Κυριακή 05 Μαϊου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: “Η κεταμίνη δόθηκε ενώ το παιδί βρισκόταν στη ζωή”, δήλωσε ο επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας

"Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε μέσω γαστροστομίας. Μπορεί να δόθηκε ή ενδοφλέβια ή ενδομυικά. Αφού γίνει η υποξία θέλουμε 3 με 5 λεπτά να γίνει η μυδρίαση", δήλωσε ο μάρτυρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Πισπιρίγκου: “Η κεταμίνη δόθηκε ενώ το παιδί βρισκόταν στη ζωή”, δήλωσε ο επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας eurokinissi

Αίτημα για εξέταση κατ’ αντιπαράσταση επτά γιατρών με τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη υπέβαλλε η υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Η τοποθέτηση Μπουζιάνη καθιστά 7 γιατρούς ψεύτες και συνωμότες για να καλύψουν το λάθος τους. Θέτουμε το αίτημα για τον ακριβέστατο προσδιορισμό της αξιοπιστίας όλων των μαρτύρων. Υποβάλλουμε το αίτημα για να αποφασίσετε για την αξιοπιστία των μαρτύρων και ενδεχομένως και άλλων συνεπειών» είπε ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου επιφυλάχθηκε να προτείνει επί του αιτήματος, ενώ ζήτησε να κληθεί για κατάθεση ο επιμελητής της παιδιατρικής του νοσοκομείου του Ρίου Άρης Μπερτζουάνης.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα ο καθηγητής τοξικολογίας Νικόλαος Ράικος, που εντόπισε την μεγάλη ποσότητα κεταμίνης στον οργανισμό της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη.

Πρόεδρος: Το αίμα είχε ληφθεί από τη καρδιά;

Μάρτυρας: Όταν δεν ξέρουμε πολλά για ένα περιστατικό είναι καλό να πάρουμε και καρδιακό και μηριαίο αίμα και να κάνουμε τη σύγκριση. Όμως όταν έχουμε ένα ταχύτατο θάνατο επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακατανομή σε όλο το σώμα το αίμα της καρδιάς ανταποκρίνεται καλύτερα στη φαρμακολογική κατάσταση. Εξετάσαμε το αίμα, εμείς στο εργαστήριο δεν γνωρίζαμε τίποτα. Ταυτοποιήθηκαν πολλά φάρμακα που χορηγούνται στην ιατρική στη θεραπεία. Ζήτησα το φάκελο νοσηλείας. Πραγματικά στην κεταμίνη ήταν πολύ μεγάλες οι κορυφές.

Πρόεδρος: Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Γίνεται μια πρώτη ανάλυση. Στο φάκελο νοσηλείας δεν εμφανίζεται πουθενά. Ζήτησα να μάθω για ό,τι φάρμακο χορηγήθηκε στη νοσηλεία. Τελικά επιβεβαιώνω ότι στο φάκελο δεν υπήρχε πουθενά κεταμίνη, δεν προέκυψε κάπου να έχει χρησιμοποιηθεί.   

Πρόεδρος: Μπορείτε να μας πείτε αν έχει κάποιες ιδιότητες η φορμόλη μέσα στην οποία βρίσκονται τα όργανα;

Μάρτυρας: Κάνει αφυδάτωση, έχουμε συρρίκνωση, έχουμε την απώλεια του βάρους του νερού.

Πρόεδρος: Πότε ζυγίζονται τα όργανα;

Μάρτυρας: Όταν ανοίξεις τη σορό.  

Πρόεδρος: Ζυγίζονται και μετά;

Μάρτυρας: Είναι θέμα του παθολογοανατόμου.

Πρόεδρος: Εδώ πότε ζυγίστηκε;

Μάρτυρας: Μετά. Τα βάρη αυτών των ιστών τα συγκρίνουμε με αντίστοιχους ιστούς που ήταν σε φορμόλη. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ήταν ένα παιδί με εγκεφαλοπάθεια και έχει ατροφία. Δεν μπορούμε όμως να συγκρίνουμε το βάρος της καρδιάς μετά το θάνατο με τη καρδιά που είναι στην φορμόλη.

Πρόεδρος: Πείτε μας για τη κεταμίνη, τι ουσία είναι;

Μάρτυρας: Καταρχάς είναι ένα ασφαλές φάρμακο όταν είναι στα χέρια του γιατρού. Χορηγείται στην αναισθησία. Το πόσο θα δοθεί εξαρτάται από τον ασθενή και την οδό χορήγησης. Ακόμη όμως και στις ελάχιστες δόσεις θα πέσει το οξυγόνο και αυτό προκύπτει από κλινικές μελέτες. Ο πλέον κατάλληλος είναι ο αναισθησιολόγος, θα πρέπει να δοθεί δόση σταδιακά, γιατί αν την δώσεις μία και έξω θα σου κάνει στιγμιαία στον εγκέφαλο πολύ μεγάλη συγκέντρωση και η πτώση οξυγόνου θα είναι μεγαλύτερη. Η δράση της δεν είναι θεραπευτική είναι αναισθητική. Η κεταμίνη βοηθά την καρδιά σε αντίθεση με άλλα φάρμακα, ρίχνει το οξυγόνο αλλά κρατά την καρδιά σε καλή κατάσταση. Μεταξύ άλλων προκαλεί σιελόρροια, μυδρίαση.

Δίκη Πισπιρίγκου

eurokinissi

Πρόεδρος: Σε σχέση με το παιδί που ήταν 25 κιλά αν υποθέσουμε ότι κάποιος γιατρός του έδινε κεταμίνη ποιά θα ήταν η ενδεδειγμένη δόση και με δεδομένη τν κατάσταση της υγείας του παιδιού;

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο μάρτυρας υποστήριξε πως η κεταμίνη δεν μπορεί να δόθηκε μέσω γαστροστομίας

Μάρτυρας: Για να κάνουμε μια τέτοια προσέγγιση σε ένα μεταθανάτιο αίμα, υπάρχουν δύο τρόποι. Αν οι συγκεντρώσεις είναι παρόμοιες με τις αναισθητικές στη περίπτωση αυτή η προσέγγιση είναι εύκολη ξέρουμε την δόση και επίσης ξέρουμε τον χρόνο θανάτου. Στη περίπτωση αυτή επειδή ξεπερνά τις κλινικές μελέτες, τα 6,5 μιλιγκράμ δεν τα χουμε συναντήσει. Πρέπει να βρούμε και έστω από τα λίγα περιστατικά της βιβλιογραφίας παρόμοιους θανάτους.

Πρόεδρος: Λέτε ότι η συγκέντρωση κεταμίνης ήταν 6,5 μικρογραμμάρια ανά μλ αίματος. Άρα συνολικά ήταν 250 περίπου;

Μάρτυρας: Ναι. Συγκριτικά με τα δυο άλλα περιστατικά που είχαμε.

Πρόεδρος: Λέτε ότι ο χρόνος ζωής της κεταμίνης στο αίμα είναι περίπου δυο ώρες έως τέσσερις ώρες, μπορείτε να μας το εξηγήσετε λίγο;

Μάρτυρας: Στα παιδιά αυτό που έχει παρατηρηθεί δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Σε σχέση με τους ενήλικες όμως τα παιδιά μεταβολίζουν γρηγορότερα την κεταμίνη, σύμφωνα με μελέτες. Μέχρι το 7ωρο είναι ανιχνεύσιμη η κεταμίνη. Αλλά εξαρτάται πάντα με την δόση, σε μεγάλη δόση ο χρόνος ανίχνευσης παρατείνεται.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως η κεταμίνη δεν μπορεί να δόθηκε μέσω γαστροστομίας στη Τζωρτζίνα. «Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε μέσω γαστροστομίας. Μπορεί να δόθηκε ή ενδοφλέβια ή ενδομυικά. Αφού γίνει η υποξία θέλουμε 3 με 5 λεπτά να γίνει η μυδρίαση. Πότε γίνεται τώρα η ανακοπή; Να εμφανιστεί η λεγόμενη ασφυγμική λειτουργία και μέχρι να εκδηλωθεί η ασυστολία μπορεί να είναι 5 και δέκα λεπτά. Όποιος πει ακριβώς δέκα λεπτά κάνει λάθος. Εξαρτάται πάντα από τη δόση, το χρόνο που χορηγήθηκε, την κατάσταση του παιδιού και όταν συνυπάρχουν και άλλα φάρμακα. Η εγκεφαλοπάθεια επίσης είναι καταλυτική, άρα υπάρχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες που ακόμη και μια μικρότερη δόση μπορεί να ήταν θανατηφόρα» είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πείτε για το μεταβολισμό της

Μάρτυρας: Για να υπάρξει μεταβολισμός πρέπει να στέλνει αίμα η καρδιά. Δε γίνεται διαφορετικά σε καμία περίπτωση. Εδώ δεν υπήρχε δραστηριότητα, από τις 2.28 ή στις 2.30 αίμα δεν πήγαινε στα όργανα του παιδιού. Μεταβολισμός δεν υφίσταται μετά την καρδιακή ανακοπή. Στο πεντάλεπτο επάνω χωρίς αιμάτωση ο εγκέφαλος έχει τελειώσει και αν σωθεί για κάποιο λόγο είναι κλινικά νεκρός.

Καράμπελας (υποστήριξη κατηγορίας): Ο κ Τσιούβας ο γιατρός που έκανε την ανάνηψη στη Τζωρτζίνα απέκλεισε χορήγηση κεταμίνης ως κατασταλτικό φάρμακο καταθέτοντας στην ανακρίτρια. Συμφωνείτε με αυτή τη προσέγγιση;

Μάρτυρας: Απόλυτα.

Καράμπελας: Η ευρεθείσα συγκέντρωση κεταμίνης σας παραπέμπει σε εφάπαξ χορήγηση ή σταδιακή;

Μάρτυρας: Το πιο πιθανό είναι ότι χορηγήθηκε εφάπαξ.

Μπάκα (υπεράσπιση):  Στις 11.4 η κ. κατηγορούμενη φέρεται σύμφωνα με το βούλευμα να προκάλεσε ανακοπή στο παιδί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας με κεταμίνη. Μπορείτε αυτό να το υποστηρίξετε;

Μπάκα: Ο κ. Μπουζιάνης μας είπε ότι δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στη καριέρα σας περίπτωση δηλητηρίασης με κεταμίνη. Ισχύει;

Μάρτυρας: Όχι δεν έτυχε να αντιμετωπίσω. Έχουμε ανιχνεύσει όμως κεταμίνη σε ασθενείς που κατέληξαν για άλλους λόγους, πχ. σε ένα ασθενή με προστάτη και σε ένα παιδάκι που του είχαν χορηγηθεί δόσεις αναισθητικές. Δηλητηρίαση όμως με κεταμίνη όχι.

Μπάκα: Αφού έγινε ΚΑΡΠΑ δεν έγινε ανακατονομή των φαρμάκων;

Μάρτυρας: Όχι, η ΚΑΡΠΑ είναι κάτι τοπικό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ