δημοσίευμα της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United που αναφέρει ότι ο διευθυντής Ασφάλειας της ΕΛΑΣ κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση της Greek Mafia.

«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί. Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απαντούν εδώ και 24 ώρες στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, τοποθέτησης κατηγορούμενου Αξιωματικού, στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής για να χειρίζεται άμεσα σχετιζόμενη υπόθεση», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης.

Οι δύο βουλευτές σχολιάζουν επίσης ότι ο υπουργός «δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στο δημοσίευμα της Καθημερινής, στις 7 Μαΐου, 2022 που αναφέρει ότι ο εν λόγω Διευθυντής παρότι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Greek Mafia, ζήτησε και πήρε από τους χειριστές τον φάκελο της έρευνας, μετά από τη δολοφονία Σκαφτούρου».

Ένοπλη ληστεία σε ξενοδοχείο στην Κηφισιά

freepik

Εμπλοκή αξιωματικού της ΕΛΑΣ σε υπόθεση κυκλώματος: Διευκρινίσεις από την Ελληνική Αστυνομία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, «η αναφερόμενη έρευνα του έτους 2016 από την ΕΥΠ ουδέποτε τέθηκε σε γνώση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Τον Ιούνιο του 2020 με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αρμόδιος πταισματοδίκης διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση με βάση αναφορά της ΕΥΠ για εμπλοκή αστυνομικών σε κύκλωμα διαφθοράς από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης. 

Σημειώνεται ότι, ο ενεργών την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση -Π.Δ.Ε.- (ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος – Αντιστράτηγος) αιτήθηκε απ’ τη αρμόδια δικαστική Αρχή αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας, προκειμένου να αποτελέσουν απολύτως αναγκαίο υλικό για τη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης. Τα αιτούμενα έγγραφα ουδέποτε περιήλθαν στον ενεργούντα την Π.Δ.Ε. από την αρμόδια δικαστική Αρχή.

Τον Ιούνιο του 2021, περιήλθε στον ενεργούντα την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το οποίο παραπέμπονταν στο ακροατήριο την 03/09/2021 -μεταξύ των άλλων- εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί. Κατόπιν αυτού, η διενεργούμενη Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση μετατράπηκε σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ελλείψει αφενός του προαναφερθέντος ανακριτικού υλικού και παράλληλα της επ’ ακροατηρίω σε εξέλιξη υπόθεσης.

Από το 2016 που η ΕΥΠ διαβίβασε την έρευνά της στις εισαγγελικές Αρχές ο αναφερόμενος στα δημοσιεύματα αξιωματικός συνέχισε να κρίνεται ευμενώς στις τακτικές κρίσεις του 2016, 2017, 2018 και Ιανουαρίου 2019 και να υπηρετεί σε κρίσιμες υπηρεσίες. Τον Ιούλιο του 2019 προήχθη στον βαθμό του Ταξίαρχου. 

Επίσης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αναφορές για αφαίρεση δικογραφίας από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς τις δικογραφίες χειρίζονται Αξιωματικοί των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών υπό την εποπτεία της εισαγγελικής Αρχής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ