Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Δίκη-βιτριόλι: Ώρα απολογίας για την κατηγορούμενη – Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο που “δείχνουν” τις προθέσεις της – Τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα δώσει εξηγήσεις την Πέμπτη για την επίθεση στην Ιωάννα η 36χρονη κατηγορούμενη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη-βιτριόλι: Ώρα απολογίας για την κατηγορούμενη – Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο που “δείχνουν” τις προθέσεις της – Τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει EUROKINISSI

Όταν επέλεξε να σπάσει τη σιωπή της, η 36χρονη Έφη είχε δηλώσει προ μηνών κατά την ανακριτική διαδικασία πως ήθελε μόνο να πληγώσει την Ιωάννα και όχι να την σκοτώσει, θεωρώντας την υπεύθυνη για ένα προσωπικό της θέμα.

Η μέχρι σήμερα ακροαματική διαδικασία στις 4 συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου καταδεικνύουν βάσει των καταθέσεων από μάρτυρες πως με την πράξη της υπήρχε σοβαρός κίνδυνος θανάτου της Ιωάννας και πως θα έπρεπε να το γνωρίζει.

Παράλληλα, οι έρευνες στο κινητό της κατηγορούμενης φαίνεται να «καίνε» την 36χρονη, καθώς αποκαλύπτουν τις διαδικτυακές της αναζητήσεις σχετικά με την απόκτηση καυστικού υγρού και ερωτήσεις για τον τρόπο χρήσης και δράσης του. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά των συνηγόρων στο tracker με το οποίο εντοπιζόταν η θέση της Ιωάννας.

Μεταξύ των διαδικτυακών αναζητήσεων της κατηγορούμενης όπως έγραψε και το dikastiko.gr βρέθηκαν ερωτήματα του τύπου «πού μπορώ να βρω υδροκυάνιο;», «τι προκαλεί το έμφραγμα;», «σε πόση ώρα δρα η ατροπίνη;», «ποια είναι τα οξέα;» και «τι προκαλούν τα οξέα;».

Λύτρας βιτριόλι

EUROKINISSI

Γιατί επιτέθηκε στην Ιωάννα

Το βασικότερο ερώτημα, που θα κληθεί να απαντήσει η κατηγορούμενη, κι αυτό που θέτει κατ’ επανάληψη και το ίδιο το θύμα, είναι το γιατί. Η κατηγορούμενη στην σύντομη απολογία που έδωσε τον περασμένο Απρίλιο κατά το στάδιο της ανάκρισης, αρκέστηκε να πει πως θεωρούσε την Ιωάννα υπεύθυνη για ένα προσωπικό της θέμα, υποστηρίζοντας πως δεν ήθελε να σκοτώσει την κοπέλα αλλά μόνο να την πονέσει.

Βεβαίως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία κατατείνουν στο αντίθετο. Γιατροί και πραγματογνώμονες στις καταθέσεις τους ήταν ξεκάθαροι: η ποσότητα του καυστικού υγρού, η πυκνότητά του και η εγγύτητα της ρίψης θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο στην κοπέλα που έκτοτε έχει έρθει αντιμέτωπη με σειρά χειρουργικών επεμβάσεων όχι για  αισθητικούς λόγους αλλά προς  αποκατάσταση βασικών της λειτουργιών.

Αν τώρα το προσωπικό θέμα που επικαλείται ως αιτία του «κακού» είναι ένας άνδρας, από την κατάθεση του φερόμενου ως «μήλον της έριδος» στο δικαστήριο, του 40χρονου Νώντα,  και την κατ΄ αντιπαράσταση εξέτασή του με την Ιωάννα προέκυψε πως οι δυο τους δεν έχουν καν συναντηθεί  δια ζώσης!

Από την έδρα πάντως αναμένεται να ζητηθούν διευκρινίσεις και για τη φράση της προς την Ιωάννα μέσα στο δικαστήριο «Εσύ γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό.».

Η ύπαρξη συνεργών

Τα επόμενα σημαντικά ερωτήματα είναι αφενός πως και από που προμηθεύτηκε το βιτριόλι, με δεδομένο του ότι όπως ανέφεραν μάρτυρες δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να το πάρει, και αφετέρου αν στην αποτρόπαια πράξη της είχε «βοήθεια» και από ποιους.

Οι νομικοί παραστάτες της Ιωάννας έχουν εστιάσει σε δύο πρόσωπα, έναν 36χρονο άνδρα και μία γυναίκα φίλη της κατηγορούμενης, με τα οποία η Έφη είχε επικοινωνία πριν και μετά την επίθεση. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε στο αίτημα των δικηγόρων της Ιωάννας, Απόστολου Λύτρα και Νίκου Αλεξανδρή, να κληθούν να καταθέσουν, με παράγοντες της δίκης να εκτιμούν πως τελικά ο ρόλος τους είναι πολύ πιθανόν να εξεταστεί μέσω ξεχωριστής έρευνας από την δικαιοσύνη.

Δίκη επίθεσης με βιτριόλι: Διέκοψε για τις 30 Σεπτεμβρίου το Δικαστήριο

eurokinissi

Τι λέει ο συνήγορος της Απ. Λύτρας

Όπως ωστόσο δηλώνει στην «Realnews» ο κ. Λύτρας, «Ανεξάρτητα με το τι θα επιλέξει να πει ή  να μην πει η κατηγορούμενη στην απολογία της, η ίδια της η πράξη και η όλη στάση της μέχρι και σήμερα τα έχουν πει ήδη όλα. Δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν επιδεικνύει ίχνος μεταμέλειας, τουναντίον φαίνεται πως απολαμβάνει τον πόνο που προκάλεσε».

Κάνοντας ο κ. Λύτρας και μία αποτίμηση των όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία σημειώνει πως από τους μάρτυρες και τα στοιχεία που παρουσιάστηκα «Προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι σκοπός της κατηγορούμενης ήταν να αφαιρέσει την ζωή της Ιωάννας. Όλοι οι γιατροί που εξετάστηκαν από το Δικαστήριο κατέθεσαν με βεβαιότητα ότι η επίθεση που δέχτηκε με καυστικό υγρό ήταν ικανή να επιφέρει τον θάνατο είτε δια της κατάποσης, είτε δια της εισπνοής είτε λόγω της τρώσης των αγγείων της τραχείας. Αυτό που της έσωσε την ζωή όπως όλοι τους τόνισαν είναι το γεγονός ότι από τύχη δεν το εισέπνευσε και δεν το κατάπιε παρότι έχουν καεί περιμετρικά τα χείλη και η μύτη καθώς και το γεγονός ότι κατάφερε να φτάσει άμεσα στο φαρμακείο και να γίνουν πλύσεις με νερό. Οι ίδιοι κατέθεσαν ότι η ποσότητα του θεϊκού οξέως που χρησιμοποιήθηκε ήταν παρά πολύ μεγάλη την στιγμή μάλιστα που μόλις 5 ml μπορούν να απόβουν μοιραία. Η δε κα Καλοφώνου (σ.σ. διευθύντρια πλαστικής χειρουργικής του Θριασίου Νοσοκομείου που παρακολουθεί την Ιωάννα από την δεύτερη ημέρα της επίθεσης έως σήμερα) τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο τοξικό έγκαυμα που έχει καταγράφει στα ελληνικά δεδομένα και πιθανότατα και διεθνώς. Επιπλέον τονίστηκε από όλους τους ιατρούς ότι όλες οι συσκευασίες που διατίθενται στο εμπόριο φέρουν ενδείξεις επικινδυνότητας, αναφέρουν “κίνδυνος θάνατος” και οπωσδήποτε αυτός που το προμηθεύεται γνωρίζει ότι είναι ικανό να επιφέρει θάνατο σε επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό την στιγμή που διαβρώνει μέχρι και  τα μέταλλα. Από την επισκόπηση των εγγράφων της δικογραφίας καταδείχθηκε επίσης ότι η κατηγορούμενη αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη έκανε αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τρόπους θανάτωσης όπως δηλητήρια που δεν εντοπίζονται,  ενώ από μαρτυρικές καταθέσεις προέκυψε ότι έψαχνε τρόπους να προσεγγίσει την Ιωάννα στο νοσοκομείο προφανώς γιατί σκοπός της ήταν να την θανατώσει.».

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ