Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Δικαστική λήξη στην αντιπαράθεση των οργανισμών πνευματικών δικαιωμάτων – Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από τον ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση» σε βάρος της ΕΔΕΜ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική λήξη στην αντιπαράθεση των οργανισμών πνευματικών δικαιωμάτων – Τι αποφάσισε το ΣτΕ Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νόμιμη έκρινε το ΣτΕ την άδεια του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΕΔΕΜ, απορρίπτοντας την αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλλει ο ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση».

Συγκεκριμένα, ο ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση» ζητούσε από το ΣτΕ την ακύρωση:

α) της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στον ΟΣΔ ΕΔΕΜ όσον αφορά στη διαχείριση και προστασία του περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών μουσικών έργων (μουσικοσυνθετών και στιχουργών) και δικαιούχων μουσικών έργων και

β) της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ.) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.), με την οποία αποφασίσθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης καταστατικού για τη σύσταση του εν λόγω οργανισμού στον οποίο τα μέλη της Γ.Σ. θα αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ομόφωνα έκριναν ότι απαραδέκτως προσβάλλεται τόσο η απόφαση των μελών της Γ.Σ. της Ε.Υ.Ε.Δ., ως προερχόμενη από υπηρεσία του κατ’ άρθρον 69 νόμου  2121/1993 ν.π.ι.δ. (Ο.Π.Ι.), που δεν συνιστά διοικητικό όργανο, όσο και η κατ’ επίκληση του άρθρου 51Α παράγραφος  8 του νόμου 4481/2017 (για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων, κ.λπ.), εκδοθείσα κ.υ.α., με την οποία αποφασίσθηκε η μεταφορά της δραστηριότητας της Ε.Υ.Ε.Δ. του Ο.Π.Ι.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συνιστά πράξη διοικητικού οργάνου η εκδοθείσα απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας με την οποία επελέγη ο Ο.Σ.Δ. ΕΔΕΜ ανέλαβε  τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους, κατά τα προβλεπόμενα στο  εν λόγω άρθρο του νόμου  4481/2017. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να προσβληθεί από τον ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση», κατέληξε το ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο άρθρο 51Α παράγραφος 8 του νόμου 4481/2017 αναφέρει: «Η γενική συνέλευση των μελών της Ειδικής Υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης αποφασίζει για τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών μεταφέρεται η δραστηριότητα της Ειδικής Υπηρεσίας στο διάδοχο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και ρυθμίζονται τα θέματα αποτίμησης αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων και ο τρόπος καταβολής του ποσού που τυχόν προκύψει από το διάδοχο οργανισμό προς τον ΟΠΙ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ