Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Δικηγόροι εν “εξάλλω” για τις αναφορές πως “μόνο 3.470 δικηγορικά γραφεία χρησιμοποιούν POS”

Σφοδρή αντίδραση εκ μέρους του Δημ. Βερβεσού για το θέμα που αναδείχτηκε με στοιχεία από την ΑΑΔΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι εν “εξάλλω” για τις αναφορές πως “μόνο 3.470 δικηγορικά γραφεία χρησιμοποιούν POS” eurokinissi

Έντονη υπήρξε η αντίδραση των δικηγόρων σχετικά με δημοσίευμα που τους συγκαταλέγει μεταξύ των επαγγελματιών που δεν χρησιμοποιούν POS και για τους οποίους «οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι άγνωστη λέξη».

Σε μία ιδιαιτέρως αιχμηρή επιστολή του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός απορρίπτει τους ισχυρισμούς που εμμέσως, πλην σαφώς φέρουν τους δικηγόρους να συμμετέχουν σε φοροδιαφυγή λόγω μη χρήσης POS.

Δημήτρης Βερβεσός

eurokinissi

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μόλις «3.470 δικηγόροι (γραφεία) δέχτηκαν πληρωμή μέσω POS», τη στιγμή που «οι δικηγόροι (όχι τα γραφεία) ξεπερνούν τις 22.000». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βερβεσός θα έπρεπε «να αναφερθεί εν συνόλω το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών έναντι του συνόλου των πραγματοποιούμενων συναλλαγών από εκάστη επαγγελματική κατηγορία, και εν προκειμένω τους δικηγόρους. Τούτο διότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συναλλαγών των δικηγόρων λαμβάνει χώρα μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (με e-banking) και όχι μέσω POS».

Αιχμές αφήνει και για το γεγονός πως «στο άρθρο γίνεται αναφορά στο συνολικό αριθμό των δικηγόρων, κατ’ αντίστιξη (υποτίθεται) προς τη μειωμένη χρήση POS από τον κλάδο. Παραγνωρίζεται, με τον τρόπο αυτό, η επαγγελματική πραγματικότητα μιας πολύ μεγάλης μερίδας δικηγόρων, και δη εκείνων εργάζονται με καθεστώς έμμισθης εντολής ή με οιονεί έμμισθη σχέση («μπλοκάκι»), εκείνων που χρησιμοποιούν την κατοικία τους ως επαγγελματική έδρα, αλλά και εκείνων που δεν έχουν καμία παράσταση και άρα στερούνται επαγγελματικών συναλλαγών, για τους οποίους η μη χρήση POS είναι απολύτως φυσιολογική (ήτις εγγίζει ποσοστό άνω του 50% του σώματος)».

Παράλληλα, τονίζει πως σε συμφωνία με τράπεζα «οι δικηγόροι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, χρησιμοποιούν virtual POS, που λειτουργεί απευθείας μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, χωρίς τερματικό, και χωρίς την καταβολή πάγιου μηνιαίου τέλους χρήσης».

eurokinissi

Αναλυτικά η επιστολή του Δ. Βερβεσού για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των δικηγόρων

“Κύριε Διευθυντά,

Στο κυριακάτικο φύλλο της Εφημερίδας σας, την 13.11.2022, σε άρθρο του Προκόπη Χατζηνικολάου με τίτλο «Οι επαγγελματίες που δεν χρησιμοποιούν POS» αναγνώσαμε με έκπληξη ότι οι δικηγόροι φέρονται να συγκαταλέγονται μεταξύ των επαγγελματιών για τους οποίους «οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι άγνωστη λέξη» και ότι μόλις «3.470 δικηγόροι (γραφεία) δέχτηκαν πληρωμή μέσω POS», τη στιγμή που «οι δικηγόροι (όχι τα γραφεία) ξεπερνούν τις 22.000», ενώ παράλληλα στο άρθρο γίνεται σαφής συσχέτιση μεταξύ της χρήσης POS και της φοροδιαφυγής.

Εάν σκοπός είναι η ακριβής, αντικειμενική ενημέρωση και όχι ο λαϊκισμός και η πρόκληση εντυπώσεων, θα έπρεπε κατ’ αρχάς να είχε ερευνήσει ο συντάξας το άνω δημοσίευμα και να αναφερθεί εν συνόλω το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών έναντι του συνόλου των πραγματοποιούμενων συναλλαγών από εκάστη επαγγελματική κατηγορία, και εν προκειμένω τους δικηγόρους. Τούτο διότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συναλλαγών των δικηγόρων λαμβάνει χώρα μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (με e-banking) και όχι μέσω POS. Αυτό είναι εύλογο καθ’ όσον μεταξύ δικηγόρου και εντολέως εδραιώνεται σχέση διαρκής, η οποία δεν ομοιάζει με τις ανώνυμες «χέρι με χέρι» καθημερινές συναλλαγές, όπου συνήθως γίνεται χρήση κάρτας, σε καταστήματα εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφέ κοκ.

Περαιτέρω, στο άρθρο γίνεται αναφορά σε έναν περιορισμένο αριθμό δικηγόρων που κάνουν χρήση τερματικού POS, χωρίς όμως να μνημονεύεται ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του ΔΣΑ, οι δικηγόροι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, χρησιμοποιούν virtual POS, που λειτουργεί απευθείας μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, χωρίς τερματικό, και χωρίς την καταβολή πάγιου μηνιαίου τέλους χρήσης. Οι σχετικές ανακοινώσεις του ΔΣΑ είναι ευχερώς προσβάσιμες σε όλους καθώς έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του www.dsa.gr.

Ατυχής είναι η επιχειρούμενη σύνδεση μεταξύ φοροδιαφυγής και χρήσης POS, καθώς η ύπαρξη και μόνον POS στο δικηγορικό γραφείο δεν συνιστά conditio sine qua non, ήτις αποτρέπει την πραγματοποίηση αδήλωτης συναλλαγής, εάν αυτή αποφασιστεί από τα μέρη και εδώ έγκειται η επιδερμική προσέγγιση του συντάκτη σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό ότι συναλλαγές άνω των 500 € δεν μπορούν πλέον να γίνουν με μετρητά, και αυτή λειτουργεί ως μια δικλείδα ασφαλείας για την αποτροπή της φοροαποφυγής.

Τέλος, κατά τρόπο παραπειστικό στο άρθρο γίνεται αναφορά στο συνολικό αριθμό των δικηγόρων, κατ’ αντίστιξη (υποτίθεται) προς τη μειωμένη χρήση POS από τον κλάδο. Παραγνωρίζεται, με τον τρόπο αυτό, η επαγγελματική πραγματικότητα μιας πολύ μεγάλης μερίδας δικηγόρων, και δη εκείνων εργάζονται με καθεστώς έμμισθης εντολής ή με οιονεί έμμισθη σχέση («μπλοκάκι»), εκείνων που χρησιμοποιούν την κατοικία τους ως επαγγελματική έδρα, αλλά και εκείνων που δεν έχουν καμία παράσταση και άρα στερούνται επαγγελματικών συναλλαγών, για τους οποίους η μη χρήση POS είναι απολύτως φυσιολογική (ήτις εγγίζει ποσοστό άνω του 50% του σώματος).

Κατόπιν αυτών, και θεωρώντας δεδομένη την προσήλωση της «Καθημερινής» στην αντικειμενική πληροφόρηση, τη διασταύρωση των πληροφοριών και την αποκατάσταση της αλήθειας, σας καλούμε στο πλαίσιο των χρηστών δημοσιογραφικών ηθών, να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα, για το εν θέματι ζήτημα, υπό το φως όσων σας αναφέρουμε στην παρούσα αναρτώντας και τη δική μας θέση επί του ζητήματος.

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Δημήτρης Κ. Βερβεσός”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ