Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Δίκη αστυνομικών για βασανισμό του κρατούμενου Χρήστου Χρονόπουλου: Καταδικάστηκαν από το Εφετείο σε ποινή φυλάκισης 3 ετών

Τι αποφάσισε το Δικαστήριο για τα όσα συνέβησαν στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας και οδήγησαν το θύμα σε μόνιμη αναπηρία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη αστυνομικών για βασανισμό του κρατούμενου Χρήστου Χρονόπουλου: Καταδικάστηκαν από το Εφετείο σε ποινή φυλάκισης 3 ετών FREEPIK

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για βασανιστήρια τα οποία τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου, δυο αστυνομικοί υπάλληλοι στα καθήκοντα οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων, όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr 

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007 όταν προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος (άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας) επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες καφετέριας. Αν και στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε χωρίς σωματικά προβλήματα, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Σε πρώτο βαθμό του είχε επιβληθεί κάθειρξη 8 ετών, ενώ στο δεύτερο καταδικάστηκαν κατά πλειοψηφία (4-3) και τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να πέσει στα 3 ετη φυλάκισης.

Υπόθεση Χρονόπουλου

Unsplash

Υπόθεση Χρονόπουλου: Θ. Μαντάς – Ακριβοδίκαιη κρίση του Δικαστηρίου

Σε δήλωσή του ο συνήγορος του θύματος, Θεόδωρος Μαντάς ανέφερε:

Υπόθεση Χρονόπουλου

Θεόδωρος Μαντάς

«Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας μετά από μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία 7 και πλέον μηνών με μία εξαιρετική κατά περιεχόμενο απόφαση έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς για την υπόθεση των βασανιστηρίων κατά του Χρήστου Χρονόπουλου. Πρόκειται για μία ακριβοδίκαιη κρίση του Δικαστηρίου, πλήρως εναρμονισμένη με το κράτος Δικαίου. Σημειωτέον, για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που τυποποιεί το αδίκημα των βασανιστηρίων καταδικάζοντας τελεσίδικα τους δύο αστυνομικούς για τη βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα 15 ολόκληρα χρόνια μετά την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά τους.

Το έτος 2015, δηλαδή 8 ολόκληρα χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό το παθόντος, εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η υπόθεση όπου και καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό 7 ολόκληρα χρόνια μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη τους.

Υπόθεση Χρονόπουλου

Pixabay

Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας τις βραδινές ώρες στις 22/5/2007 όπου και προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος επειδή «παρενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αρτιμελής, πλήρως λειτουργικός, περπατώντας και χωρίς σωματικά προβλήματα. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον Χρήστο Χρονόπουλο σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Επιπλέον έφερε παντού μώλωπες και σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα.

Εισήχθη στο χειρουργείο όπου και υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση , νοσηλεύτηκε τρείς μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έξι μήνες συνολικά και τελικά η κακοποίηση προκάλεσε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Πράγματι συνεπεία της βίαιης συμπεριφοράς των αστυνομικών κατά την διάρκεια της κράτησής του στο ΑΤ Καλλιθέας, που με πρόθεση κατάφεραν επανειλημμένα κτυπήματα στο κεφάλι του παθόντος και σε άλλα σημεία του σώματός του, στιγματίστηκε ανεπανόρθωτα μία ανθρώπινη ζωή καταδικάζοντας ένα νέο άνθρωπο σε ισόβια παραλυσία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ