Κυριακή 02 Απριλίου 2023

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Καταπέλτης ο εισαγγελέας – Ζήτησε την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Τι πρότεινε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σωτήρης Μπουγιούκος. Τα δικά τους σφοδρά χτυπήματα οδήγησαν στο θάνατό του. Ζήτησε να κηρυχθούν αθώοι οι 4 αστυνομικοί. Στο δικαστήριο και η Μάγδα Φύσσα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Καταπέλτης ο εισαγγελέας – Ζήτησε την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σωτήρης Μπουγιούκος στη δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Από την άλλη πλευρά, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι οι τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο και αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία. Κατά την αγόρευση του παράθεσε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και επισήμανε ότι οι δύο κατηγορούμενοι έδρασαν τιμωρητικά και με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δικά τους σφοδρά χτυπήματα συνδέονται αιτιώδως με τις ισχααιμικού τύπου αλλοιώσεις που ενεργοποιήσαν μηχανισμό στο θύμα και οδήγησαν στο θάνατο του.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής πρότασης ήταν παρόντες στο δικαστήριο οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου και η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Τι μετέδιδε νωρίτερα το dikastiko.gr

Τα όσα ακούστηκαν από τους μάρτυρες στο Δικαστήριο υπήρξαν συγκλονιστικά. «Είδα παρά πολύ μανία. Μεγάλη μανία. Ένα ασυγκράτητο μίσος μια οργή. Δεν ξέρω αν ήταν προσωπικό. Δεν έχω δει τέτοια συμπεριφορά, ούτε για εν δυνάμει κλεφτή. Οι κλωτσιές έβρισκαν και στο τζάμι και στο κεφάλι του» ανέφερε ένας μάρτυρας του περιστατικού, περιγράφοντας τον Ζακ ως έναν άνθρωπο φοβισμένο και παραδομένο. Η εντύπωση μου ήταν ότι τον σκότωσαν στο ξύλο. Και πολύ πιο γρήγορα θα μπορούσε να είχε φύγει από τη ζωή. Ήταν πολύ δυνατά τα χτυπήματα. Τους φώναζα «θα τον σκοτώσετε και επέμεναν έξαλλοι».

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Αισθανόμουν ότι τον χτυπούσαν με τέτοιο τρόπο για να τον τιμωρήσουν. Ήταν η οργή…» περιέγραψε από την πλευρά της μια γυναίκα συνταξιούχος αστυνομικός που ήταν επίσης αυτόπτης μάρτυρας στο σημείο.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ένας κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος χαρακτήρισε το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή, «ρατσιστικό έγκλημα», υπογραμμίζοντας ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ότι όλοι μας μπορούμε να είμαστε ήσυχοι και ασφαλείς επειδή  πρακτικές βαρβαρότητας εκ μέρους ιδιωτών  και του κράτους τιμωρούνται. Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο».

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Τι είπαν οι ιατροδικαστές

Κατηγορηματικοί υπήρξαν οι ιατροδικαστές πως ο Ζακ δεν είχε παθολογικά αίτια που δικαιολογούν τον θάνατό του. Αναλύοντας τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, είχε υπογραμμίσει πως ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο το οποίο προκλήθηκε από τις κακώσεις.

«Ο Ζαχαρίας Κωστοπουλος έκανε ένα ισχαιμικό επεισόδιο από τις κακώσεις χωρίς να προσδιορίζεται ποιά ήταν αυτή. Επίσης αποκλείστηκαν με τις εξετάσεις άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό» εξήγησε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε πως έχει συναντήσει ξανά στην πορεία του περίπτωση ισχαιμικό έπειτα από ξυλοδαρμό, με το θύμα να οδηγείται στο θάνατο.

Ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν είχε κάποιο ιατρικό πρόβλημα συνεπεία του οποίου θα μπορούσε να επέλθει ο θάνατος του 33χρονου, καταρρίπτοντας έτσι την υπερασπιστική γραμμή.

Σε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου απέδωσε το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και η Σουλτάνα Μαυριανού, η δεύτερη ιατροδικαστής που μαζί με τον Νίκο Καλογριά είχαν συνυπογράψει την ιατροδικαστική έκθεση.

Καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στο οποίο ήταν παρούσα και η Μάγδα Φύσσα για να συμπαρασταθεί στους γονείς του 33χρονου ακτιβιστή, η ιατροδικαστής επιβεβαίωσε όσα είχε αναφέρει στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Ν. Καλογριάς.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Οι… ξώφαλτσες κλωτσιές και ο ρόλος των αστυνομικών

Ο μεσίτης που κατηγορείται μαζί με τον κοσμηματοπώλη και τέσσερις αστυνομικούς για το θάνατο του Ζακ προχώρησε σε πλήρη άρνηση της κατηγορίας που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι δεν τον χτύπησε, αλλά «το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου, χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή, αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα».  Ο ίδιος είπε στους δικαστές ότι έδρασε προκειμένου να προστατεύσει τους συνανθρώπους του.

Κατά την απολογία του για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλαδστωνος, είπε μεταξύ άλλων ότι επιθυμούσε να «κρατήσω το Ζαχαρία στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει». Όπως μάλιστα κατέθεσε «ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό».

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους υποστήριξαν πως ακολούθησαν την ηπιότερη μέθοδο σύλληψης, ισχυριζόμενοι πως ο Ζακ ήταν επικίνδυνος. Στις καταθέσεις τους ανέφεραν πως νόμιζαν ότι κόπηκε από τα γυαλιά του κοσμηματοπωλείου και μετά είδαν ότι υπήρχαν κάποια χτυπήματα.

«Το άτομο ήταν σε κατάσταση αμόκ και δεν ξέραμε πως θα λειτουργήσει. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα» ανέφερε ο πρώτος αστυνομικός που έφτασε στο σημείο και ανέφερε ένας εκ των αστυνομικών σχετικά με το μαχαίρι που καταγγέλλεται πως κρατούσε ο Ζακ Κωστόπουλος και στο οποίο δε βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα: «Στην προσπάθεια του να φύγει ο Ζακ Κωστόπουλος κόπηκε στα τζάμια. Με πλησίασε ένας πολίτης (σσ: ο μεσίτης) και μου είπε ότι τον αφόπλισε από το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει στο κατάστημα. Μπήκα στο κοσμηματοπωλείο για να διαφυλάξω το πειστήριο, αλλά δεν είχα γάντια μιας χρήσης. Με τις άκρες των δακτύλων μου το έπιασα από τις εγκοπές που έχει για να μην αλλοιωθούν δακτυλικά αποτυπώματα. Δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε στα εργαστήρια. Δεν καθαρίστηκε σε καμία περίπτωση» είπε ένας εκ εκ των τεσσάρων αστυνομικών.

Ο δεύτερος αστυνομικός υποστήριξε στην απολογία του ότι η μόνη σωματική επαφή που είχε με τον Ζακ Κωστόπουλο ήταν όταν τον ώθησε στο γλουτό προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν με τους συναδέλφους του. «Είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε. Έφυγε ζωντανός. Την ώρα που σηκώθηκε με γυαλί ήταν επικίνδυνος. Από τη στιγμή που είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να τον δεσμεύσουμε» ανέφερε.

eurokinissi

Οι συγκλονιστικές καταθέσεις των γονιών του

«Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας» είχε πει η μητέρα του Μαίρη, με δάκρυα στα μάτια και προκαλώντας συγκίνηση ακόμη και στους ενόρκους.

«Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ οι κατηγορούμενοι) δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζι και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθαινω και γω γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας… Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται το μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις τους και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί» κατέθεσε.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Είχε προηγηθεί η κατάθεση του πατέρα του, που ήταν ο πρώτος μάρτυρας που ανέβηκε στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Περιέγραψε το παιδί του ως έναν άνθρωπο με κοινωνική ζωή, χαρούμενο που είχε τη στήριξη της οικογένειάς του. Αναφέρθηκε και στις φορές που προσπαθούσε να του εξηγήσει πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο: «Μου χαμογελούσε, δίκιο έχεις μπαμπά και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο…».

«Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχος το τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων» είπε επιρρίπτοντας ευθύνες στους αστυνομικούς και συμπλήρωσε ότι: «Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατανε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε πένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πως είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα» ξέσπασε.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος έχανε τη ζωή του σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε η δίκη, τρία σχεδόν χρόνια μετά.

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διέψευσαν την εκδοχή τόσο της απόπειρας ληστείας όσο και της κατοχής μαχαιριού (δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Ζακ), προκαλώντας την οργή του κόσμου. Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν αρνητικές όσον αφορά την χρήση ουσιών ή αλκοόλ.

Στο εδώλιο κάθισαν έξι πρόσωπα. Με το παραπεμπτικό βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή ζητούσε να παραπεμφθούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Επίσης από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία και κατά των αστυνομικών.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι του/της Zackie Oh”: “Η οικογένεια Κωστόπουλου έχει ζητήσει, ήδη από την έκδοση του βουλεύματος, τη μετατροπή της κατηγορίας από θανατηφόρα σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία. Τα στοιχεία της δίκης έδειξαν ότι και οι έξι κατηγορούμενοι αντιλαμβάνονταν ότι οδηγούν τον Ζακ στον θάνατο. Και πράγματι, ο Ζακ μπήκε στο ασθενοφόρο χωρίς σφυγμό και αναπνοή, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης. Είναι πραγματική πρόκληση να προσπαθούν οι κατηγορούμενοι να πείσουν για το αντίθετο, όπως είναι πρόκληση να δικάζονται για θανατηφόρα σωματική βλάβη”.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με αγορεύσεις συνηγόρων της οικογένειας του θύματος.

ΒΙΝΤΕΟ: MEGA

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ