Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας: Αθώα η Δούρου – Στις 23 Ιουνίου η ανακοίνωση των ποινών για τους 8 ενόχους

Διέκοψε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο μετά την υποβολή αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών στους ενόχους της τραγωδίας του 2017. Τι δήλωσε η πρώην περιφερειάρχης μετά την απόφαση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας: Αθώα η Δούρου – Στις 23 Ιουνίου η ανακοίνωση των ποινών για τους 8 ενόχους eurokinissi

Στις 23 Ιουνίου θα συνεχιστεί η δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας το 2017 οπότε και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα ανακοινώσει τις ποινές που θα επιβάλλει στους οκτώ κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι.

Η διαδικασία σήμερα μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής, συνεχίστηκε με την υποβολή αιτημάτων για την αναγνώριση ελαφρυντικών στους οκτώ κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι.

Οι συνήγοροι ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στους εντολείς τους όλα τα προβλεπόμενα ελαφρυντικά, όπως του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Η Εισαγγελέας έδρας επιφυλάχθηκε να προτείνει επί των ελαφρυντικών στην επόμενη συνεδρίαση.

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας

eurokinissi

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας: Αθώα η Δούρου

Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε το πρωΐ της Πέμπτης, το Δικαστήριο έκρινε όπως έγραψε το dikastiko.gr αθώα την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για όλα τα αδικήματα που αντιμετώπιζε.

Ειδικότερα, ομόφωνα αθώα κρίθηκε για την παράβαση καθήκοντος και κατά πλειοψηφία αθώα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, της πλημμύρας εξ αμέλειας και των σωματικών βλαβών εξ αμέλειας.

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας

eurokinissi

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε επίσης ομόφωνα αθώους 12 εκ των 21 κατηγορουμένων για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που κατηγορούνταν, ανάμεσα τους ο τότε δήμαρχος Μεγάρων και ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπάλληλοι πολεοδομίας και υπάλληλοι επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Ένοχη η τότε Δήμαρχος και άλλοι 7 κατηγορούμενοι

Αντίθετα οι δικαστές κατά πλειοψηφία έκριναν ενόχους οκτώ κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες, την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων. Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια, ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Πλημμύρες Μάνδρα

eurokinissi

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας: Ρένα Δούρου – Να μην εργαλειοποιούνται τραγωδίες για εξόντωση αντιπάλων

Μετά την έκδοση της αθωωτικής για εκείνην απόφασης, η Ρένα Δούρου έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας-Ρένα Δούρου:

eurokinissi

«Όταν έχει συμβεί μια τραγωδία δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε στιγμιαίας χαράς ούτε προσωπικής δικαίωσης.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς προς όλους : αντί να εργαλειοποιούν τις τραγωδίες για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, τυμβωρυχόντας, να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να εξετάσουν πως θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη λαίλαπα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άδικη δίωξη μου χρησιμοποιήθηκε στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές εκλογές με τη διάδοση φέικ νιούζ και την απόπειρα απροκάλυπτης δολοφονίας χαρακτήρα.

Όσον αφορά το σκέλος της σημερινής απόφασης που σχετίζεται με τα στελέχη της Περιφέρειας, πιστεύω ότι στον δεύτερο βαθμό θα αναδειχθεί πλήρως ότι ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους όπως άλλωστε κρίθηκε και από τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων.

Και σήμερα λοιπόν η σκέψη όλων βρίσκεται στη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους. Και ο ειλικρινέστερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη τους περνάει μέσα από τις πρωτοβουλίες όλων όσοι έχουμε θέση ευθύνης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με στήριξαν, τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του κόμματός μου καθώς και τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε».

Γεώργιος Τσουκαλάς, πρώην δημάρχου Ελευσίνας: Τι λέει για την αθώωσή του

Οι πλημμύρες στη Μάνδρα με τους θανάτους και τις τεράστιες υλικές καταστροφές που προκάλεσαν άφησαν μια βαριά σκιά σε ολους μας. Και σε αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή την περιουσία τους και σε όλους εμάς αιρετούς και υπαλλήλους που επί τρια σχεδόν χρόνια δικαζομασταν δυστυχώς όχι μόνο στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη μου στον θεσμό της δικαιοσύνης και τις αποφάσεις της. Η ομόφωνη αθώωση μου συνιστά επιβεβαίωση πως παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες του ακραίου φαινομένου ο Δήμος μας λειτούργησε με αποτελεσματικότητα. Για το γεγονός αυτό Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά εργαζόμενους, υπαλλήλους και το πολιτικό προσωπικό που ανταποκρίθηκε με επάρκεια στο πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο.

Ως αιρετός γνωρίζω και την προσπάθεια και το ήθος πολιτικών προσώπων για τα οποία η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι αθωωτική. Δηλώνω την αλληλεγγύη και την στήριξη μου. Γιατί όλες οι επικρίσεις και οι κατηγορίες προς αυτούς έγιναν μετά το τραγικό γεγονος και γιατί σύμφωνα με τις καταθέσεις ειδικών ούτε και τα έργα που έγιναν ή τελειώνουν τώρα δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο νερού και φερτων υλικών.

Ευχαριστώ την δικηγόρο μου Βάσω Πανταζή, την οικογένεια μου όσους και όσες ειλικρινά και χωρίς μισόλογα μου συμπαραστάθηκαν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ