Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Δικαστικοί υπάλληλοι προς Κ. Τσιάρα μετά το κρούσμα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης: Με όρους και προϋποθέσεις η επαναλειτουργία των δικαστηρίων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί υπάλληλοι προς Κ. Τσιάρα μετά το κρούσμα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης: Με όρους και προϋποθέσεις η επαναλειτουργία των δικαστηρίων

H Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) με έκτακτη ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα ελλιπή μέτρα στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση κρούσματος στο μέγαρο.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας αφού γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού σε δικαστικό υπάλληλο που υπηρετεί στο Εφετείο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει πλημμέλειες στη διαχείριση του περιστατικού, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες που έχει εκφράσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την εικόνα που θα παρουσιαστεί την 1η Σεπτεμβρίου οπότε και θα επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια της χώρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΔΥΕ στην ανακοίνωσή του καθιστά σαφές προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι το άνοιγμα των Δικαστηρίων την 1η Σεπτέμβρη, θα πρέπει να συνοδεύεται από την τήρηση όλων των κανόνων του  ΕΟΔΥ και υπογραμμίζει πως τις προσεχείς ημέρες θα σταλεί γραπτό αναλυτικό αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει, προκειμένου “η έναρξη του Δικαστικού Έτους να γίνει με πλήρη διασφάλιση της υγείας εργαζομένων και προσερχομένων στα Δικαστήρια όλης της χώρας”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ:

«Δυστυχώς μόλις σήμερα το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ πληροφορήθηκε την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος κοροναϊού σε συνάδελφό μας που υπηρετεί στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Πέρα από αυτό καθεαυτό το κρούσμα, που ευχόμαστε ολόψυχα ο συνάδελφος να αναρρώσει σύντομα, χωρίς να ταλαιπωρηθεί η υγεία του, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμοί για την όλη διαχείριση του περιστατικού. Και ειδικότερα, είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης ο συνάδελφος Κώστας Βαφειάδης, ενημέρωσε την ΟΔΥΕ με καθυστέρηση μιας ολόκληρης ημέρας και αφού βέβαια είχε προηγηθεί ενημέρωση του Προέδρου της ΟΔΥΕ από την Γραμματέα του Συλλόγου Θεσσαλονίκης την συνάδελφο Ιωάννα Κατσαρού.

Για ποιο λόγο πέρασε μια ολόκληρη ημέρα δίχως να έχει γίνει ενημέρωση, όπως επιβάλλουν όλες οι προτροπές του ΕΟΔΥ, όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Απορίας άξιον είναι επίσης το γεγονός ότι, μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος προτείνεται να γίνει απολύμανση μόνο σε τέσσερα γειτνιάζοντα γραφεία του Εφετείου Θεσσαλονίκης και όχι σε όλο το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου, όπως επίσης προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μάλιστα πληροφορηθήκαμε με λύπη μας, ότι η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατούν να συνδράμουν επαρκώς στη διαδικασία της απολύμανσης, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και πολίτες που καθημερινά βρίσκονται στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο απαιτούμε από το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, να προβεί άμεσα σε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για το κρούσμα, καθώς και τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Δ.Σ., προκειμένου να προστατεύσει την υγεία όλων όσων προσέρχονται καθημερινά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Επίσης απαιτούμε να μας εξηγηθεί εάν υπήρξε και ποιά είδους επικοινωνία και συνεργασία με την Διοίκηση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση του να αναδειχθεί το συμβάν και για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην γνωστοποίηση του κρούσματος.

Το περιστατικό της Θεσσαλονίκης έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις ανησυχίες του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ, για την εικόνα που έχουμε μπροστά μας ενόψει της έναρξης του νέου Δικαστικού έτους την 1η Σεπτέμβρη 2020.

Για το λόγο αυτό και δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς, όπως άλλωστε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα πράξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έτσι, αύριο κιόλας, ο Πρόεδρος Γιώργος Διαμάντης και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Γιάννης Παπαναγιώτου, που βρίσκονται στην Αθήνα, θα μεταβούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για το συμβάν της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα καταστήσουν σαφές προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι το άνοιγμα των Δικαστηρίων την 1η Σεπτέμβρη, θα πρέπει να συνοδεύεται από την ΣΑΦΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ του ΕΟΔΥ.

Μάλιστα ΑΜΕΣΑ, τις προσεχείς ημέρες θα σταλεί γραπτό αναλυτικό αίτημα προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουμε, προκειμένου η έναρξη του Δικαστικού Έτους να γίνει με πλήρη διασφάλιση της υγείας εργαζομένων και προσερχομένων στα Δικαστήρια όλης της χώρας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ