Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Δίκη Λιγνάδη: Ήρθε η ώρα της απόφασης του Δικαστηρίου – Κατηγορείται για 4 υποθέσεις βιασμού

Ετυμηγορία για τον ηθοποιό- σκηνοθέτη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Τι ανέφερε η εισαγγελική πρόταση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Λιγνάδη: Ήρθε η ώρα της απόφασης του Δικαστηρίου – Κατηγορείται για 4 υποθέσεις βιασμού EUROKINISSI

Ενώπιον της απόφασης τακτικών και λαϊκών δικαστών θα βρεθεί σήμερα ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης. Άνευ νέου απροόπτου, το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του επί της ενοχής του για 4 υποθέσεις βιασμού.

Η δικαστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας, αλλά και την μαραθώνια αγόρευση του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια την περασμένη Πέμπτη, ο οποίος μάλιστα χρειάστηκε δύο συνεδριάσεις κι ενώ είχε προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση «καταπέλτης» του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Κούντρια, που ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου για τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» περιέγραψε στην εισαγγελική πρότασή του για την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη ο κ. Κούντριας.

Δίκη Λιγνάδη

eurokinissi

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, υποστήριξε πως «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη».

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός άφησε αιχμές για την υπεραστική γραμμή που επέλεξε ο κατηγορούμενος, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς των θυμάτων του με βάση την εργασία ή το κοινωνικό τους στάτους. «Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη» ανέφερε ο εισαγγελέας.

Στην πρότασή του, σημείωσε πως ο κατηγορούμενος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, ενώ μετά την αναλυτική περιγραφή των πραγματικών περιστατικών που κατά την κρίση του αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, αναφέρθηκε ξεχωριστά σε καθεμία από τις περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Δίκη Λιγνάδη

eurokinissi

Δημήτρης Λιγνάδης: Τι περιλαμβάνει η εισαγγελική πρόταση

Ιδιαίτερα επικριτικός είχε εμφανιστεί ο εισαγγελέας, αναφερόμενος στον πρώτο καταγγέλλοντα. «Είναι απολύτως λογικό να μη προσδιορίστηκε ορθά ο χρόνος του βιασμού καθως πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη πράξη. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος παραγραφής που προβλέπει ο ΠΚ δίνοντας τη δυνατότητα στους εγκαλούντες να απευθύνουν στις αρχές 15 χρόνια μετά, ενώ πλέον για τους ανήλικους ο χρόνος παραγραφής ξεκινά 1-3 έτη μετά την ενηλικίωση του θύματος. Ο νόμος αναγνωρίζει τη δυσκολία ενός ενηλίκου να προβεί σε καταγγελία ενός τόσο βάναυσου αδικήματος σε βάρος του» ανέφερε.

Σχετικά με τον δεύτερο άνθρωπο που έχει καταγγείλει το Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό στην Επίδαυρο, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στις αλλαγές των ημερομηνιών του ταξιδιού, εξήγησε πως δεν είναι αδικαιολόγητος ο λάθος προσδιορισμός του διαστήματος. «Το γεγονός ότι η εκδρομή στην Επίδαυρο πράγματι έλαβε χώρα είναι σημαντικό και αποδεικνύεται από πλήθος καταθέσεων και φωτογραφιών».

Για την υπόθεση του τρίτου καταγγέλλοντα, ο οποίος έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι του σκηνοθέτη, εξαιτίας του κακοποιητικού περιβάλλοντος του σπιτιού του και των οικονομικών προβλημάτων, ο εισαγγελέας περιέγραψε ότι «δεδομένων των περιστατικών βίας που έζησε στο περιβάλλον του, το θύμα πίστευε ότι ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να γίνει πιο βίαιος αν αντιδρούσε. Το θύμα προερχόταν από κακοποιητικό περιβάλλον, στερούνταν τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης, ήταν ανήλικος και απόλυτα εξαρτημένος από τον κατηγορούμενο που του εξασφάλιζε τη διαβίωση».

Αναφερόμενος στην τέταρτη περίπτωση του Δ.Μ, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει, αλλά έχει καταγγείλει τον σκηνοθέτη για βιασμό του έπειτα από γνωριμία τους στην πλατεία του Αγίου Παύλου, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου και σχολίασε: «το πρόσωπο αυτό αν και έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του δεν ήρθε ποτέ να καταθέσει. Οι αποδείξεις διεξάγονται επ’ ακροατηρίω. Όχι στην τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης. Αποδείχτηκε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο διαμένει ούτε διέμενε στην διεύθυνση που δήλωσε. Εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία του και τη βασιμότητα όσων έχει καταγγείλει. Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ