Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο “κόκκινο” μετά το ναζιστικό χαιρετισμό του Κ. Πλεύρη – Οργανωμένο σχέδιο κατήγγειλε η οικογένεια Φύσσα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του Κ. Πλεύρη συνηγόρου του Γ. Λαγού. Για “αποκτήνωση” έκανε λόγο ο Θ. Πλεύρης αναφερόμενος στην κίνηση του πατέρα του. Η απόφαση του ΔΣΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο “κόκκινο” μετά το ναζιστικό χαιρετισμό του Κ. Πλεύρη – Οργανωμένο σχέδιο κατήγγειλε η οικογένεια Φύσσα eurokinissi

Με την κατάθεση μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής και μετά όσα ανέφερε η οικογένεια Φύσσα για τη δολοφονία του. Ωστόσο, κυρίαρχο εξακολουθεί να είναι το θέμα του Κ. Πλεύρη, συνηγόρου του Γιάννη Λαγού, ο οποίος σε προηγούμενη συνεδρίαση χαιρέτησε ναζιστικά μπροστά στην έδρα του Δικαστηρίου, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση του γιου του και υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

«Ο πατέρας μου ποτέ δεν έχει κρύψει την ιδεολογία του που η δημοκρατία του επιτρέπει να έχει. Ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από την πρώτη στιγμή η ενέργεια του συνηγόρου του Γ. Λαγού πυροδότησε την άμεση παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), ο οποίος  με δήλωση του προέδρου του, Δημήτρη Βερβεσού, τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό με πρώτη αφορμή τον ναζιστικό χαιρετισμό που καταγράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου και νέα κλήση του μετά το πρόσφατο περιστατικό.

Δίκη Χρυσής Αυγής

eurokinissi

Η απόφαση του ΔΣΑ

Εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα του Δ.Σ. του ΔΣΑ για τον ναζιστικό χαιρετισμό δικηγόρου στην δίκη της “Χρυσης Αυγής”:

Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές δικηγόρου Αθηνών, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε, τα κάτωθι:

  1. Ο δικηγόρος είναι από τη φύση του λειτουργήματός του υπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με καθήκον να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους δημοκρατικούς θεσμούς (άρθρα 5 και 24 του Κώδικα Δικηγόρων, Προοίμιο και άρθρα 2, 5, 14 και 30 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος).
  2. Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος. Για το λόγο αυτό, ο ΔΣΑ έχει διαχρονικά στηλιτεύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, απάδουν στο δικηγορικό ήθος και αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη.
  3. Για τη συμπεριφορά συνηγόρου υπεράσπισηςστη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό χαιρέτισε ναζιστικά κατά τη δικάσιμο της 28.9.2022 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, καθώς και για το παρεμφερές περιστατικό της 7.10.2022, έχουν αναληφθεί σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι σχετικές πρωτοβουλίες.
  4. Εφόσον η σχετική πράξη τελείται κατά τη διάρκεια της δίκης, το Δικαστήριο υποχρεούται να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο. Για το λόγο αυτό, εστάλη ήδη επιστολή προς την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα της έδρας του A’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με αίτημα να διερευνηθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας η συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Οι καταθέσεις της οικογένειας – Κρίσιμα τα 4 λεπτά που άντεξε, είπε η Μάγδα Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Για οργανωμένο σχέδιο και αδράνεια της αστυνομίας έκανε λόγο η οικογένεια του Παύλου Φύσσα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου.

«Οργανώθηκε το σχέδιο στα γραφεία της Νίκαιας. Είχε μιλήσει με τους Χρυσαυγίτες. Τον ακολούθησε, μπήκε ανάποδα στο δρόμο και τον δολοφόνησε. Τι δεν καταλαβαίνετε; Θα δολοφονεί και θα μιλάει ταυτόχρονα;» ανέφερε η Μάγδα Φύσσα.

Υπεράσπιση Ρουπακιά: Όταν έχουμε οργανωμένο σχέδιο έχουμε και διαφυγή.

Μάγδα Φύσσα: Τα 4 λεπτά του Παύλου. Τα 4 λεπτά που άντεξε. Αυτό εμπόδισε τη διαφυγή.

Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα συνοδεύτηκε από αρκετές εντάσεις όταν ο ίδιος δικηγόρος άρχισε να τη ρωτά για τους στίχους των τραγουδιών του γιου της, αλλά και το εάν συμμετείχε σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις.

«Αρνούμαι να απαντήσω σε γελοίες ερωτήσεις. Υποστηρίζετε το δολοφόνο κι έρχεστε και κάνετε τέτοιες ερωτήσεις» τόνισε η Μάγδα Φύσσα.

Δίκη Χρυσής Αυγής

eurokinissi

Πατέρας Παύλου: Οι αστυνομικοί μπορούσαν να ρίξουν στον αέρα για να τους τρομάξουν

Ακολούθησε η κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε. «Το ότι άλλαξε η ημερομηνία του Ολυμπιακού… θα γινόταν μια εβδομάδα μετά. Ο Παύλος θα ήταν ζωντανός. Λίγα πράγματα ξέρω, λίγα είδα, λίγα άκουσα. Μου είπε ότι θα πάει στην καφετέρια Κοράλι να δει τον αγώνα. Ο Παύλος βρέθηκε σε λάθος μέρος».

Ο ίδιος περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του παιδιού του στο πεζοδρόμιο, όταν πρόλαβε να φτάσει αφού προηγουμένως του τηλεφώνησαν ότι έχει χτυπηθεί. «Είπα της Χρύσας (σ.σ. κοπέλα του θύματος) τι έχει ο Παύλος; Μου λέει έχει κουραστεί. Πήγα στο αυτί του και φώναζα «Παύλο! Παύλο!». Ήρθε ένας αστυνομικός και μου είπε να φύγω να κάνουν τη δουλειά τους. «Τώρα ήρθες να κανείς τη δουλειά σου ρε καθίκι; Πριν που σε παρακαλούσα δεν ερχόσουν» του είπε η Χρύσα.

Στο νοσοκομείο είδα ένα γιατρό και με τα μάτια κατάλαβα ότι είχε φύγει ο Παύλος. Του λέω «φταίει που αργήσατε με το ασθενοφόρο;» και μου απάντησε «όχι, το χτύπημα ήταν επαγγελματικό». Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ένας δολοφόνος παίρνει εντολή να δολοφονήσει, πρέπει να φτιάξει ένα σχέδιο. Ήθελε να μετρήσει τον Παύλο. Φαίνεται από το τρόπο που είχαν κλείσει το δρόμο, από τους αστυνομικούς που ήταν από την πλευρά των άλλων και όχι των παιδιών. Η ανακρίτρια μου είπε ότι οι αστυνομικοί θα μπορούσαν ακόμα και να πυροβολήσουν στον αέρα για να τους τρομάξουν» ανέφερε.

Αδελφή του Παύλου στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Έβλεπαν ότι δεν έπεφτε και το μίσος τους μεγάλωνε

«Θα μου δώσετε λίγο χρόνο γιατί κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ πέρα φεύγουμε πολύ ταραγμένοι. Εννέα χρόνια τώρα έχουμε να διαχειριστούμε τόσα… Να είμαστε εδώ να νιώθουμε εμείς υπεύθυνοι.  Οι θύτες να μας κοιτάνε με μίσος, να μας έχουν σκοτώσει τον άνθρωπο μας και να φοβόμαστε να βρούμε το δίκιο μας» είπε στην αρχή της κατάθεσης της η Ειρήνη Φύσσα, αδελφή του Παύλου.

Η μάρτυρας εξήγησε ότι όσα περιγράφει, τα γνωρίζει από την κοπέλα του Παύλου. «Ο Παύλος δεν έτρεξε, έμεινε πίσω. Η Χρύσα πήγε στους αστυνομικούς να βοηθήσουν, τους επιτίθενται. Δεν έκανε κάτι η αστυνομία εκείνο το βράδυ. Απέφυγε. Το επόμενο που μου είπε η Χρύσα ήταν να έχει τον αδελφό μου στην αγκαλιά της. Κρατούσαν ρόπαλα, τα κράνη, σιδερογροθιές. Φτάνουν αυτά τα όπλα απέναντι σε άοπλους. Έβλεπαν ότι δεν έπεφτε ο Παύλος και το μίσος τους μεγάλωνε» είπε η μάρτυρας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ