Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόφαση – μήτρα νομολογίας με παγκόσμια επίδραση, λόγω της ιδεολογικής ρίζας της

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόφαση – μήτρα νομολογίας με παγκόσμια επίδραση, λόγω της ιδεολογικής ρίζας της

Απόφαση που αναμένεται να αποτελέσει μήτρα νομολογίας με παγκόσμια επίδραση, λόγω και της ιδεολογικής ρίζας της υπόθεσης, αποτελεί η αυριανή ετυμηγορία που θα εκδώσει (εκτός σοβαρού απροόπτου) στις 11 το πρωί το Α’ Τριμελές εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας, σχετικά με την ενοχή ή όχι, των 68 κατηγορουμένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η δίκη λόγω του εύρους του παραπεμπτικού βουλεύματος και του υλικού του συνόλου των στοιχείων που περιέχονταν στην άνευ προηγουμένου ογκωδέστατη δικογραφία, είχε πολυετή διάρκεια (5,5 χρόνια), ξεκίνησε όταν το κόμμα της Χρυσής Αυγής είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά και εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και σήμερα είναι εκτός βουλής.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι κάτι παρά πάνω από δρακόντεια τόσο εντός του κτιριακού συγκροτήματος του Εφετείου, όσο και στους γύρω δρόμους που καταλήγουν σε μία από τις πιο νευραλγικές Λεωφόρου των Αθηνών, την Λ. Αλεξάνδρας.

Σωματεία έχουν κηρύξει στάση εργασίας, από τις 11 αύριο το πρωί ενώ η συμμετοχή του πολιτών τόσο σε οργανωμένο επίπεδο από αντιφασιστικές οργανώσεις κλπ, αλλά και από μεμονωμένα άτομα αναμένεται να είναι μεγάλη.

Η διαδικασία

Ωστόσο, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο δεν αποτελεί μια απλή οποιαδήποτε απόφαση και θα απαιτήσει αρκετές δικασίμους.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί ενοχή μόνο για τους κατηγορούμενους των υποθέσεων της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, των Αιγύπτιων αλιεργατών και της επίθεσης των χρυσαυγιτών εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τότε η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα απαιτηθούν μέχρι και τρεις δικάσιμοι, με προϋπόθεση εξαντλητική συνεχόμενη διαδικασία έως αργά το απόγευμα της κάθε μέρας, (πρόταση επί των ποινών για κάθε κατηγορούμενο της εισαγγελέως, τοποθέτηση συνηγόρων της υπεράσπισης, αιτήματα ελαφρυντικών, ανακοίνωση ποινών, τρόπος έκτισης, αιτήματα για αναστέλλουσα δύναμη στην ποινή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης κλπ).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα οι κατηγορούμενοι μπορούν να μην παρίστανται στην απόφαση του δικαστηρίου, ενώ το δικαστήριο δεν έχει το δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί με την ίδια σειρά που εξετάστηκαν όλες οι υποθέσεις κατά τη διάρκεια της πολύχρονης αποδεικτικής διαδικασίας, (δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, επίθεση στο ΠΑΜΕ και τέλος εγκληματική οργάνωση). Αν κάποιο μέλος του δικαστηρίου μειοψήφησε με την κρίση των δύο συναδέρφων του η Πρόεδρος θα εκφωνεί και το σκεπτικό του μειοψηφούντα συναδέρφου του.

Αρχικά με την έναρξη της δίκης οι δηλωθέντες δικηγόροι της υπεράσπισης ήταν 100 αλλά στη δίκη τελικά αγόρευσαν 45 δικηγόροι, κι αυτό γιατί τα δικηγορικά γραφεία για να καλύψουν τους εντολείς τους στη μακροχρόνια διάρκεια της δίκης, αφού έτρεχαν για αυτούς και άλλες υποθέσεις στα ακροατήρια, είχαν επιστρατεύσει στις νομιμοποιήσεις της υπεράσπισης όλους τους δικηγόρους συνεργάτες τους. Σημειώνεται εδώ, ότι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, δεν δικαιούνται εκ του νόμου να τοποθετηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της απόφασης του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο υποχρεωτικά θα αποσυρθεί σε διάσκεψη εκτός για να αποφανθεί επί των ποινών και επί των ελαφρυντικών που θα αιτηθούν οι καταδικασθέντες κατηγορούμενοι, ενώ είναι στην διακριτική του ευχέρεια η αναγνώριση των ελαφρυντικών και δεν δεσμεύεται από το νόμο.

Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.

Οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, οι οποίοι είναι 24, και εφόσον η κρίση του δικαστηρίου δεχθεί την ενοχή τους όπως εισάγεται με το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο. Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Για την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της

Συνολικά, 65 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, οι 45 εξ αυτών έχουν ένταξη, από τους οποίους οι 20 μόνο για αυτήν την κατηγορία. Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία. Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)

Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8). Τέλος το δικαστήριο θα αποφανθεί για την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής των καταδικασθέντων, δηλαδή αν θα οδηγηθούν στην φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι (συνήθως με όρους) μέχρι την έφεση τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Τέλος, ανάλογα με την απόφαση, το δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί και την αποδέσμευση των χρημάτων ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία διεκδικεί ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται, για χρήματα που προέρχονται από τον αποκλεισμό από την ετήσια κρατική και εκλογική χρηματοδότηση που είχε αποφανθεί η Ολομέλεια της Βουλής, τον Δεκέμβριο του 2013. Τότε, η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος (241 θετικές ψήφοι) έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και ανέστειλε τη χρηματοδότηση του «κόμματος» υπό την προϋπόθεση της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ