Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021

Δίκη-Βιτριόλι: Κάθειρξη 15 ετών για την Έφη, στη φυλακή για 6 χρόνια – Ισόβια η καταδίκη της Ιωάννας από την επίθεση

Την αυστηρότερη των ποινών για απόπειρα ανθρωποκτονίας επέβαλε ομόφωνα το Δικαστήριο. Με την έκτιση, όμως, των 3/5 μπορεί να αιτηθεί αποφυλάκιση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη-Βιτριόλι: Κάθειρξη 15 ετών για την Έφη, στη φυλακή για 6 χρόνια – Ισόβια η καταδίκη της Ιωάννας από την επίθεση

Δίκη-Βιτριόλι: Αυλαία έπεσε στην πολύκροτη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. Μετά από 8 συνεδριάσεις, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κατέληξε στην καταδικαστική απόφαση για την κατηγορούμενη Έφη.

«Η δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δίκη μου πρέπει να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια. Και εγώ και η κοινωνία μας ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία της. Προσωπικά δικαιωμένη δεν βρίσκω με ποιον τρόπο θα μπορούσα να νοιώσω. Μόνο αν ο χρόνος γύριζε πίσω. Αλλά αυτό δεν γίνεται», ήταν το μήνυμα που είχε στείλει η ίδια η Ιωάννα, μία ημέρα πριν ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου η δίκη.

Και η Δικαιοσύνη υπήρξε αμείλικτη. Στην ομόφωνη απόφασή του, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Έφη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν της αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και της επέβαλε την ύψιστη ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα. Δίκη-Βιτριόλι

Η κατηγορούμενη καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς και 6 μηνών για απείθεια στο δικαστήριο, ενώ μετά τη συγχώνευση η τελική ποινή της ορίστηκε σε 15 έτη και τρεις μήνες. Παράλληλα, ιδιαίτερα αυστηρό υπήρξε το Δικαστήριο αποφασίζοντας πως η έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα κι έτσι η Έφη θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Δεν βοήθησε ούτε το γεγονός της σύνθεσης των ενόρκων, όπου μετά από το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης είχε γίνει νέα επιλογή με αποτέλεσμα να είναι όλοι άνδρες. Δικαστές και ένορκοι κινήθηκαν στην ίδια γραμμή πλεύσης και αποφάσισαν ομοφώνως. Δεν έγινε δεκτό ούτε καν το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικού λόγω σύννομου προτέρου βίου, παρ’ ότι με τις ισχύουσες διατάξεις αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για τις δικαστικές αρχές.

Δίκη-Βιτριόλι: Αποφυλάκιση σε 6 χρόνια

Η Έφη, όμως, θα παραμείνει στη φυλακή για ακόμη 6 χρόνια περίπου. Όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής της, μπορεί να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης.

Δεδομένου ότι, ήδη έχει εκτίσει κάποιο διάστημα στο πλαίσιο της προφυλάκισης (πάνω από 17 μήνες), ενώ από τη πρώτη στιγμή πραγματοποιεί και μεροκάματα στη φυλακή όπου οι μέρες φυλάκισης μετράνε διπλές, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των δικηγόρων της Ιωάννας, σε 5,5 με 6 χρόνια ενδέχεται να είναι ελεύθερη. Δίκη-Βιτριόλι

«Όσον αφορά την κατηγορία και την απόφαση ναι είμαστε δικαιωμένοι. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε έναν αγώνα για να μείνει το συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να βγει η απόφαση. Από εκεί και πέρα όπως έχω ξαναπεί ο πραγματικός χρόνος που θα εκτίσει την ποινή της θα είναι περίπου 5,5 χρόνια αφαιρουμενου του χρόνου που έχει ήδη παραμείνει στις φυλακές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαδικασίας.

«Η αντιδιαστολή είναι εντυπωσιακή και εντελώς άδικη για την Ιωάννα», είχε σχολιάσει προ ημερών και ο έτερος δικηγόρος της Ιωάννας, Νίκος Αλεξανδρής για το γεγονός ότι η 37χρονη θα βγει από τη φυλακή νωρίτερα από ότι η Ιωάννα θα ολοκληρώσει τη θεραπεία αποκατάστασης των σοβαρών τραυμάτων που υπέστη από το βιτριόλι.

«Να υπενθυμίσω ότι έχουμε μόνο μια ακόμα υπόθεση παγκοσμίως αντίστοιχου, σε έκταση και βαρβαρότητα, περιστατικού στην Αγγλία, στην οποία ο δράστης καταδικάστηκε σε δις ισόβια» σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής και είπε πως επειδή δεν υπήρχαν τέτοιες υποθέσεις στην Ελλάδα στο παρελθόν «φανερώνεται μια ανομολογία στην Ελλάδα, σχετικά με τόσο βάρβαρες υποθέσεις». Δίκη-Βιτριόλι

Εισαγγελέας: Επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα

Χαρακτηριστική υπήρξε η αναφορά του εισαγγελέα της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Χαράλαμπου Μαστραντωνάκη, όπου προτείνοντας την απόρριψη της αναστέλλουσας δύναμης της έφεσης, περιέγραψε ένα άτομο επικίνδυνο και ικανό να διαπράξει αντίστοιχα εγκλήματα.

«Λαμβάνοντας υπόψη της φύσεως και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης της κατηγορούμενης, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισης της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή της παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το Νώντα φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα. Η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη».

Ο εισαγγελέας εξάλλου υπήρξε καταπέλτης για το χαρακτήρα και τη στάση της Έφης σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, κάνοντας λόγο για ένα άτομο που έδρασε σαν θηρευτής της φύσης, διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό. Δίκη-Βιτριόλι

«Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά» ανέφερε στην πρότασή του, επισημαίνοντας πως «στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της,  την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρου στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας».

Και σημείωσε: «Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελεσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ