Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Δίκη Siemens: Ώρα απόφασης για τους 22 κατηγορούμενους

Ανακοινώνεται σήμερα η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Siemens: Ώρα απόφασης για τους 22 κατηγορούμενους FREEPIK

Στην έκδοση απόφασης για τη δίκη Siemens προχωρούν οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για τους 22 κατηγορούμενους οι οποίοι τον Σεπτέμβριο του 2021 βρέθηκαν ξανά στο εδώλιο όταν ξανάνοιξε ο φάκελος των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας.

Οι 22 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο μέσα από τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Από τον πρώτο βαθμό είχε τεθεί ζήτημα παραγραφής για ένα μεγάλο μέρος των κατηγοριών, ενώ από τους αρχικά 64 κατηγορούμενους, τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη για 54, καθώς οι υπόλοιποι δέκα είχαν φύγει ήδη από τη ζωή.

Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 22 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.

Η καθαρογραμμένη απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου αριθμούσε 3.997 σελίδες και αποτελούσε ουσιαστικά ένα αφήγημα διαφθοράς της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας.

Η απόφαση προχωρούσε σε πλήρη υιοθέτηση του ισχυρισμού του πάλαι ποτέ στρατηγού του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Τσουκάτου, ότι το 1 εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens κατέληξε στα κομματικά ταμεία και κυρίως σε πλήρη υιοθέτηση των καταγγελιών του ότι η Siemens χρηματοδοτούσε όλα τα πολιτικά κόμματα εξουσίας.

Δίκη Siemens

Pixabay

Δίκη Siemens: Παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων

Όπως αναφερόταν, το δικαστήριο “….πείθεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού , στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens , σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες , από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας τoυ 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) . δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό”.

Παράλληλα, σημειωνόταν πως «στο εσωτερικό της εταιρείας, της μητρικής αλλά και των θυγατρικών εταιρειών της που λειτουργούν ανά τον κόσμο, είχε συγκροτηθεί και λειτουργούσε μία ομάδα με ιδιαίτερα οργανωσιακά και λειτουργικά χαρακτηριστικά. Ο χρόνος συγκρότησης της ομάδας αυτής και τα μέλη που την είχαν συγκροτήσει χάνονται στην αχλή του χρόνου και για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να προκύψουν, είναι πάντως βέβαιο ότι ομάδα αυτή λειτουργούσε τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980, αν όχι και από πολύ παλαιότερα ακόμη. (…) Σκοπός της ομάδας αυτής ήταν η προώθηση των εργασιών της εταιρείας με οποιοδήποτε τρόπο, από τους οποίους όχι μόνο δεν αποκλειόταν, αλλά κατά κύριο λόγο εντάσσονταν σε αυτούς παράνομες πληρωμές, δηλαδή δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, υπηρεσιακών παραγόντων υπουργείων και Δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων των αντισυμβαλλόμενων με την εταιρεία εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ανά την υφήλιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ