Δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Δεν πάσχει από διπολική διαταραχή ο κατηγορούμενος – Χειριστική η απόπειρα αυτοκτονίας του», κατέθεσε ψυχίατρος
Όσα κατέθεσε η ψυχίατρος Μυρτώ Σαμαρά, η οποία διορίστηκε από την πλευρά της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα για να εξετάσει την ψυχική κατάσταση του 40χρονου κατηγορούμενου για τη δολοφονία της.

Στο επίκεντρο της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκε η κατάθεση της ψυχιάτρου Μυρτώς Σαμαρά, η οποία διορίστηκε από την πλευρά της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα για να εξετάσει την ψυχική κατάσταση του 40χρονου κατηγορούμενου για τη δολοφονία της.
Η κ. Σαμαρά δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος ήταν γενικά συνεργάσιμος κατά τη συνέντευξή τους, με εξαίρεση ένα συγκεκριμένο «κενό μνήμης» που -όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε- ξεκινά από τη στιγμή που πήρε το μαχαίρι και φτάνει έως και πέντε ημέρες μετά την πράξη. Η πραγματογνώμονας χαρακτήρισε το φαινόμενο «ύποπτο» και υποστήριξε ότι δεν τεκμηριώνεται ιατρικά: «Η παρουσία ενός τόσο “καθαρού” και χρονικά οριοθετημένου κενού μνήμης, χωρίς μεταβολές ή ενδιάμεσες “νησίδες” ανάκλησης, συνιστά ένδειξη προσποίησης. Δεν έχει λογική ούτε ψυχιατρική βάση. Μοιάζει να έχει κατασκευαστεί για να αποφευχθεί η απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα».
Η μάρτυρας επεσήμανε ότι, από το ιστορικό του κατηγορούμενου, προκύπτει χρήση ουσιών και αντίστοιχες συμπεριφορικές διαταραχές, όχι όμως σοβαρή ψυχική νόσος. Αναφερόμενη σε προηγούμενα έγγραφα περί «τάσεων σχιζοφρένειας», τα απέρριψε ως μη επιστημονικά: «Δεν υφίσταται τέτοιος όρος στην ψυχιατρική. Είναι σαν να λέμε “τάση για εγκεφαλικό”. Δεν το έγραψε γιατρός που γνωρίζει το αντικείμενο».
Σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που είχε καταναλώσει ο 40χρονος, η κ. Σαμαρά εκτίμησε πως δεν ήταν τέτοια που να μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη βίας ή απώλεια ελέγχου: «Ήταν άτομο σε χρόνια φαρμακευτική αγωγή, με αυξημένη αντοχή. Δεν προκύπτει ψυχιατρική αποδιοργάνωση. Η εικόνα του δεν παραπέμπει σε κάποιο οξύ επεισόδιο».
Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτησή της για την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε ο κατηγορούμενος μετά τη δολοφονία. Η γιατρός την περιέγραψε ως «χειριστική»: «Κατά την άποψή μου, είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών του και πριν και μετά το περιστατικό. Η ενέργειά του έγινε για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, κάτι που δεν είναι σπάνιο σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Οι περισσότεροι κρατούμενοι, όταν επιθυμούν νοσηλεία, επιχειρούν τέτοιες ενέργειες».
Σε ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να πάσχει από διπολική διαταραχή, η μάρτυρας ήταν ξεκάθαρη: «Για να διαγνωστεί κάποιος με διπολική διαταραχή, πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο. Στην περίπτωσή του, δεν υπήρχε κανένα. Ένα μανιακό επεισόδιο δεν διαρκεί μία μέρα και δεν εμφανίζεται μεμονωμένα – και δη την ημέρα τέλεσης ενός εγκλήματος. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη τέτοιας κατάστασης».
Τέλος, η ψυχίατρος εξήγησε ότι η διαταραχή προσωπικότητας δεν αποτελεί ψυχική ασθένεια, αλλά μια περιγραφική κατηγορία: «Στη φυλακή, περίπου 80% των κρατουμένων έχουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν επίγνωση των πράξεών τους ή ότι δεν φέρουν ευθύνη. Στην προκειμένη περίπτωση, η εικόνα του κατηγορούμενου δεν παραπέμπει σε άτομο που δεν ήξερε τι έκανε – αντίθετα, δείχνει πλήρη επίγνωση και λειτουργικό σχεδιασμό».<
Δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: Τι κατέθεσε ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού
Για δεύτερη ημέρα κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την ψυχική κατάσταση του κατηγορουμένου για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Ο μάρτυρας ανέφερε πως δεν μπορεί να υποστηρίξει πλήρως ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε μανιακό επεισόδιο, αλλά τόνισε ότι «κανένας νορμάλ εγκέφαλος δεν θα σκότωνε μπροστά σε αστυνομικό τμήμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πράξη δεν ήταν προσχεδιασμένη, αλλά «παρορμητική», ενώ ο δράστης δεν είχε «πλήρη έλεγχο των παρορμήσεών του».
Σχετικά με τη στάση του κατηγορούμενου μετά το έγκλημα, ο ψυχίατρος υποστήριξε πως έχει μετανιώσει βαθιά, βασανίζεται από εφιάλτες και πένθος και δεν παρουσιάζει προφίλ ψυχρού εγκληματία.
Η πλευρά της πολιτικής αγωγής αμφισβήτησε τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής, αφήνοντας αιχμές πως ο κατηγορούμενος «έφτιαχνε ιστορικό». Έγιναν επίσης ερωτήσεις για την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, με τον μάρτυρα να εξηγεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δρα άμεσα ή ο ασθενής αναπτύσσει αντοχή.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών λόγω επεισοδίου στα κρατητήρια. Η πολιτική αγωγή σχολίασε ειρωνικά το περιστατικό, εκφράζοντας αμφιβολίες για την κατάστασή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θάνατος Ζακ Κωστόπουλου: Παραμένει στη φυλακή ο Αθανάσιος Χορταριάς – Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αποφυλάκιση Ι. Μπούγας: “Το ελληνικό Δημόσιο δεν παραιτείται των αξιώσεών του σε βάρος της Novartis” – Τι προβλέπει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών Ο υπ. Ανάπτυξης στέλνει στη Δικαιοσύνη καταγγελίες για ιδιωτικές εταιρείες που πιστοποιούν βιολογικά προϊόντα Μήνυση από τον Δήμο Αθηναίων – Για εργασίες χωρίς μέτρα ασφαλείας στο ΘησείοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr