Κυριακή 05 Μαϊου 2024

Δικαστική δικαίωση Αρεοπαγίτη που απολύθηκε με τις κατηγορίες της μη δικαιολογημένης απόκτησης περιουσίας και της μη δήλωσης προγενέστερης ποινικής του εμπλοκής

To δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση δίκαιης δίκης γιατί δεν του δόθηκε η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του και του επιδίκασε 3.500 ευρώ αποζημίωση για έξοδα και δαπάνες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική δικαίωση Αρεοπαγίτη που απολύθηκε με τις κατηγορίες της μη δικαιολογημένης απόκτησης περιουσίας και της μη δήλωσης προγενέστερης ποινικής του εμπλοκής freepik

Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση με την απόλυση του Αρεοπαγίτη με τις κατηγορίες τη μη δικαιολογημένης απόκτησης περιουσίας και της μη δήλωσης προγενέστερης ποινικής του εμπλοκής καθώς το ΕΔΔΑ τον δικαίωσε.

Ο προσφεύγων ανώτατος δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι Αλβανός υπήκοος.

Την εποχή δε των επίμαχων γεγονότων, ήταν δικαστής στον Άρειο Πάγο. 

Απόλυση του Αρεοπαγίτη

freepik

Απόλυση Αρεοπαγίτη: Το χρονικό

Το 2016 η αλβανική κυβέρνηση θέσπισε δικαστικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας «διαδικασίας ελέγχου» όλων των δικαστών από τα αρμόδια όργανα, την Ανεξάρτητη Επιτροπή Αξιολόγησης (IQC) και το Ειδικό Τμήμα Προσφυγών (SAC). Τον Ιανουάριο του 2017 ο προσφεύγων υπέβαλε τα έντυπα τυπικής αξιολόγησης για τη διαδικασία ελέγχου.

Τον Ιούλιο του 2018 το IQC εξέδωσε την απόφασή του, όπου αφού διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων δεν δικαιολόγησε την απόκτηση της περιουσίας του τον απέλυσε από τα καθήκοντά του. Επίσης το SAC έκρινε ότι ο προσφεύγων δεν είχε δηλώσει την εμπλοκή του σεπρογενέστερη έρευνα διαφθοράς, όπου κατηγορήθηκε ότι είχε ανάρμοστη επικοινωνία με άτομα που εμπλέκονταν στο οργανωμένο έγκλημα, ότι λόγω της «κλίσης του προς εγκληματικές δραστηριότητες» θα μπορούσε εύκολα να τεθεί υπό τον έλεγχο εγκληματικών οργανώσεων. Αυτά τα ευρήματα δικαιολογούσαν επίσης την απόλυσή του από τα καθήκοντά του.

Ο έλεγχος του προσφεύγοντος ανωτάτου δικαστή είχε ως αποτέλεσμα την απόλυσή του. Το Δικαστήριο διαπίστωσε, όσον αφορά την παράλειψη του προσφεύγοντος να αποκαλύψει την επικοινωνία με άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις, ότι δεν του παρασχέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία να αντιταχθεί σε αυτή την κατηγορία και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Απόλυση του Αρεοπαγίτη

Freepik

Σημείωσε τη διαπίστωση των οργάνων ελέγχου ότι ο προσφεύγων δεν είχε επικοινωνήσει με εγκληματίες. Ωστόσο, το βάρος της απόδειξης ως προς αυτό είχε μετατεθεί στον ίδιον τον ελεγχόμενο προσφεύγοντα, και σε αυτό το βάρος ήταν υπερβολικό ή/και αδύνατο να ανταποκριθεί, ελλείψει πρόσβασης σε τυχόν αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται από τα όργανα ελέγχου σχετικά με την πραγματοποίηση τέτοιων επικοινωνιών. Ηαιτιολογίαδε των αρχών ήταν ανεπαρκής και υπερβολικά φορμαλιστική όσον αφορά την παράλειψήτου να δηλώσει προηγούμενη ποινική διαδικασία εναντίον του.

Ωστόσο, όσον αφορά το άρθρο 8, το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε ελλείψεις σχετικά με την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του προσφεύγοντος που είχε χρησιμοποιηθεί ως χωριστή νομική βάση για τη δική του απόλυση.

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 6 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) και με 6 ψήφους έναντι 1 κατά, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής).

Το ΕΔΔΑ του επιδίκασε 3.500 ευρώ αποζημίωση για έξοδα και δαπάνες.

ΠΗΓΗ: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ