Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023

Δίκη Άλκη: Στις 12 Ιουλίου θα συνεχιστεί η διαδικασία – Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις για ελαφρυντικά – “Υπήρξε νομική δικαίωση” είπε ο συνήγορος της οικογένειας Α. Κούγιας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Η εισαγγελέας ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τα έγγραφα, που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 12 καταδικασθέντων και διεκόπη η διαδικασία. Ένταση όταν επικαλέστηκαν πως είναι “παιδιά της γειτονιάς”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Άλκη: Στις 12 Ιουλίου θα συνεχιστεί η διαδικασία – Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις για ελαφρυντικά – “Υπήρξε νομική δικαίωση” είπε ο συνήγορος της οικογένειας Α. Κούγιας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία για τη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, με την εισαγγελέα της έδρας αφού είχε προτείνει και είχε γίνει δεκτή από το Δικαστήριο η ετυμηγορία της που έκρινε ομόφωνα ένοχους τους 12 κατηγορούμενους, να ζητάει χρόνο να μελετήσει τα έγγραφα των συνηγόρων υπεράσπισης για τυχόν ελαφρυντικά.

Το Δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία, που θα συνεχιστεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου και οπότε αναμένεται η εισαγγελική πρόταση.

Οι συνήγοροι των κατηγορούμενων σύμφωνα με το thesstoday, ζήτησαν να αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Σύμφωνα με το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα η ηλικία 18-25 αποτελεί μεταβατικό στάδιο για την προσωπικότητα του δράστη και χρήζει επιεικέστερης μεταχείρισης.

Παράλληλα, οι συνήγοροι ζήτησαν να αναγνωριστούν και άλλα ελαφρυντικά για τους 12 κατηγορούμενους, στον βαθμό που ισχύουν για τον κάθε ένα, ότι το έγκλημα τελέστηκε λόγω νεαρής ηλικίας, ο πρότερος σύννομος βίος, η μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η καλή διαγωγή τους στις φυλακές.

Κατά τις εισηγήσεις τους προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις, επειδή οι συνήγοροι είπαν ότι οι 12 κατηγορούμενοι είναι «παιδιά της γειτονιάς». Ορισμένοι ξέσπασαν μέσα στο δικαστήριο και άρχισαν να φωνάζουν «και αυτός που πέθανε τι ήταν; Άκου παιδιά της γειτονιάς…».

Δίκη Άλκη: “Βαθιά ικανοποίηση από την οικογένεια, αλλά και μεγάλο σοκ” είπε ο Αλ. Κούγιας 

Για μία δίκαιη απόφαση έκανε λόγο ο συνήγορος της οικογένειας του Άλκη, Αλέξης Κούγιας, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων στη διάρκεια της δίκης.

 «Η απόφαση είναι δίκαιη αλλά παράλληλα ήταν μεγάλο σοκ να βλέπεις 12 παιδιά να λένε επί 6 μήνες ότι “εγώ ήμουν εκεί αλλά εγώ δεν χτύπησα τον Άλκη”» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της οικογένειας Καμπανού, Αλέξης Κούγιας.

«Είχα μελετήσει τις κατηγορίες των κατηγορουμένων ότι με τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους θα καταδικαστούν όλοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο από πρόθεση. Σήμερα υπήρξε μια νομική δικαίωση αλλά θέλω να σας πω ότι δεν είναι τυχαίο. Σήμερα μίλησε η δικαιοσύνη και εμείς πρέπει να είμαστε λιτοί. Από τη μια πλευρά υπάρχει μια βαθιά ικανοποίηση στην οικογένεια γιατί πραγματικά όλοι οι κατηγορούμενοι “πολτοποίησαν” αυτό το παιδί ώστε να σκοτώσουν τα υπόλοιπα παιδιά. Όμως από την άλλη πλευρά οι γονείς του Άλκη δεν θα δουν ξανά το παιδί τους» τόνισε.

Σημειώνεται ότι, οι γονείς του αδικοχαμένου Άλκη αποχώρησαν από τα Δικαστήρια, χωρίς να προβούν σε κάποια δήλωση.

Το κατηγορητήριο για τη δολοφονία Άλκη

Αναλυτικά οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

– Ο 1ος κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (στενό φίλο του) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (στενό φίλο του Άλκη) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερος νεαρός τραυματίας). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης ομόφωνα κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στις περιπτώσεις που προέκυψε πλειοψηφία, όπως γνωστοποίησε το δικαστήριο, μειοψήφησαν οι δύο τακτικές δικαστές που είχαν την άποψη ότι η πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο φίλο του Άλκη θα έπρεπε να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ