Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Παράταση μερικών 24ωρων για τα ελαφρυντικά- Φτάνει η ώρα των τελικών ποινών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Παράταση μερικών 24ωρων για τα ελαφρυντικά- Φτάνει η ώρα των τελικών ποινών

Τρεις συνεδριάσεις του δικαστηρίου μετά την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες ανάλωσαν οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, να αγορεύουν για την διεκδίκηση των ελαφρυντικών.

Οι δικαστές επανέρχονται στην έδρα τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, όπου θα ανακοινώσουν την απόφαση τους για την χορήγηση ή όχι ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εισήγηση της Εισαγγελέως της έδρας επί των ποινών για να αποσυρθεί πάλι σε διάσκεψη το δικαστήριο προκειμένου να αποφανθούν για τις ποινές που θα επιβάλουν στους 57 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι.

Ευελπιστούν στα ελαφρυντικά

Η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς θα καθορίσει το ύψος των ποινών, γι’ αυτό οι δικηγόροι της υπεράσπισης έπαιξαν από την περασμένη Τετάρτη όλα τα χαρτιά τους και με δευτερολογίες μετά την εισαγγελική πρόταση, γιατί αυτόματα η αποδοχή ελαφρυντικών, σημαίνει αυτόματα ότι: για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης, αλλά με αναγνώριση ελαφρυντικών η ποινή κυμαίνεται από 2 μέχρι 8 έτη. Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη, αλλά με ελαφρυντικό πέφτει σε 1 έως 6 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι κατηγορούμενοι ήτα 68 και το δικαστήριο αθώωσε τους έντεκα  κατηγορούμενους ανάμεσα τους και δύο γυναίκες, (Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Γαλανάκης Χρήστος, Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπιτζής Γιωργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Περής Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης).

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων , από τους συνολικά 57 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι , οι 50 είναι  για διεύθυνση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και για κακουργήματα και πλημμελήματα, ενώ οι υπόλοιποι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα. Για τους τελευταίους η εισαγγελέας πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικών γιατί δεν αντιμετωπίζουν κακούργημα.

Πιστή στην αρχική της πρόταση

Την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου πριν την απόφαση για τα ελαφρυντικά, σημάδεψε και η χθεσινή τοποθέτηση της εισαγγελέως, της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία με την έναρξη της διαδικασίας προέβη σε διευκρίνηση απευθυνόμενη στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων.  Από την τοποθέτηση της προκύπτει ότι η εισαγγελική λειτουργός παραμένει πιστή στην απαλλακτική πρόταση της που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2019 για τους κατηγορουμένους χρυσαυγίτες που αντιμετωπίζουν διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν μπορεί να μη σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου (και η οποία ήταν αντίθετη με τη δική της, αναγνωρίζοντας ενοχή για εγκληματική οργάνωση σε δεκάδες άτομα και τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 7 πρώην βουλευτές).

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρότασή μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση, με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας, ανεξάρτητα της πρότασής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη, παρά την πρότασή μου, να κάνω αυτή την εισήγηση».

Η κ. Οικονόμου, εισηγήθηκε την Πέμπτη να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε τη διευθυντική ομάδα, αλλά μόνον όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι των ηγετών της Χρυσής Αυγής, σε μια προσπάθεια να πετύχουν τις χαμηλότερες ποινές για τους καταδικασθέντες, επέμεναν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, και αντέδρασαν στην αρχική πρόταση επί των ελαφρυντικών της εισαγγελέως, η οποία ήταν απορριπτική για όλους με εξαίρεση τους Κουκούτση, Μπούκουρα, Αλεξόπουλο.

Η Πολιτική Αγωγή

Στο στάδιο της εκφώνησης της απόφαση του δικαστηρίου η πολιτική αγωγή δεν έχει το δικαίωμα να λάβει το λόγο, αλλά ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, σε έγγραφη δήλωση του, την οποία διένειμε στα ΜΜΕ εναντιόνεται στην πρόταση της εισαγγελέως, σημειώνοντας ότι πρέπει να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για όλους τους κατηγορούμενους. Και εξήγησε: «Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος.

Αυτό προκύπτει ευθέως τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα ”Ασφάλεια και Ελευθερία” του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν».

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον, η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεσή τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού, και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο, όπως είπαμε, οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έδωσαν «μάχη» για την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών με πρώτο τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος ζήτησε να του αναγνωριστούν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, του πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων ζήτησε τα περισσότερα από αυτά τα ελαφρυντικά ενώ κάποιοι εξ αυτών επικαλέστηκαν ως στοιχείο αναγνώρισης ελαφρυντικού, το γεγονός ότι παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα ή ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ