Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Να επικαιροποιηθεί η πλατφόρμα ραντεβού για αιτήματα ανανέωσης άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς

Τα προβλήματα με την πλατφόρμα ορισμού κατάθεσης αιτημάτων ανανέωσης αδειών παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης άδειας παραμονής για εξαιρετικούς λόγους τέθηκαν κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣΑ με στελέχη της γενικής γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Να επικαιροποιηθεί η πλατφόρμα ραντεβού για αιτήματα ανανέωσης άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς

Η αντιπροσωπεία του ∆ΣΑ αποτελούμενη από τους συμβούλους, Φώτη Κωτσή και Χρυσούλα Μαρινάκη τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης τουλάχιστον μια ημέρα πριν την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας ορισμού ραντεβού κατάθεσης, προκειμένου να σταματήσει ο αιφνιδιασμός πληρεξουσίων δικηγόρων και πολιτών.

Όπως συμφωνήθηκε, τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα προσδιορισμού ραντεβού κατάθεσης και για τις τέσσερις ∆ιευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αττικής για τις άδειες παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου, κατόπιν ρητής προγενέστερης ανακοίνωσης.

Παράλληλα, από πλευρά της γενικής γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημάνθηκε η αναγκαιότητα έγκαιρης ακύρωσης εκ μέρους των πληρεξουσίων δικηγόρων των ραντεβού που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να υπάρχει χρόνος να αξιοποιηθούν από άλλους ενδιαφερόμενους και να μην δεσμεύονται περαιτέρω αδικαιολόγητα.

Από την αντιπροσωπεία του ∆ΣΑ εκφράστηκε επίσης η αναγκαιότητα άμεσης έναρξης της διαδικασίας κατάθεσης αιτημάτων χορήγησης αδειών για εξαιρετικούς λόγους στην Αττική, διαδικασία που έχει ανασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αρμόδιοι φορείς δήλωσαν ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας κάποιων τεχνικών ζητημάτων και ευελπιστούν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Τέλος, ως προς το χρόνο ορισμού κατάθεσης αιτημάτων που υποβάλλονται μέσω email τονίστηκε από την αντιπροσωπεία του ∆ΣΑ ότι η πρακτική προσδιορισμού εκπρόθεσμων ραντεβού εγείρει σοβαρά ζητήματα, καθώς κατά το διάστημα αναμονής συνήθως οι υπήκοοι τρίτων χωρών εκπίπτουν της νομιμότητας και συνεπώς παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα τους (π.χ δυνατότητα ασφάλισης και νόμιμης εργασίας). Για το ζήτημα αυτό η ∆ιοίκηση επιφυλάχθηκε να αξιολογήσει τρόπους για τον περιορισμό της πρακτικής αυτής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ