Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Δικαστές και εισαγγελείς για υπόθεση Λιγνάδη: Κίνδυνος εκτροπής σε λαϊκά δικαστήρια και “μάγισσες” κάθε εποχής

Τι απαντά η ΕνΔΕ σχετικά με τις επικρίσεις σε βάρος των μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών για την απόφαση Λιγνάδη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστές και εισαγγελείς για υπόθεση Λιγνάδη: Κίνδυνος εκτροπής σε λαϊκά δικαστήρια και “μάγισσες” κάθε εποχής ende/freepik

Μία ιδιαίτερα επικριτική ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕνΔΕ), με αφορμή όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη και την κρίση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Αποφυλάκιση Λιγνάδη

eurokinissi

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Σύνταγμα κατοχυρώνει την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, ενώ αντιθέτως η ΕνΔΕ επαναλαμβάνει τις επικρίσεις στα φαινόμενα τηλεδικών.

Συνεπώς, οι «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» των τηλε- δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που «εκδίδονται» με  φήμες, εικασίες και σχόλια της καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται των αποφάσεων των Δικαστηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη πολιτεία» υπογραμμίζει.

ΕνΔΕ για Λιγνάδη

(ende/freepik)

ΕνΔΕ για υπόθεση Λιγνάδη: Αναλυτικά η ανακοίνωση 

«Το τι είναι δίκαιο και τι άδικο είναι συνήθως αντικείμενο διαφωνίας σε μία κοινωνία»: John Rawls

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται, έντονα, το φαινόμενο της επίκλησης  του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Η επίκληση και αξιοποίηση του γενικού αισθήματος Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορούμε  να οδηγηθούμε σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια και την πυρά για τις «μάγισσες» της κάθε εποχής.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και παράλληλα την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Συνεπώς, οι «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» των τηλε- δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που «εκδίδονται» με  φήμες, εικασίες και σχόλια της καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται των αποφάσεων των Δικαστηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Μόνη σταθερή εγγύηση προστασίας έναντι των άνω φαινομένων αποτελεί το Κράτος Δικαίου και οι θεσμοί του, μεταξύ αυτών δε η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία εκδίδει τις αποφάσεις της με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα, που αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι και όπως επιτάσσουν οι θεμελιώδεις αρχές της Δίκαιης Δίκης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ