Δευτέρα 07 Ιουλίου 2025

Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για τους 13 κατηγορούμενους “αγρότες” Φθιώτιδας πρότεινε η Ευρωπαία Εισαγγελέας- Εισέπραξαν συνολικά παράνομα πάνω από 440.000 ευρώ

Ο Οργανισμός “περιορίστηκε στην εξέταση των δηλώσεων, αδιαφορώντας για τις σαφείς ενδείξεις παραποίησης και απάτης” ανέφερε η εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για τους 13 κατηγορούμενους “αγρότες” Φθιώτιδας πρότεινε η Ευρωπαία Εισαγγελέας- Εισέπραξαν συνολικά παράνομα πάνω από 440.000 ευρώ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων στη Φθιώτιδα, με την εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέα Χαρίκλεια Θάνου να εισηγείται την ενοχή 13 κατηγορουμένων, καταγγέλλοντας παράλληλα ολιγωρία και πλημμελείς ελέγχους εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατά την αγόρευσή της στο δικαστήριο, η εισαγγελέας άσκησε αυστηρή κριτική όχι μόνο στους φερόμενους ως δράστες της απάτης αλλά και στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία ουσιαστική επιτόπια αυτοψία. Όπως ανέφερε, οι δηλωθείσες εκτάσεις «ουδέποτε μισθώθηκαν ή καλλιεργήθηκαν», ενώ οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού, δηλώνοντας ανύπαρκτη αγροτική δραστηριότητα.
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ περιορίστηκε στην εξέταση των δηλώσεων, αδιαφορώντας για τις σαφείς ενδείξεις παραποίησης και απάτης», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Θάνου, προσθέτοντας ότι «οι αρμόδιοι όφειλαν να μεταβούν στα σημεία για να διαπιστώσουν την πραγματική κατάσταση. Αν το έκαναν, θα διαπίστωναν πως υπήρχαν μεν ζώα, αλλά ο βοσκότοπος ήταν ήδη παραγωγικός – επομένως, η ενίσχυση δεν δικαιολογείτο».
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα κοινοτικά κονδύλια κατέληξαν σε χέρια επιτήδειων, στερώντας σημαντικά ποσά από πραγματικούς αγρότες που παλεύουν καθημερινά για την καλλιέργεια των χωραφιών τους.
Η υπόθεση έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία «αγρότες» υπέβαλαν πλαστά μισθωτήρια μέσω του ίδιου ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων), εμφανίζοντας ως βοσκοτόπια χιλιάδες στρέμματα συνιδιόκτητων εκτάσεων στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη.
Οι 13 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν –κατά περίπτωση– τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας. Από αυτούς, οι 12 φέρονται να εισέπραξαν συνολικά πάνω από 440.000 ευρώ, με τα ποσά ανά άτομο να κυμαίνονται από 13.000 έως και 91.000 ευρώ.
Ο πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού Μακρυρράχης, ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων, υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας πως ο συνεταιρισμός διαθέτει νόμιμη νομή βοσκής στις συγκεκριμένες εκτάσεις από το 1935, βάσει σχετικών αποφάσεων.
Από την πλευρά τους, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν εντός του πλαισίου σχετικής εγκυκλίου που δεν απαιτούσε αποδεδειγμένη αγροτική παραγωγή ή κατοχή ζωικού κεφαλαίου. Όπως είπαν, η μόνη προϋπόθεση ήταν η «καλή γεωργική κατάσταση» των βοσκοτόπων, δηλαδή να μην ξεπερνά το ύψος του χόρτου τα 70 εκατοστά. «Τα κοπάδια που έβοσκαν εκεί κρατούν το χόρτο στο ύψος… του παπουτσιού μας», ανέφερε ειρωνικά ένας εκ των κατηγορουμένων.
Η κ. Θάνου πρότεινε επιπλέον τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας για τη διερεύνηση νέων ποινικών ευθυνών: πέντε πρόσωπα ελέγχονται για ψευδορκία, δύο για ηθική αυτουργία σε αυτήν και ένα για ψευδή βεβαίωση.
Κλείνοντας την αγόρευσή της, η εισαγγελέας ανέφερε ότι εξετάζεται περαιτέρω ο ρόλος της ιδιοκτήτριας του ΚΥΔ στον Δομοκό, Α.Β., σε βάρος της οποίας εκκρεμεί ήδη δικογραφία για κακουργηματική πλαστογραφία. Όπως είπε, η ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποτελέσει ξεχωριστό σκέλος της έρευνας στην εν λόγω υπόθεση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ