Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Μικρές ποινές για τους 6 ενόχους

Οι 5 θα εκτίσουν μόνον 5 χρόνια και ο 6ος που έβαλε τη φωτιά 3 έτη. Με περίπου 40.000 ευρώ "εξοφλούν" τις ποινές τους οι καταδικασμένοι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Μικρές ποινές για τους 6 ενόχους (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε ποινή φυλάκισης 111 ετών (εκτιτέα τα 5 έτη) καταδικάστηκαν οι Σωτήρης Τερζούδης, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιώνης στους οποίους είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό για την τραγωδία στο Μάτι. Για τον Βασίλη Ματθαιόπουλο το δικαστήριο αποφάσισε 15 ετών (εκτιτέα τα 5), ενώ για τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο που έβαλε τη φωτιά αποφασίστηκε ποινή 3 ετών.

Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως με τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ ο καθένας.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ένοχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, ένοχοι κρίθηκαν οι, Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου), Βασίλης Ματθαιόπουλου, τότε υπαρχηγός (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια), Νικόλαος Παναγιώτοπουλος, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπος Χιώνης, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Το δικαστήριο έκρινε αθώους τα στελέχη της Πυροσβεστικής, Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, τον τότε αξιωματικό στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ, Χαράλαμπο Συρογιάννη, τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, την τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, και τους τότε δήμαρχους Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης, Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Οι δικαστές αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου συννόμου βίου στον Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Νωρίτερα, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη πρότεινε ο εισαγγελέας ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικα για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλο. 

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: “Δεν υπάρχει δικαιοσύνη! Δεν έχετε τσίπα”

Ξέσπασαν οι συγγενείς, φωνές και κλάματα στη δικαστική αίθουσα. “Δεν υπάρχει δικαιοσύνη! Δεν έχετε τσίπα” φώναζαν πολλοί. 

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

“Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Ολοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!”, φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς,τους ζωντανούς και την αλήθεια» ξέσπασε συγγενής θύματος ενώ άλλος φώναξε: «Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι! Περίμενα έξι χρόνια! Θα το παθω το εγκεφαλικό σήμερα! Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;».

Στη συνέχεια η ένταση κορυφώθηκε με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας και ανθρωπους να φωνάζουν «Τσίπα δεν έχετε! Ξεφτιλισμένοι! Στην τρύπα σας…Δεν είστε άνθρωποι!».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ