Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Δικαστική απόφαση-σταθμός: Δικαίωση Πανεπιστημίου που ζητούσε υποχρεωτικό εμβολιασμό – ΒΙΝΤΕΟ

Νόμιμη η απαίτηση των πανεπιστημιακών αρχών να ζητούν από φοιτητές και προσωπικό να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι δικαστικές αρχές  αρνήθηκαν να ακυρώσουν τον νέο υγειονομικό κανονισμό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική απόφαση-σταθμός: Δικαίωση Πανεπιστημίου που ζητούσε υποχρεωτικό εμβολιασμό – ΒΙΝΤΕΟ Freepik

Οι αρνητές του εμβολιασμού αρνήθηκαν να καθίσουν και στα… θρανία των Πανεπιστημίων. Άσκησαν για το λόγο αυτό προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αντιδρώντας στον κανονισμό που επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό για φοιτητές και προσωπικό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ωστόσο, εισέπραξαν αρνητική απάντηση από τον αρμόδιο δικαστή, ο οποίος έκρινε πως τα μέτρα που έλαβαν οι πανεπιστημιακές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξαν απολύτως συμβατά με τις συνταγματικές αρχές.

Όπως αναφέρθηκε, το Σύνταγμα επιτρέπει στους φοιτητές «να αρνούνται οποιαδήποτε ιατρική πράξη με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης του σώματός τους». Επιτρέπει, όμως, επίσης «την επιβολή μιας διαδικασίας εμβολιασμού με στόχο το νόμιμο συμφέρον της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε ο δικαστής.

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Και στην απόφασή του, που αριθμεί περί τις 100 σελίδες κατέληξε: «Αυτό ακριβώς έπραξε το πανεπιστήμιο». Στην απόφασή του, ο δικαστής αρνήθηκε να ακυρώσει τον νέο υγειονομικό κανονισμό του πανεπιστημίου που τέθηκε σε ισχύ ενόψει της έναρξης των μαθημάτων από την 1η ως τις 15 Αυγούστου.

Βάσει του κανονισμού αυτού ο εμβολιασμός κατά του covid-19 είναι υποχρεωτικός για τους 90.000 φοιτητές του πανεπιστημίου και τους 40.000 εργαζόμενους σε αυτό, αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για θρησκευτικούς ή ιατρικούς λόγους.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε πως το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα έχει δικαίωμα να απαιτεί από τους φοιτητές και το προσωπικό του να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, ένα θέμα που διχάζει τη χώρα.

Ο δικαστής Ντέιμον Λέιχτι του δικαστηρίου του Σάουθ Μπεντ στο Σικάγο έλαβε την απόφαση αυτή, αν και οι ενάγοντες μπορούν να ασκήσουν έφεση και να φτάσουν ως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Δικαστική δικαίωση Πανεπιστημίου που ζητούσε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Χαρακτήρισαν τα μέτρα «πολιτισμική επίθεση»

Σημειώνεται ότι, από τους οκτώ ενάγοντες οι έξι ήδη είχαν εξαιρεθεί από τον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους, όμως δεν επιθυμούσαν ούτε να φορούν μάσκα ή να σέβονται τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπενθύμισε ο δικαστής Ντέιμον Λέιχτι.

Κάποιοι επικαλέστηκαν θρησκευτικούς λόγους ή την ανησυχία τους ότι θα είναι θύματα διακρίσεων, ενώ άλλοι χαρακτήρισαν τα μέτρα «πολιτισμική επίθεση», σημείωσε ο δικαστής. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες όλοι τους δέχθηκαν να σεβαστούν τα υγειονομικά μέτρα σε άλλο πλαίσιο.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στις ΗΠΑ, η οποία επέτρεψε στη χώρα να σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται να έχει περιέλθει σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου το 68% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, όμως παρατηρούνται μεγάλες γεωγραφικές αποκλίσεις. Δικαστική δικαίωση Πανεπιστημίου που ζητούσε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οι πολιτικές πεποιθήσεις

Η αντίθεση στα εμβόλια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τις πολιτικές πεποιθήσεις των Αμερικανών, με τους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων και κυρίως του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να είναι μεταξύ των πιο ένθερμων αντιπάλων τους.

Πολλές συντηρητικές οργανώσεις, όπως η φοιτητική Turning Point, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της covid-19 στα πανεπιστήμια και στηρίζουν όλους όσοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά τους τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει ομοιόμορφη στάση, με περίπου 500 από αυτά μέχρι στιγμής να απαιτούν τον εμβολιασμό των φοιτητών και του προσωπικού τους κατά της covid-19.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ