Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Δικαστήριο ζητά να κρεμαστεί δολοφόνος σε ζωντανή σύνδεση – Μαχαίρωσε γυναίκα επειδή απέρριψε την πρόταση γάμου

Οι υπουργοί της αιγυπτιακής κυβέρνησης είπαν ότι η εκτέλεση στην τηλεόραση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστήριο ζητά να κρεμαστεί δολοφόνος σε ζωντανή σύνδεση – Μαχαίρωσε γυναίκα επειδή απέρριψε την πρόταση γάμου Freepik

Αιγυπτιακό δικαστήριο ζήτησε την εκτέλεση ενός δολοφόνου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ο Mohamed Adel, 21 ετών, καταδικάστηκε για τη δολοφονία της συμφοιτήτριας του Nayera Ashraf έξω από το Πανεπιστήμιο Mansoura στη βόρεια Αίγυπτο τον περασμένο μήνα.

Καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Ιουνίου στο δικαστήριο της Μανσούρα, όπου οι αξιωματούχοι φέρονται τώρα να έχουν γράψει στο κοινοβούλιο και να ζητούν να μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεσή του για να αποτρέψει παρόμοια εγκλήματα.

Σε επιστολή προς το κοινοβούλιο, την οποία επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το δικαστήριο έγραψε: “Η μετάδοση, έστω και αν είναι μόνο μέρος της έναρξης της διαδικασίας, θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της αποτροπής, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται με τη μετάδοση της ίδιας της καταδίκης”.

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο Adel μαχαίρωσε την Ashraf μέχρι θανάτου έξω από το πανεπιστήμιο αφού εκείνη απέρριψε τις προτάσεις του, ενώ ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι απέρριψε πρόταση γάμου.

Ημερίδα

freepik

Σύφωνα με τον independent δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία της και καταδικάστηκε σε θάνατο, μια απόφαση που έπρεπε να πάει για έγκριση στον μεγάλο μουφτή της Αιγύπτου, μια θρησκευτική προσωπικότητα που αποφαίνεται για ορισμένες νομικές υποθέσεις.

Η ετυμηγορία, κατά της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, δημοσιοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου.

Εκτέλεση δολοφόνου στην Αίγυπτο: Σάλος από βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

Βιντεοσκοπημένο υλικό που φαινόταν να δείχνει τη δολοφονία του Άσραφ έγινε viral, προκαλώντας οργή σε όλη τη Μέση Ανατολή, η οποία επιδεινώθηκε από μια παρόμοια δολοφονία σε πανεπιστήμιο στην Ιορδανία λίγες ημέρες αργότερα.

Τα καταγεγραμμένα περιστατικά βίας κατά των γυναικών αυξάνονται στην Αίγυπτο και οι αρχές έχουν επικριθεί ότι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πέρυσι ότι η αστυνομία δεν διερευνά επαρκώς τη σεξουαλική και έμφυλη βία, ούτε τα δικαστήρια την τιμωρούν επαρκώς.

Η Adel εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από τον γνωστό Farid El-Deeb, ο οποίος εργαζόταν ως επικεφαλής συνήγορος υπεράσπισης του εκλιπόντος πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο El-Deeb δήλωσε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής. Σε τοπικές αναφορές αναφέρεται ότι δήλωσε: “Έχουμε ακόμη 60 ημέρες για να προσβάλουμε τη θανατική καταδίκη του Adel”.

Η Αίγυπτος εκδίδει ολοένα και περισσότερες θανατικές καταδίκες τα τελευταία χρόνια, με τους περιφερειακούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα να μετρούν 80 το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η βορειοαφρικανική χώρα κατέλαβε την τρίτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τις εκτελέσεις κρατουμένων το 2020, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Μια εκτέλεση είχε μεταδοθεί στο παρελθόν ζωντανά το 1998, όταν η κρατική τηλεόραση έδειξε τον απαγχονισμό τριών ανδρών που είχαν σκοτώσει μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της στο σπίτι τους στο Κάιρο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ