Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Δίκη επίθεσης με βιτριόλι: Απούσα η κατηγορούμενη – Συγκλονιστική η εικόνα της Ιωάννας στο δικαστήριο – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Λίγο πριν τις 9 πέρασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου το κατώφλι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας "Μπράβο" της φώναζε ο κόσμος. Η κατηγορούμενη ζήτησε μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε σωματική βλάβη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη επίθεσης με βιτριόλι: Απούσα η κατηγορούμενη – Συγκλονιστική η εικόνα της Ιωάννας στο δικαστήριο – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Συνεπής στο δικαστικό ραντεβού της εμφανίστηκε, όπως είχε δηλώσει η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Έφτασε λίγο πριν τις 9 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου σήμερα ξεκίνησε η δίκη για την αιφνίδια επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε το πρωϊνό της 20ης Μαΐου 2020 από την 36χρονη κατηγορούμενη. Αντιθέτως, η κατηγορούμενη επέλεξε τουλάχιστον στην πρώτη αυτή συνεδρίαση να είναι απούσα και να εκπροσωπηθεί από το δικηγόρο της.

Δίκη επίθεσης με βιτριόλι: Συγκλονιστική η εικόνα της Ιωάννας - BINTEO

«Είναι απούσα κύριε Πρόεδρε» είπε ο δικηγόρος της Σάκης Κεχαγιόγλου κατά την εκφώνηση του ονόματος της κατηγορούμενης από τον Πρόεδρο της έδρας. «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας» ανέφερε σε δήλωσή της από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται η 36χρονη, την οποία διάβασε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Αμέσως μετά, η Ιωάννα Παλιοσπύρου σηκώθηκε όρθια για να δηλώσει την παρουσία της κατά την δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας από την πλευρά της.  Δίκη επίθεσης με βιτριόλι: Συγκλονιστική η εικόνα της Ιωάννας - BINTEO

Μετατροπή της κατηγορίας ζητά η 36χρονη

Σε ομολογία της πράξης της προχώρησε η 36χρονη κατηγορούμενη μέσω του δικηγόρου της, ζητώντας όμως τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης» ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας, επανέλαβε «την προσωπική μας συμπάθεια στο θύμα αυτής της επιθέσεως», προσθέτοντας όμως πως «η προσωπική και ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης δεν έχει σχέση με τα νομικά. Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω στην κ. Παλιοσπύρου τη συμπάθεια μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια. Το τι θα πει η κατηγορούμενη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα το πει στον οικείο δικονομικά χρόνο». Δίκη επίθεσης με βιτριόλι: Συγκλονιστική η εικόνα της Ιωάννας - BINTEO

Η συνομιλία της Ιωάννας με τον Σάκη Κεχαγιόγλου

Κατά την προσέλευσή της στο Δικαστήριο, η Ιωάννα συνοδευόταν από τους δικηγόρους της Απόστολο Λύτρα και Νίκο Αλεξανδρή, καθώς και συγγενικά της πρόσωπα. Φορώντας ένα καπέλο και μάσκα πέρασε την είσοδο του κτιρίου και κατευθύνθηκε προς την αίθουσα, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να της φωνάζει «Μπράβο, Ιωάννα».

Πριν την έναρξη της διαδικασίας συνομιλούσε με τους δικηγόρους της, σχολιάζοντας ότι δεν ενοχλήθηκε από την τόσο έντονη παρουσία των μέσων ενημέρωσης έξω από το κτίριο.

Δίκη επίθεσης με βιτριόλι: Συγκλονιστική η εικόνα της Ιωάννας - BINTEO Δίκη επίθεσης με βιτριόλι: Συγκλονιστική η εικόνα της Ιωάννας - BINTEO

Το θύμα προσέγγισε και ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου, εκφράζοντας τη συμπόνια του και ζητώντας από την Ιωάννα να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του. Η 36χρονη κατηγορούμενη δεν θα εμφανιστεί, κάνοντας χρήση του νόμου που προβλέπει πως δεν είναι υποχρεωμένη να παρασταθεί με φυσική παρουσία στο ακροατήριο και μπορεί να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο της.

Τι μετέδιδε το dikastiko.gr νωρίτερα

Συνεπής στο δικαστικό ραντεβού δηλώνει πως θα είναι η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία ζει τους τελευταίους 15 μήνες τον δικό της γολγοθά, μετά την αιφνίδια επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε το πρωϊνό της 20ης Μαΐου 2020 από την 36χρονη κατηγορούμενη.

Στο προηγούμενο ατυχές ραντεβού των δύο γυναικών, η Ιωάννα δεν είχε… ενημερωθεί. Τώρα δηλώνει έτοιμη να αντικρύσει κατάματα τη γυναίκα που της κατέστρεψε τη ζωή. «Θέλω να με κοιτάξει στα μάτια όπως τη στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να εξηγήσει τι της έκανα» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως η δράστρια θα παραστεί στη σημερινή πρώτη δικαστική συνεδρίαση ή θα επιλέξει να εκπροσωπηθεί από το συνήγορό της. Εκτός από το θύμα, οι τρεις δικαστές και οι 4 ένορκοι που θα αποφανθούν για την 36χρονη κατηγορούμενη, θα βρίσκονται στα δικαστικά έδρανα αναμένοντας τις εξηγήσεις της.

Μέχρι στιγμής, η δράστρια της επίθεσης στην Ιωάννα έχει αποφύγει να αναφερθεί στους λόγους που την οδήγησαν στην πράξη της. Αρχικώς, στην πρώτη της απολογία μετά τη σύλληψή της είχε κάνει χρήση του δικαιώματος της σιωπής. Μετά από μήνες, οπότε και έσπασε τη σιωπή ανέφερε πως απλώς δεν είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα, αλλά να την πονέσει και να την τραυματίσει.

«Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες», δήλωσε στην ανακρίτρια πριν από μερικούς μήνες. Μόνον, που δεν είναι βέβαιο εάν θα παραστεί στο ακροατήριο στην πρώτη αυτή φάση της δικαστικής διαδικασίας.

Παρά τον ισχυρισμό της κατά την συμπληρωματική της απολογία ότι σκοπός της ήταν μόνον η πρόκληση σωματικών βλαβών στην παθούσα και όχι η φόνευσή της, στο εισαγγελικό βούλευμα επισημαίνεται πάντως ότι «ο ισχυρισμός της αυτός είναι παντελώς αβάσιμος και έωλος, καθόσον τα στοιχεία θεμελίωσης του ανθρωποκτόνου δόλου της επιφέρουν την ανενδοίαστη κατάρριψη του».

Εγκληματικό σχέδιο διέκρινε δικαστικό συμβούλιο και εισαγγελέας

Καταπέλτης κατά της δράστριας υπήρξε το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, που υιοθέτησε πλήρως την 12σέλιδη πρόταση του εισαγγελέα Γιώργου Νούλη, περιγράφοντας την «αμετακίνητη βούληση φόνευσης της αντιζήλου της», τον ανθρωποκτόνο δόλο» και «την κατάστρωση λεπτομερούς εγκληματικού σχεδίου».

Στις περίπου 2.000 λέξεις της εισαγγελικής πρότασης γίνεται εκτενής αναφορά στο σχέδιο της κατηγορούμενης, που στόχο είχε την αφαίρεση της ζωής της Ιωάννας, ενώ σημειώνεται και ο τρόπος της κοινωνικής τους γνωριμίας, καθώς και η ύπαρξη ενός άνδρα, η διεκδίκηση του οποίου έγινε εμμονή στην κατηγορουμένη και την οδήγησε στο έγκλημα.

«Είναι απούσα κύριε Πρόεδρε» είπε ο δικηγόρος της Σάκης Κεχαγιόγλου κατά την εκφώνηση του ονόματος της κατηγορούμενης από τον Πρόεδρο της έδρας. «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας» ανέφερε σε δήλωσή της από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται η 36χρονη, την οποία διάβασε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Αμέσως μετά, η Ιωάννα Παλιοσπύρου σηκώθηκε όρθια για να δηλώσει την παρουσία της κατά την δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας από την πλευρά της.

Ο κ. Νούλης τοποθετεί το σημείο «μηδέν» της υπόθεσης στις αρχές του 2020, όταν η 36χρονη θεώρησε «υπεύθυνη για την ατυχή εξέλιξη προσωπικής της σχέσης» την 35χρονη Ιωάννα. «Έκτοτε δε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης αυτής, τις κινήσεις της οποίας έθεσε υπό παρακολούθηση. Μάλιστα, κατελήφθη τέσσερις φορές – κατά το χρονικό διάστημα από 22-01-2020 έως τις αρχές Φεβρουάριου του ίδιου έτους – από γείτονες του θύματος στο Μοσχάτο, να περιφέρεται πλησίον της οικίας της με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και να κατοπτεύει τους γύρωθεν χώρους. Την 27-01-2020 μαζί της έφερε και πλαστικό αντικείμενο που έμοιαζε «σαν νοσοκομειακός ορός»» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.

Κατά τον εισαγγελέα, όσο περνούσε ο καιρός, το μένος της κατηγορουμένης κατά της Ιωάννας μεγεθυνόταν και την ώθησε στην οριστική απόφαση εξολόθρευσης της. «Μετά δε συστηματική παρακολούθηση κατάφερε να εντοπίσει τα ωράρια μετακινήσεων και τον τόπο εργασίας της στην Καλλιθέα Αττικής, μεταβείσα επανειλημμένως εκεί. Μάλιστα, την 18-05-20 επισκέφθηκε συγκεκριμένο κατάστημα πώλησης φυτών και φυτοφαρμάκων στην Καλλιθέα και ζήτησε να προμηθευτεί θειικό οξύ» περιγράφει ο εισαγγελέας και συμπληρώνει ότι η κατηγορουμένη είχε αρχικά επιλέξει ως ημέρα επίθεσης την 19η Μαΐου 2020.

Ανάλογες υπήρξαν και οι επισημάνσεις του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου. «Από την πλήξη της (σ.σ. της Ιωάννας) με το εξαιρετικά επικίνδυνο ως άνω καυστικό υγρό, ενόψει της ποσότητας που δέχθηκε και της πυκνότητας της σύστασης του η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνεπεία της σοβαρής έκθεσής της στη διαβρωτική των ιστών δράση του.(…) Τα εγκαύματα που υπέστη το θύμα ήταν βαρύτατα, ενώ λόγω της έκλυσης ατμών κατά την επαφή του θειικού οξέος με το δέρμα [εξωθερμική αντίδραση] υπήρξε σοβαρότατη πιθανότητα η παθούσα να εισπνεύσει τους παραχθέντες ατμούς από τη μύτη ή το στόμα, με άμεσο κίνδυνο ζωής της λόγω καταστροφής των πνευμόνων. Το αυτό επίσης και στην περίπτωση κατάποσης του, λόγω θανατηφόρας διάβρωσης του οισοφάγου ή των μεγάλων αγγείων του τραχήλου, εξαιτίας της εις βάθος δράσης του οξέος και της εσωτερικής αιμορραγίας που προκαλεί». "Ώρα" δικαστηρίου για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα

Ο ανθρωποκτόνος δόλος της κατηγορουμένης συνάγεται κατά το βούλευμα: «α) από το μέσο της επίθεσης, ήτοι καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας β) από τη σοβαρή ποσότητα αυτής που έριψε κατά της παθούσας και την μεγάλη πυκνότητα της σύστασής της, που την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής της γ) από την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσής της δ) από τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποίο το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο) και ε) από την τελικώς επελθούσα βλάβη σε καίρια όργανα αυτού».

Μάλιστα, από τη συμπεριφορά της κατηγορουμένης συνάγεται και το στοιχείο της ήρεμης ψυχικής κατάστασης στην οποία τελούσε κατά την επίθεση σε βάρος του θύματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα, αυτό γίνεται εμφανές «από τη μεθοδική εξύφανση και την υπολογισμένη εκτέλεση του όλου εγκληματικού της σχεδίου αλλά και των κινήτρων εκδήλωσής του (εχθροπάθεια και εκδικητική διάθεση λόγω προφανούς ερωτικής αντιζηλίας)». "Ώρα" δικαστηρίου για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα

Η κατάθεση της Ιωάννας

Όπως έχει επισημανθεί από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, δεν αποκλείεται να αιτηθεί να καταθέσουν πρώτο το θύμα για να μην υποβληθεί σε ταλαιπωρία. Είναι εξάλλου ενδεικτικό πως οι συστάσεις των γιατρών της Ιωάννας ήταν να μην παραστεί στη δίκη για αποφύγει την ψυχολογική πίεση, αλλά η ίδια αποφάσισε να έρθει αντιμέτωπη με τη γυναίκα που της άλλαξε για πάντα τη ζωή.

Για την Ιωάννα η απονομή της δικαιοσύνης δεν εξαντλείται μόνο στην επιβολή της ανώτατης ποινής που δύναται να επιβληθεί για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφού -όπως εξηγεί- το σημαντικότερο είναι «να υπογραμμιστεί η μηδενική ανοχή της κοινωνίας και των θεσμών σε πράξεις μιμητισμού». Και η αναφορά της Ιωάννας, δεν είναι διόλου τυχαία, αφού μετά την επίθεση που δέχθηκε με καυστικό υγρό, έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον 3 επιθέσεις, ευτυχώς όχι ίδιας έκτασης για τα θύματα. "Ώρα" δικαστηρίου για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα

Η ίδια σε κάθε περίπτωση με τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις της έχει δώσει ένα πρώτο στίγμα της κατάθεσής της. «Δεν είναι Άρλεκιν. Πρόκειται για την ζωή μου, που την κατέστρεψε και συνεχίζει να διαψεύδει τα στοιχεία που είναι συντριπτικά εις βάρος της. Σκοπός της ήταν να με σκοτώσει. Όταν δεν το κατάφερε, έψαχνε τρόπο να συνεχίσει το εγκληματικό σχέδιο της, ρωτώντας οικείο μου πρόσωπο πώς μπορεί να με επισκεφθεί στο νοσοκομείο» είχε αναφέρει παλιότερα η Ιωάννα, αντικρούοντας τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης, που ήθελε τον εαυτό της να επιχειρεί να προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη και όχι να αποπειράται να σκοτώσει.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ιωάννα ανέβασε φωτογραφίες της από το πρώτο χειρουργείο μετά την επίθεση που δέχτηκε, θέλοντας να καταδείξει τις προθέσεις της κατηγορούμενης. «Ξέρω πως πολλοί δεν κατανοούν, δεν αντιλαμβάνονται πόσο πόνο, πόση αδικία και πόση απόγνωση κρύβει αυτή η φωτογραφία. Είναι μόνο μια ένδειξη από το πρώτο μου χειρουργείο. Θα ακολουθήσουν δεκάδες. Όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος. Ποια δικαιοσύνη το αποκαθιστά αυτό;» ανέφερε στην ανάρτησή της.

Οι μαρτυρικές καταθέσεις

Η λίστα των μαρτύρων της δίκης είναι μακριά και περιλαμβάνει περίπου 35 πρόσωπα. Ο δικηγόρος του θύματος, Απόστολος Λύτρας, έκανε λόγο για τα αναπάντητα ερωτηματικά που υπάρχουν ακόμη σχετικά με την εμπλοκή ή μη και άλλων ατόμων στην επίθεση με καυστικό υγρό. "Ώρα" δικαστηρίου για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα

«Υπάρχουν κάποιες κλήσεις της κατηγορουμένης αναπάντητες προς τα τηλέφωνα κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων, αμέσως μετά το έγκλημα και θέλουμε να ζητήσουμε εμείς κάποιες διευκρινήσεις», τόνισε αναφορικά με την υπόθεση που συγκλόνισε πριν από ένα χρόνο την Ελλάδα.

ΒΙΝΤΕΟ: MEGA/OPEN/ERT/ZAPPIT-ANT1

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ