Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Δικαστές και εισαγγελείς στηρίζουν δημοσίως τους Ειρηνοδίκες: Έμμεσες βολές κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης

Για την ανάγκη σεβασμού στον πιο ιστορικό θεσμό της ελληνικής Δικαιοσύνης κάνει λόγο η ΕνΔΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστές και εισαγγελείς στηρίζουν δημοσίως τους Ειρηνοδίκες: Έμμεσες βολές κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης freepik

Αιχμηρή απάντηση δίνουν δικαστές και εισαγγελείς στις δημόσιες αποστροφές με αφορμή την παρουσίαση του νέου Δικαστικού Χάρτη ότι οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες κάλυπταν μόνον ένα μικρό μέρος των δικαστικών εργασιών, σε αντίθεση με τους δικαστικούς λειτουργούς των Πρωτοδικείων.

Αφορμή στάθηκαν αναφορές κατά την παρουσίαση πως οι 916 ειρηνοδίκες εκδίκαζαν το 20% των αστικών υποθέσεων και το υπόλοιπο 80% μαζί με τις ποινικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό, οι 1200 πρωτοδίκες, οι οποίες σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) υπήρξαν προσβλητικές σε βάρος των Ειρηνοδικών.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή το σχέδιο νόμου, για τον νέο Δικαστικό Χάρτη και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, συνεχίζονται δημόσια σχόλια και τοποθετήσεις προσβλητικές σε βάρος του σημερινού Σώματος των Ειρηνοδικών. Οι τοποθετήσεις αυτές συνιστούν προσβολή ολόκληρης της Ελληνικής Δικαιοσύνης» επισημαίνει η ηγεσία της ΕνΔΕ.

Παρουσίαση Δικαστικού Χάρτη- Αιχμηρή απάντηση ΕνΔΕ: «Οι Ειρηνοδίκες στις εποχές των Μνημονίων υπήρξαν εγγυητές για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά»

Σύμφωνα με την ΕνΔΕ «οι Ειρηνοδίκες έχουν συμβάλλει, τα μέγιστα, στη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, ενώ στις εποχές των Μνημονίων και στο πλαίσιο της εκδίκασης χιλιάδων υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, υπήρξαν οι εγγυητές της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και της περιουσίας των πολιτών, οι ελπίδες των οποίων στηρίχθηκαν στο ζήλο και την εργατικότητα των Ειρηνοδικών της χώρας μας».

Και όπως επισημαίνουν οι δικαστικοί λειτουργοί «ο σεβασμός απέναντι στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της, αποτελεί στοιχείο δημοκρατικής παιδείας, που θωρακίζει την ενσυναίσθηση του Κράτους Δικαίου».

Παρουσίαση Δικαστικού Χάρτη

Pixabay

Σχολιάζοντας το νέο Δικαστικό Χάρτη και τις αιτιάσεις κατά των Ειρηνοδικών, η ΕνΔΕ καταλήγει: «Ανοίγει, πλέον, μία νέα εποχή, στην οποία οι 3.000 Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας, με ενότητα, σθένος, αφοσίωση στο Σύνταγμα και στους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας θα συνεχίσουν, όπως πράττουν, όλα αυτά τα χρόνια, να αποτελούν τον μοναδικό εγγυητή των ατομικών δικαιωμάτων όλων των Πολιτών».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕνΔΕ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή το σχέδιο νόμου, για τον νέο Δικαστικό Χάρτη και την Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, συνεχίζονται δημόσια σχόλια και τοποθετήσεις προσβλητικές σε βάρος του σημερινού Σώματος των Ειρηνοδικών. Οι τοποθετήσεις αυτές συνιστούν προσβολή ολόκληρης της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Επί σειρά δεκαετιών μέχρι σήμερα, οι Ειρηνοδίκες έχουν συμβάλλει, τα μέγιστα, στη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, ενώ στις εποχές των Μνημονίων και στο πλαίσιο της εκδίκασης χιλιάδων υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, υπήρξαν οι εγγυητές της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και της περιουσίας των πολιτών, οι ελπίδες των οποίων στηρίχθηκαν στο ζήλο και την εργατικότητα των Ειρηνοδικών της χώρας μας.

Ο σεβασμός απέναντι στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της, αποτελεί στοιχείο δημοκρατικής παιδείας, που θωρακίζει την ενσυναίσθηση του Κράτους Δικαίου.

Σε λίγες ημέρες κλείνει ο κύκλος του πιο ιστορικού θεσμού της Δικαιοσύνης, που άνοιξε δρόμους στη νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων και από τους κόλπους του οποίου αναδείχθηκαν κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε αυτόν τον Ιστορικό Θεσμό οφείλουν άπαντες και ειδικώς οι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας τον θεσμικό σεβασμό, που επιβάλουν οι αρχές της δημοκρατίας.

Ανοίγει, πλέον, μία νέα εποχή, στην οποία οι 3.000 Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας, με ενότητα, σθένος, αφοσίωση στο Σύνταγμα και στους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας θα συνεχίσουν, όπως πράττουν, όλα αυτά τα χρόνια, να αποτελούν τον μοναδικό εγγυητή των ατομικών δικαιωμάτων όλων των Πολιτών.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών , Πρόεδρος ΕνΔΕ

Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών, αν. Γενικός Γραμματέας ΕνΔΕ

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης, Εκπρόσωπος Τύπου ΕνΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ