Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Δικαστική απόφαση – βόμβα: Αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας για την καταπολέμηση της πανδημίας

 Σε ακύρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας προχώρησε Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας πως ο φόβος αύξησης των κρουσμάτων δεν είναι επαρκής για γενικευμένα μέτρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική απόφαση – βόμβα: Αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας για την καταπολέμηση της πανδημίας Freepik

Ακυρώθηκε η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς όπως έκρινε Ανώτατο Δικαστήριο «δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς» και κρίθηκε «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις».

Πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση η οποία ορίζει πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας αίρεται από τις 11 Φεβρουαρίου, γεγονός που συνεπάγεται πως η απαγόρευση εφαρμόστηκε μέχρι τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης και στη συνέχεια καταργήθηκε.

Σε αυτό κατέληξε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Verwaltungsgerichtshof) της Βάδης – Βυρτεμβέργης ακυρώνοντας απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, κάνοντας δεκτή την προσφυγή μίας γυναίκας από την πόλη Τύμπινγκεν.

Αναμένεται να εκδοθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων αναφέρονται σε αυτήν Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από την Deutsche Welle, η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ολόκληρο το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, κρίνεται «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις», ενώ δεν θεωρείται επαρκής τεκμηρίωση «ο φόβος για μία εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων».

Αυτό σημαίνει ότι οι δικαστές δεν απορρίπτουν εξ’ αρχής το μέτρο, προειδοποιούν όμως ότι δεν μπορεί να επιβληθεί παρά μόνον εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει άλλα, πιο ήπια μέτρα.

Συμμόρφωση με την απόφαση

Η απόφαση ήρθε την ώρα που η Γερμανία ανακοίνωσε νέο lockdown έως τις 7 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία.

Ο «πράσινος» Βίνφριντ Κρέτσμαν, που κυβερνά το κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης ως επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), είχε ταχθεί υπέρ της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, επικαλούμενος τη σχετική εμπειρία της Αυστρίας.

Σε μία πρώτη αντίδραση μετά τη δικαστική απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρούντι Χούγκβιλετ παραδέχεται ότι «με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενο να τεθεί κάποια στιγμή το ζήτημα της αναλογικότητας» και σημειώνει ότι «έχουμε πλέον σαφή εικόνα για τα νομικά δεδομένα της υπόθεσης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Μάνφρεντ Λούκα από το κόμμα των Πρασίνων τόνισε πως «εξυπακούεται ότι η δικαστική απόφαση θα υλοποιηθεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα». Ωστόσο ο υπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι, για όσον καιρό εφαρμόζεται, η απαγόρευση της κυκλοφορίας «έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Κριτική ασκεί στην τοπική κυβέρνηση η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. «Τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν είναι ελεημοσύνες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μπόρις Βάιρχαουχ. Ικανοποίησή για τη δικαστική απόφαση εκφράζει και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ η τοπική κυβέρνηση Κρέτσμαν προσανατολίζεται πλέον σε αλλαγή στρατηγικής, επιβάλλοντας μία απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο σε συγκεκριμένες πόλεις που, με βάση την επιδημιολογική εικόνα τους, παραμένουν hot spots του κορονοϊού.

Διαβουλεύσεις Μέρκελ

Οι όποιες αποφάσεις δεν αναμένονται πάντως πριν από τις επικείμενες διαβουλεύσεις, την Τετάρτη, ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Η απόφαση, όμως, του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης δεν είναι το πρώτο που ακυρώνει νομοθετικά μέτρα για την πανδημία

Ασφαλώς η δικαιοδοσία του δικαστηρίου περιορίζεται στα όρια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το τρίτο σε πληθυσμό κρατίδιο της Γερμανίας.

Εκτιμάται ωστόσο ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα διαβαστεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη ανατρέπει αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας για την πανδημία, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Τον Νοέμβριο του 2020 το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, είχε αμφισβητήσει την πολιτική απόφαση για υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα  σε ταξιδιώτες που  φτάνουν στη Γερμανία, ακόμη και σε εκείνους που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Μετά τη δικαστική απόφαση η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναγκάστηκε να καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα.

Πρόσφατα ωστόσο την επανέφερε για συγκεκριμένες χώρες (Μ.Βρετανία, Ιρλανδία κ.α.) με αιτιολογία την καταπολέμηση του νέου, παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, το οποίο θεωρείται πιο μεταδοτικό.

Πηγή: www.dw.com/el

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ