Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Δικαστικοί υπάλληλοι: “Έχουμε 3.000 κενά και προσλαμβάνουν 73 βοηθούς δικαστών”

Σφοδρή αντίδραση των δικαστικών υπαλλήλων στην προκήρυξη πρόσληψης βοηθών δικαστών, ενός νεοπαγούς θεσμού: "Μήπως το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι το ζήτημα της καθυστέρησης της απονομής Δικαιοσύνης βαραίνει τους Δικαστές δεδομένου ότι τους προσλαμβάνει βοηθούς;;;", είναι το σκωπτικό σχόλιο τους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί υπάλληλοι: “Έχουμε 3.000 κενά και προσλαμβάνουν 73 βοηθούς δικαστών” Unsplash

Συνθήκες εργασιακής γαλέρας καταγγέλλουν για άλλη μία φορά οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη προκήρυξη 73 θέσεων Βοηθών Δικαστών με τον «βαρύγδουπο τίτλο» – όπως λένε – ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού έργου, ενώ την ίδια ώρα παραμένουν 3.000 κενές θέσεις υπαλλήλων.

Και αναφερόμενοι στη «γένεσις» του νέου αυτού κλάδου, θέτουν ένα σκωπτικό ερώτημα. «Μήπως το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι το ζήτημα της καθυστέρησης της απονομής Δικαιοσύνης βαραίνει τους Δικαστές δεδομένου ότι τους προσλαμβάνει βοηθούς;;;» λέει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

«Κοντεύουμε να γίνουμε γραφικοί, όμως αυτή είναι η αλήθεια: Στην πολύπαθη ελληνική Δικαιοσύνη υπάρχουν 3.000 κενές θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων (κυρίως των Κλάδων Γραμματέων και Επιμελητών Δικαστηρίων). Πολλές χιλιάδες υποθέσεις βρίσκονται σε αναμονή, οι πολίτες ταλαιπωρούνται και οι υπάλληλοι σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας στενάζουν» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΔΥΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «οι «φωτεινοί εγκέφαλοι» του Υπουργείου Δικαιοσύνης σκέφτηκαν ότι, αντί για 3.000 Δικαστικούς Υπαλλήλους, είναι πιο χρήσιμο και προφανώς πιο «οικονομικό», να προσλάβουν 73 υπαλλήλους ενός νεοφανούς Κλάδου, του Κλάδου της «Επικουρίας» για να επικουρήσουν το έργο των Δικαστών. Ούτε Δικαστικοί Υπάλληλοι, ούτε Δικαστές».

Υπενθυμίζει δε πως η ΟΔΥΕ αλλά και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχαν ταχθεί εξαρχής αρνητικά με τη δημιουργία αυτού του νέου κλάδου υπαλλήλων.

Aπάτη στον Βόλο

Freepik

Δικαστικοί υπάλληλοι: «Κενό γράμμα» οι υποσχέσεις για προσλήψεις

Σύμφωνα με την ΟΔΥΕ γίνεται λόγος για σκληρές και συχνά περιπτώσεις απάνθρωπες συνθηκών εργασίας, ενώ αναφέρει πως οι υποσχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για άμεσες προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων μέσω της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, σε εφαρμογή του ψηφισθέντος πρόσφατα νόμου και μιλώντας για διπλό διαγωνισμό εντός του 2023 και πρόσληψη έως και 500 Δικαστικών Υπαλλήλων, «αποδεικνύονται και αυτές  «κενό γράμμα», αφού λίγες μόλις εβδομάδες μας χωρίζουν από τις εκλογές».

Και τονίζει η ΟΔΥΕ: «Πανελλαδικά οι Δικαστικοί Υπάλληλοι στενάζουν, πόσο ν’ αντέξουμε ακόμα χωρίς προσλήψεις σε αυτόν τον εξοντωτικό ρυθμό εργασίας τύπου γαλέρας;;; Σίγουρα όχι για πολύ… Δεν κινδυνολογούμε, διότι δεν πρόκειται να διαψευστούμε, δυστυχώς!!!… Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή-διαπίστωση όλων των θεσμικών παραγόντων ότι τα Δικαστήρια έχουν ήδη καταρρεύσει».

δικηγόροι

freepik

Δικαστικοί υπάλληλοι: Τα αιτήματα

Η ΟΔΥΕ στην ανακοίνωσή της καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να σώσει τα προσχήματα και:

  1. Να προκηρύξει ΑΜΕΣΑ, πριν διαλυθεί η Βουλή, διαγωνισμό για την πρόσληψη 1.000 Δικαστικών Υπαλλήλων, με τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 11 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων
  2. Να αναγνωρίσει έμπρακτα τις ιδιαίτερες, δύσκολες και ειδικές συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, επαναφέροντας το ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, που καταργήθηκε εν μία νυκτί το 2011
  3. Να καθιερώσει υπερωριακή απασχόληση (20) ωρών το μήνα για όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, ως ελάχιστη αμοιβή για τις χιλιάδες απλήρωτες ώρες τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Πόθεν έσχες

freepik

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ

Κοντεύουμε να γίνουμε γραφικοί, όμως αυτή είναι η αλήθεια: Στην πολύπαθη ελληνική Δικαιοσύνη υπάρχουν 3.000 κενές θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων (κυρίως των Κλάδων Γραμματέων και Επιμελητών Δικαστηρίων). Πολλές χιλιάδες υποθέσεις βρίσκονται σε αναμονή, οι πολίτες ταλαιπωρούνται και οι υπάλληλοι σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας στενάζουν.

Όμως οι «φωτεινοί εγκέφαλοι» του Υπουργείου Δικαιοσύνης σκέφτηκαν ότι, αντί για 3.000 Δικαστικούς Υπαλλήλους, είναι πιο χρήσιμο και προφανώς πιο «οικονομικό», να προσλάβουν 73 υπαλλήλους ενός νεοφανούς Κλάδου, του Κλάδου της «Επικουρίας» για να επικουρήσουν το έργο των Δικαστών. Ούτε Δικαστικοί Υπάλληλοι, ούτε Δικαστές.

Η ΟΔΥΕ αλλά και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχαν ταχθεί εξαρχής αρνητικά με τη δημιουργία αυτού του νέου κλάδου υπαλλήλων. Αλλά η «γένεσις» αυτή γεννά εύλογα και το ερώτημα, μήπως το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι το ζήτημα της καθυστέρησης της απονομής Δικαιοσύνης βαραίνει τους Δικαστές δεδομένου ότι τους προσλαμβάνει βοηθούς;;;

Δυστυχώς, παρόλο που ο Υπουργός είναι ιατρός στο επάγγελμα, γιατρειά για την τυφλή Θέμιδα δεν φαίνεται να  έχει. Και για να γίνουμε πιο σαφείς.

Με ιδιαίτερη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την προκήρυξη 73 θέσεων Βοηθών Δικαστών ή αλλιώς.. με τον βαρύγδουπο τίτλο ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού έργου, ενώ από την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της παρούσας κυβέρνησης εδώ και 4 σχεδόν χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση Δικαστικού Υπαλλήλου και αν σποραδικά έγιναν κάποιες προσλήψεις, αυτές ήταν «υπόλοιπα» και «εκκρεμότητες» προηγούμενων διαγωνισμών (κυρίως των πολύπαθων διαγωνισμών του 2017), με τα κενά μας αυτή τη στιγμή ν’ αγγίζουν τα 3.000 πανελλαδικά με προοπτική αύξησης μετά τις αναμενόμενες μαζικές, μετεκλογικές αποχωρήσεις συναδέλφων που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Πλέον και οι λέξεις χάνουν το νόημα τους και είναι  ουτοπία, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, να έχουμε την προσδοκία πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει πράξη τις κούφιες υποσχέσεις που απλόχερα μοιράζει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα. Εκτός και αν πιστεύει πως με τις προσλήψεις των εβδομήντα τριών (73) «Επίκουρων» που θα είναι βοηθοί Δικαστών θα επιλυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα της υποστελέχωσης, αλλά και οι σκληρές και σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπες, συνθήκες εργασίας.

Οι υποσχέσεις που με κάθε ευκαιρία, μοιράζει ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης για «άμεσες» προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων, μέσω της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, σε εφαρμογή του ψηφισθέντος πρόσφατα Νόμου (Ν.5001/2022/ΦΕΚ227Α΄/2022), διαβεβαιώνοντας μάλιστα (πρόσφατες δηλώσεις από το Ηράκλειο Κρήτης), για διπλό διαγωνισμό εντός του 2023 και πρόσληψη έως και 500 Δικαστικών Υπαλλήλων, αποδεικνύονται και αυτές  «κενό γράμμα», αφού λίγες μόλις εβδομάδες μας χωρίζουν από τις εκλογές.

Πανελλαδικά οι Δικαστικοί Υπάλληλοι στενάζουν, πόσο ν’ αντέξουμε ακόμα χωρίς προσλήψεις σε αυτόν τον εξοντωτικό ρυθμό εργασίας τύπου γαλέρας;;; Σίγουρα όχι για πολύ …..

Δεν κινδυνολογούμε, διότι δεν πρόκειται να διαψευστούμε, δυστυχώς!!!… Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή-διαπίστωση όλων των θεσμικών παραγόντων ότι τα Δικαστήρια έχουν ήδη καταρρεύσει.

Καλούμε για μια ακόμη φορά, την ύστατη πριν την οριστική αποχώρησή του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον κ. Τσιάρα, να «σώσει οτιδήποτε, αν σώζεται», από το χάος που με  δική του υπαιτιότητα δημιουργήθηκε στα Δικαστήρια κατά τη διάρκεια της Υπουργίας  του.»

Τον καλούμε να σώσει τα προσχήματα και:

  1. Να προκηρύξει ΑΜΕΣΑ, πριν διαλυθεί η Βουλή, διαγωνισμό για την πρόσληψη 1000 Δικαστικών Υπαλλήλων, με τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 11 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων
  2. Να αναγνωρίσει έμπρακτα τις ιδιαίτερες, δύσκολες και ειδικές συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, επαναφέροντας το ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, που καταργήθηκε εν μία νυκτί το 2011
  3. Να καθιερώσει υπερωριακή απασχόληση (20) ωρών το μήνα για όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, ως ελάχιστη αμοιβή για τις χιλιάδες απλήρωτες ώρες τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Οι τρεις παραπάνω πρωτοβουλίες θα είναι ο μόνος τρόπος, ώστε με την αποχώρηση του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να μην τον θυμόμαστε ως τον αναποτελεσματικότερο Υπουργό Δικαιοσύνης, που πέρασε ποτέ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ