Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Δικαστική “καμπάνα” 26.000 ευρώ για τραυματισμό από τους “Αίαντες” της αστυνομίας

“Δεν αποδείχθηκε ότι η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σωστά ρυθμισμένη και οργανωμένη ώστε να ελαχιστοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε κίνδυνος σωματικής βλάβης”, λέει το ΕΔΔΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική “καμπάνα” 26.000 ευρώ για τραυματισμό από τους “Αίαντες” της αστυνομίας freepik

Στο στόχαστρο του ΕΔΔΑ οι “Αίαντες” που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις σε διαδηλώσεις με τη χρήση εκτοξευτήρων νερού και οδήγησαν στον τραυματισμό μίας διαδηλώτριας η οποία προσέφυγε μαζί με άλλους στο Δικαστήριο κατά των αρμοδίων αρχών.

Οι προσφεύγοντες συμμετείχαν σε μία ειρηνική διαδήλωση στην Τουρκία και οι αστυνομικοί στην προσπάθεια τους να την διαλύσουν χρησιμοποίησαν αντλίες νερού με ισχυρή πίεση. Μία προσφεύγουσα τραυματίστηκε σοβαρά και σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαιώθηκε και της επιδικάστηκε αποζημίωση 26.000 ευρώ.

Το ΕΔΔΑ παρατήρησε ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εκτοξευτήρων νερού – πρέπει να εγκρίνονται και να οριοθετούνται επαρκώς από την εθνική νομοθεσία στο πλαίσιο ενός συστήματος επαρκών και αποτελεσματικών διασφαλίσεων κατά της αυθαιρεσίας, της κατάχρησης βίας και των ατυχημάτων που μπορούν να αποφευχθούν.

Διαπίστωσε, όμως, ότι το εγχώριο νομικό πλαίσιο στερούνταν ειδικών διατάξεων σχετικά με τη χρήση εκτοξευτήρων νερού κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, καθώς και οδηγιών για την ανάπτυξή τους. Περαιτέρω δεν αποδείχθηκε ότι η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σωστά ρυθμισμένη και οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε κίνδυνος σωματικής βλάβης των διαδηλωτών.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η χρήση βίας δεν ήταν  απολύτως απαραίτητη και δεν είχε προκληθεί από την συμπεριφορά της προσφεύγουσας ούτε ήταν αναγκαία για την καταστολή μιας μαζικής αναταραχής. Τέλος διαπίστωσε ότι η έρευνα του εισαγγελέα ήταν αναποτελεσματική γιατί δεν ζήτησε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και η επέμβαση της αστυνομίας δυσανάλογη και «μη απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Στο στόχαστρο του ΕΔΔΑ οι “Αίαντες”

Freepik

Στο στόχαστρο του ΕΔΔΑ οι “Αίαντες”: Αποδείχθηκε πέρα από εύλογη αμφιβολία ότι ο τραυματισμός προήλθε από χρήση βίας από την αστυνομία

Το Δικαστήριο σημείωσε περαιτέρω ότι δεν αμφισβητείται μεταξύ των διαδίκων ότι η προσφεύγουσα συμμετείχε στη διαδήλωση και ότι τραυματίστηκε κατά τις πρώτες στιγμές της αστυνομικής επέμβασης που περιελάμβανε τη χρήση εκτοξευτήρων νερού. Επιπλέον, από το βίντεο προέκυψε ότι η δεύτερη προσφεύγουσα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλωτών τη στιγμή που η περιοχή αυτή εκτέθηκε σε νερό υπό πίεση.

Συναφώς, σημειώνεται στην απόφαση πως «η υπόθεση των αρχών ότι η δεύτερη προσφεύγουσα  υπέστη άσχημη πτώση λόγω σωματικής αδυναμίας δεν τεκμηριώθηκε από κανένα πραγματικό στοιχείο. Το Δικαστήριο δεν πείστηκε  επίσης από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι άλλα άτομα που στέκονταν κοντά στην δεύτερη προσφεύγουσα  δεν υπέστησαν τραυματισμούς, καθώς οι επιπτώσεις των πιδάκων νερού σε άλλους διαδηλωτές μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως το σημείο πρόσκρουσης στο σώμα τους. Ως εκ τούτου, η έλλειψη τραυματισμών σε άλλους διαδηλωτές δεν μπορεί από μόνη της να αποδείξει ότι η πτώση της δεύτερης προσφεύγουσας  δεν προκλήθηκε ή επηρεάστηκε από τη χρήση νερού υπό πίεση».

Κατά συνέπεια, σημειώνεται πως «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι εγχώριες αρχές αναγνώρισαν ότι η προσφεύγουσα είχε χτυπηθεί από νερό υπό πίεση και ενόψει της απουσίας εύλογης εξήγησης από την Κυβέρνηση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι αποδείχθηκε πέρα από εύλογη αμφιβολία ότι ο τραυματισμός της προήλθε από τη χρήση βίας από την αστυνομία και, συγκεκριμένα, από το γεγονός ότι χτυπήθηκε από νερό υπό πίεση κατά τη διάλυση της διαδήλωσης».

Παράλληλα, το ΕΔΔΑ θεώρησε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε να αποδείξει ότι η παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σωστά ρυθμισμένη και οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε κίνδυνος σωματικής βλάβης των διαδηλωτών. Ενόψει των ανωτέρω, δεν αποδείχθηκε ότι η επίμαχη προσφυγή στη βία κατέστη απολύτως αναγκαία λόγω της συμπεριφοράς της  προσφεύγουσας ή ήταν απαραίτητη για την καταστολή της μαζικής αναταραχής».

ΠΗΓΗ: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ