Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Δικαστικός χάρτης- Βολές Βερβεσού για την κατάργηση των Εφετείων προς τον Γ. Φλωρίδη: “Άλλα μας έλεγες”- “Δεν είναι δεσμευτικά τα κείμενα”, απαντά ο υπουργός

Η αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας, βασικά σημεία σχεδίασης του οποίου παρουσίασε το dikastiko.gr, ήταν ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης στην χθεσινή γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων- Οι κόντρες ...κορυφής και η αντίδραση των δικαστών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικός χάρτης- Βολές Βερβεσού για την κατάργηση των Εφετείων προς τον Γ. Φλωρίδη: “Άλλα μας έλεγες”- “Δεν είναι δεσμευτικά τα κείμενα”, απαντά ο υπουργός (EUROKINISSI)

Σε μια δημόσια “διελκυστίνδα” για τα καυτά ζητήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης, των δικαστών και των δικηγόρων, εξελίχθηκε ένα τμήμα της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων. Σημείο αιχμής της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων ήταν ο νέος δικαστικός χάρτης, δύο από τα κεντρικά ζητούμενα του οποίου είναι η κατάργηση συγκεκριμένων 5 Εφετείων και η συγχώνευση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων), όπως τα ανάδειξε το dikastiko.gr.

Πυρά”

Τα πιο σφοδρά πυρά εξαπέλυσε προς το Υπουργείο ο προεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημ. Βερβεσός που καταλόγισε στον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι στη διάσκεψη της Χίου που παραβρέθηκε πως είχαν συμφωνήσει άλλα: “Ακόμη δεν έχουν σβήσει από τα αυτιά μου τα όσα είχε πει ο υπουργός Δικαιοσύνης στο συνέδριο στη Χίο, όπου είχαμε συμφωνήσει, για την ανάγκη των οργανικών θέσεων με ανακατανομή χωρίς την κατάργηση των πέντε Εφετείων”, ανέφερε.

Μάλιστα η Ολομέλεια των δικηγόρων σε ανακοίνωσή της ζητεί την διατήρηση των υφιστάμενων Πρωτοδικείων και Εφετείων της Χώρας και προσθέτει: “…Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και συγχώνευση Ειρηνοδικείων.

Η Ολομέλεια με την από 25-11-2023 απόφασή της, κατήγγειλε απερίφραστα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της ως προς το περιεχόμενό του, το οποίο αντίκειται στις πάγιες θέσεις της. Η Ολομέλεια είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας, η δε συγχώνευση Ειρηνοδικείων προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και τη λυσιτελή άσκηση του δικαιώματός τους για δικαστική προστασία”.

Οι δικαστές

Στο χορό των αντιδράσεων με ένταση έχουν μπει και οι δικαστές με την πρόεδρο της ΕνΔΕ, Μαργαρίτα Στενιώτη, αναφερόμενη στο νέο δικαστικό χάρτη, να αναφέρει ότι “η κατάργηση των Πρωτοδικείων και Εφετείων δεν ενδείκνυται σε μια νησιωτική χώρα. Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κατάργηση 5 Εφετείων, μεταξύ αυτών είναι τα Εφετείο Κρήτης και Δωδεκανήσων (όπως έγραψε το dikastiko.gr) . Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του”, επισήμανε η κυρία Στενιώτη. 

Δικαστικός χάρτης- βολές Βερβεσού

freepik

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού και στον ρόλο του ειρηνοδίκη. “Η τύχη των ειρηνοδικείων στη χώρα μας γνώρισε ποικίλη νομοθετική αντιμετώπιση. Η συζήτηση για ενοποίηση είχε γίνει και στο παρελθόν. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε το 1998. Θεωρούμε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων. Προτείνουμε πολυδυναμικά μητροπολιτικά ειρηνοδικεία, αύξηση των δικαστικών επιδομάτων -που πετύχαμε με διαπραγμάτευση και οι έξι δικαστικές ενώσεις – την αυτοτέλεια των δικαστηρίων και την ανακατανομή οργανικών θέσεων’.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, σε ό,τι αφορά την ενοποίηση και την ένταξη των Ειρηνοδικών στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και τόνισε ότι η όποια μεταβολή για νέο δικαστικό χάρτη απαιτεί συναινέσεις.

Η απάντηση

Στον αντίποδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, ενώ τα κείμενα δεν είναι δεσμευτικά. Όπως είπε για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη, υπάρχουν δύο κείμενα, το κείμενο της επιτροπής εργασίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας που μόλις έφτασαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διαβιβάστηκαν στην ΕνΔΕ. Και η όποια προσπάθεια, όπως είπε, θα γίνει μέσα από διάλογο για να εκφραστούν όλοι και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. “Πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, ούτε υπάρχει περίπτωση να μην ακουστούν οι απόψεις όλων. Φυσικά, έχει απόψεις και η κυβέρνηση η οποία έχει και την πρωτοβουλία της νομοθετικής ρύθμισης”, προσέθεσε ο κ. Φλωρίδης.

Η πρόεδρος

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάππα, αναφερόμενη στην επικείμενη αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας είπε ότι υπάρχει δυσανάλογη κατανομή εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων και ο ισχύων δικαστικός χάρτης δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτή ούτε η λειτουργία ενός δικαστηρίου λόγω απουσίας δικαστών. Και προσέθεσε ότι για τις επικείμενες αλλαγές απαιτείται ανταλλαγή απόψεων όλων των ενδιαφερομένων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ