Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δικαστικός χάρτης Διοικητικών Δικαστηρίων: Τι άλλαξε το νομοσχέδιο και γιατί δεν αντιδρούν “δυναμικά” δικαστές και δικηγόροι

Το νομοσχέδιο, που είχε στο αρχικό του στάδιο προβληθεί ως «κόκκινο πανί» για δικαστές και δικηγόρους τελικώς, όπως φαίνεται, θα περάσει με άνεση και χωρίς πολλά πολλά. Το dikastiko.gr εξηγεί τι έκανε το υπουργείο, ποιο σχέδιο απέρριψε και εν τέλει δεν έφερε αντιδράσεις, τουλάχιστον για τις βασικές προβλέψεις του

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικός χάρτης Διοικητικών Δικαστηρίων: Τι άλλαξε το νομοσχέδιο και γιατί δεν αντιδρούν “δυναμικά” δικαστές και δικηγόροι dikastiko.gr

Νίκη στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την αλλαγή του δικαστικού χάρτη στη Διοικητική Δικαιοσύνη, πέτυχαν οι διοικητικοί δικαστές και οι δικηγόροι: “Αφού δεν έγινε καμία συγχώνευση ή κατάργηση διοικητικού πρωτοδικείου ή εφετείου, τότε θα τα βασικά θέματα μένουν ως έχουν. Όσο για τις δίκες τηλεματικής (δίκες εξ αποστάσεως) τοποθετούνται στο μέλλον και θα δούμε..”, είναι η βασική γραμμή που διατυπώθηκε από αρμόδια πηγή, η οποία ωστόσο δεν θριαμβολογεί. Κι αυτό γιατί εκφράζονται επιμέρους ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους. Το σίγουρο είναι πάντως πως ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα περάσει χωρίς σημαντικές τριβές από τη Βουλή.

Ένωση Διοικητικών Δικαστών

freepik

Διοικητική Δικαιοσύνη: Οι καταργήσεις

Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε προηγουμένως να απορριφθεί επί της ουσίας το πόρισμα της αποκαλούμενης επιτροπής Πικραμένου (της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ) και προέβλεπε την κατάργηση 14 διοικητικών πρωτοδικείων (υπό την μορφή της μετατροπής τους σε δικαστήρια τηλεματικής, δηλαδή για δίκες που οι διάδικοι θα συνδέονται με ηλεκτρονικά μέσα με τη βάση του δικαστηρίου που θα βρίσκεται αλλού) και 1 διοικητικού Εφετείου.

Τα προτεινόμενα -προς μετατροπή σε τηλεματικής και κατάργησης της φυσικής έδρας- Πρωτοδικεία ήταν: 1. ΔΠ Λαμίας, 2. ΔΠ Λιβαδειάς, 3. ΔΠ Χαλκίδας, 4. ΔΠ Βόλου, 5. ΔΠ Τρικάλων, 6. ΔΠ Πύργου, 7. ΔΠ Αγρινίου, 8. ΔΠ Μεσολογγίου, 9. ΔΠ Κορίνθου, 10. ΔΠ Καλαμάτας, 11. ΔΠ Ναυπλίου, 12. ΔΠ Σερρών, 13. ΔΠ Βέροιας, 14. ΔΠ Χανίων

Για το δεύτερο βαθμό η κατάργηση αφορούσε το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ “ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΥ”

Χάρτης "Επιτροπής Πικραμένου"

dikastiko.gr

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις, όπως κατέγραψε εξ αρχής το dikastiko.gr ήταν σφοδρές από τους διοικητικούς δικαστές και τους δικηγόρους.

Χαρακτηριστικά οι δικηγόροι έλεγαν πως «θεωρείται επιβεβλημένη τη λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε πολιτικού Πρωτοδικείου, όπως επιβάλει άλλωστε και η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη προς τον φυσικό δικαστή».

Διακίνηση μεταναστών

FREEPIK

Τι κάνει το νομοσχέδιο

Το μοντέλο που επιλέγεται (και ονομάζεται ατύπως δικαστικός Καλλικράτης) θεωρείται πως είναι μια πιλοτική διαδικασία πάνω στην οποία θα πατήσουν κι άλλες αλλαγές τόσο στη Δικαιοσύνη (ποινική, πολιτική) όσο και στην παιδεία ή την υγεία. Μετρώντας τις αντιδράσεις η κυβέρνηση επέλεξε αντί να κλείσει μικρά περιφερειακά δικαστήρια, να τα “δυναμώσει” μεταφέροντας δικαστηριακή ύλη από τα υπερφορτωμένα δικαστήρια της Αθήνας. Αυτό προφανώς έχει διπλό κέρδος.

Έτσι:

Όλες οι ασφαλιστικές υποθέσεις του ΕΦΚΑ, πλέον δεν θα δικάζονται στο δικαστήριο της έδρας του φορέα, αλλά στον τόπο διαμονής του ασφαλισμένου. Με αυτό τον τρόπο αφενός μειώνεται ο υπέρμετρος φόρτος των δικαστηρίων της Αθήνας και δίνεται ύλη στα περιφερειακά δικαστήρια.

– Προσαρμόζεται η αρμοδιότητα των δικαστηρίων (που είχε σχεδιαστεί τις δεκαετίες 1970 και 80) στα Καλλικρατικά όρια των δήμων χωρίς όμως να προχωρεί σε καταργήσεις δικαστηρίων.

– Παράλληλα αναπροσαρμόζει αρμοδιότητες στα μεγάλα Δικαστήρια Αθήνας και Πειραιά. Εν ολίγοις αφαιρεί όλο το παραλιακό μέτωπο από τα όρια του Πειραιά έως το Σούνιο από την αρμοδιότητα της Αθήνας και περνάει σε αυτή του Διοικητικού Δικαστηρίου Πειραιά όπως και “τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής (δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Ασπροπύργου), ii) στον δήμο Χαϊδαρίου της περιφερειακής ενότητας Δυτικού Τομέα του Νομού Αττικής, iii) στους δήμους Κορυδαλλού της περιφερειακής ενότητας Πειραιώς και Ταύρου της περιφερειακής ενότητας Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής”.

– Θα γίνουν μετακινήσεις δικαστικών λειτουργών (σε δεύτερο χρόνο) ώστε να στελεχωθούν τα δικαστήρια που θα έχουν πλέον μεγαλύτερες ανάγκες.

– Δημιουργούνται δικαστήρια τηλεματικής (δίκες εξ αποστάσεως) με πιλοτική εφαρμογή την διετία 2024- 26 και εν συνεχεία θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια. Η βασική ιδέα είναι ότι οι μεταβατικές έδρες των δικαστηρίων θα μετατρέπονται σε δικαστήρια τηλεματικής. Δηλαδή εκεί θα συγκεντρώνονται οι διάδικοι και το δικαστήριο με ηλεκτρονικά μέσα θα συνδέεται μαζί τους στην έδρα του δικαστηρίου.

Τηλεδίκες

Κολλάζ: dikastiko.gr (unsplash)

Διοικητική Δικαιοσύνη: Διαφωνίες

Για τα δυο τελευταία θέματα αντιδρούν οι Διοικητικοί Δικαστές που στην πρόσφατη γενική τους συνέλευση εξέδωσαν ψήφισμα που αναφέρει “απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου…οι οποίες προαναγγέλλουν (Παράρτημα Ι.5.2.) την κινητικότητα των δικαστών τη μετατροπή κυρίων εδρών διοικητικών δικαστηρίων σε δικαστικούς σταθμούς τηλεματικής”.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Δημ. Βερβεσός, μιλώντας στην ίδια συνέλευση, είπε: “…Είναι ατυχές που η Κυβέρνηση επέλεξε τη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων, ως πρόσφορο έδαφος πειραματισμών για την προώθηση του δικαστικού Καλλικράτη, που απεργάζεται. Με τις προτεινόμενες διατάξεις, που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, προκρίνεται η σταδιακή αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης, ιδίως, μέσω του νομικού σολοικισμού των «δικαστικών σταθμών τηλεματικής». Προβλέπεται, μάλιστα, ότι μετά την διετή δοκιμαστική περίοδο, όλες οι μεταβατικές έδρες των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, θα μετατραπούν οριστικά σε δικαστικούς σταθμούς τηλεματικής!”

Βερβεσός

eurokinissi

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ