Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021

Δίκη – Βιτριόλι: Έρευνα για πιθανούς συνεργούς της κατηγορούμενης – Αλλάζει τα δεδομένα η επιστροφή της υπόθεσης στον εισαγγελέα

Θα αποφασιστεί εάν θα καταδικαστεί για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η ίδια ζητά ή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη – Βιτριόλι: Έρευνα για πιθανούς συνεργούς της κατηγορούμενης – Αλλάζει τα δεδομένα η επιστροφή της υπόθεσης στον εισαγγελέα

Δίκη – Βιτριόλι: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για το βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου που έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ποινή που θα επιβληθεί στην κατηγορούμενη, ενώ θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα οδηγηθεί ξανά στον εισαγγελέα.

Έως την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν τρεις συνεδριάσεις και θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή της κατηγορούμενης, ενώ θα αποφασιστεί και για ποιο αδίκημα θα καταδικαστεί. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αφού αγορεύσουν όλοι οι δικηγόροι, οι δικαστές και οι ένορκοι.

Αναφορικά με το αδίκημα με το οποίο θα καταδικαστεί η κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι θα αποφασιστεί εάν θα είναι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η ίδια ζητά ή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, την πράξη που της έχει αποδοθεί με το κατηγορητήριο. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι κομβικής σημασίας καθώς αυτή θα κρίνει το ύψος της ποινής της 36χρονης. Δίκη Βιτριόλι

Εάν η κατηγορούμενη καταδικαστεί για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη τότε η μέγιστη ποινή φυλάκισης που προβλέπεται είναι τα 10 χρόνια, ενώ η καταδίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας έχει ως μέγιστη ποινή τα 15 χρόνια. Πάντως όπως προβλέπει ο νόμος, η 36χρονη δεν θα περάσει στη φυλακή περισσότερα από 5 έως 6 χρόνια.

Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ήταν καταπέλτης στην πρότασή του αναφέροντας ότι η κατηγορούμενη, διακατεχόμενη από «ποταπά κίνητρα, ανθρωποκτόνο εγωισμό και ηθική μικρότητα», ήθελε να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα, την οποία τελικώς καταδίκασε «εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει ένα Γολγοθά». Δίκη Βιτριόλι

Δίκη – Βιτριόλι: Απόφαση για επιστροφή στον εισαγγελέα

Εκτός από την ποινή της κατηγορούμενης, το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το αν η δικογραφία θα επιστρέψει ξανά στον εισαγγελέα έτσι ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα η 36χρονη να είχε συνεργούς για την επίθεση που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή οι δικηγόροι της Ιωάννας Παλιοσπύρου είχαν θέσει το ερώτημα για την ύπαρξη συνεργών κατά την προετοιμασία της επίθεσης, αλλά και για την πηγή προμήθειας του καυστικού υγρού από την κατηγορούμενη.

Η εισαγγελική πρόταση – καταπέλτης

Η κατηγορούμενη σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ήταν «εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό». δίκη βιτριόλι

Όπως ανέφερε «την παραμονή η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωαννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες τις συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

Μάλιστα, ο εισαγγελέας επικαλέστηκε και την  άδεια που ζήτησε από τη δουλειά της για την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την αποχώρηση της από το σημείο.

Στο επόμενο κεφάλαιο της πρότασης του εισαγγελέα, το οποίο χαρακτήρισε ως την  «ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή της Ιωάννας», έγινε περιγραφή των όσων συνέβησαν την ημέρα της επίθεσης.

«Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωαννα εισήλθε στο ισόγειο και ανέμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά» είπε ο εισαγγελέας που προχώρησε στην περιγραφή της επίθεσης: Δίκη βιτριόλι

«Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της,  την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρου στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας». Μόλις ο εισαγγελέας αναφέρθηκε σε ανθρωποκτόνο εγωισμό οι φίλες και οι συγγενείς της Ιωάννας που βρίσκονται έξω από τη δικαστική αίθουσα, ξέσπασαν σε λυγμούς. Δίκη βιτριόλι

Αμέσως μετά ο εισαγγελέας έδειξε φωτογραφίες από τα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση και με σπασμένη φωνή ανέφερε: «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την επίθεση αυτή. «Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεριοφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέος το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων» ανέφερε ο εισαγγελέας καταλήγοντας ότι «η Ιωαννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης». Δίκη βιτριόλι

Ο εισαγγελέας περιγράφοντας τις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωαννα είπε στους δικαστές: Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε.

Καταλήγοντας ο εισαγγελέας ανέφερε: «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης», είπε ο εισαγγελέας. 

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανο το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελεσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόδου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά» σημείωσε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ